Kereső toggle

Netanjahu: Elfogyott a türelem

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A zsidó állam nem engedi meg, hogy azok, akik a vesztét keresik, atomfegyverekkel elérjék ezt a célt... Iránt meg kell állítani" - jelentette ki Benjamin Netanjahu hallgatósága lelkes tapsa közepette hétfőn az Egyesült Államokban.

Az Izraelt támogató legnagyobb lobbicsoport, az AIPAC konferenciáján arról beszélt az izraeli miniszterelnök, hogy Irán atomfegyverekkel felszerelkezve zsarolásra használhatja a kőolajpiacot, és nukleáris fegyverekkel terrortámadásokat hajthat végre.

„Türelmesen vártuk, hogy a nemzetközi közösség megoldja a helyzetet, vártunk a diplomácia és a szankciók eredményeire, de tovább már nem várhatunk" - folytatta a miniszterelnök, kezében egy 1944-es keltezésű levelet lobogtatva, amelyben az Egyesült Államok hadügyminisztériuma visszautasítja a zsidó vezetők kérését az auschwitzi haláltábor bombázására, mivel az ellentámadásra indíthatná a náci Németországot. Netanjahu ezzel implicit módon igyekezett cselekvésre ösztönözni a még mindig a diplomácia sikerében reménykedő Amerikát.

Benjamin Netanjahu hétfőn látogatást tett a washingtoni Fehér Házban is. Tárgyalásuk után Barack Obama elmondta: véleménye szerint még mindig van esélye a diplomáciának. Ezzel szemben az izraeli miniszterelnök újra megerősítette, hogy Izraelnek ragaszkodnia kell az önvédelem jogához és ahhoz, hogy saját sorsának alakítója lehessen. „Miniszterelnökként nem engedhetem meg, hogy a népem a megsemmisítés árnyékában éljen" - hangoztatta.

Eközben Leon Panetta amerikai védelmi miniszter kedden kijelentette: ha a diplomácia kudarcot vall, Amerika nem habozik támadást indítani Irán ellen.

„Óvatosan szívélyesnek" írta le Obama és Netanjahu kapcsolatát a hét eleji találkozón a BBC tudósítója. Kettejük viszonyának hűvössége már korábban is egyértelműen látszott: 2011 májusában, washingtoni találkozójukon kifejezetten távolságtartó testnyelv jellemezte az elnök és a miniszterelnök találkozóját - hívták fel a figyelmet a tudósítók.

Olvasson tovább: