Kereső toggle

A terrorista „Vasember”

Új típusú dzsihádista: mecsetbe nem jár, de gyilkol

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kultikus figurává válhat Mohamed Merah, a toulouse-i tömeggyilkos, akinek a példáját mások is követhetik. Az al-Dzsazíra hírtelevízió lapzártánkig nem döntött arról, nyilvánosságra hozza-e azt a videó-összeállítást, amelyen a mészárlásokról készített felvételek láthatók. A gyilkosságok képsorait Merah rögzítette, de nem ő juttatta el az angol nyelvű katari csatornához. A francia nyomozók szerint a 23 éves terroristának lehettek segítői.

Az európai titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a „Toulouse-i Vasember" az új típusú dzsihádista terroristák példaképévé válhat. Mohamed Merah egymaga harminc órán keresztül harcolt több száz francia rendőrrel és elitkommandóssal. Lakását fegyverraktárrá változtatta és robbanószerkezetekkel erősítette meg. A szalafista harcos szélsőséges ideológiát vallott, de ennek ellenére semmiben nem hasonlított az al-Kaida szakállas vezéreihez, sőt ismerősei szerint mecsetbe sem járt. Szerette a gyors autókat és az éjszakai klubokat, a gyilkosságsorozat előtti héten is egy bárban szórakozott barátaival. Jól értett az elektronikus eszközökhöz, és olyan speciális miniatűr kamerával rögzítette a gyilkosságokat, amelyeket a Forma-1-es versenyeken a pilóták sisakjához erősítve használnak. A HD minőségű felvételeket videoklippé megvágva, zenével és Korán-idézetekkel kiegészítve küldte (vagy küldette el eddig ismeretlen társával) a sajtóhoz, hogy gyilkos ideológiáját minél szélesebb körben népszerűsíteni tudja.

„Mohamed Merah példája az új típusú dzsihádista fenyegetés kezdetét jelenti - állította Rob Wainwright, az Europol vezetője az AP hírügynökségnek. - A decentralizált, de közös ideológia alapján fellépő terroristákat nehezebb felderíteni és nyomon követni." Wainwright szerint a hatóságoknak szorosabb nemzetközi együttműködésre kell törekedniük, valamint korszerűbb és találékonyabb eszközökre van szükségük az internet ellenőrzésére. (Ez utóbbit kezdeményezte Nicolas Sarkozy francia elnök is, aki közölte: a jövőben büntetni fogják a szélsőséges ideológiát népszerűsítő weboldalak készítőit és látogatóit.)

Az Europol vezetője ugyanakkor elismerte, hogy a totális ellenőrzésnek jelenleg még technikai és jogszabályi korlátai vannak. „Nem lehetünk internetrendőrség" - mondta Wain-wright. Egy név nélkül nyilatkozó brit titkosszolgálati szakember szerint a védekezés kulcsa az, hogy a szélsőséges nézetekkel szimpatizálók közül kiszűrjék azokat, akik erőszakos cselekedetekre is készek. „Úgy vélem, hogy nem helyes magányos harcosokról beszélni, mert ezek az emberek figyelnek egymásra, akkor is, ha soha nem találkoztak. A pontosabb meghatározás az, ha olyan egyéni terroristákról beszélünk, akik az interneten található információkból és előre elkészített ideológiából szabadon dolgoznak" - véli a brit szakértő, aki szerint a titkosszolgálatok „sajnos nem gondolatolvasók", hogy biztosan eldönthessék, kiből lehet a következő Mohamed Merah.

Családi szálak

A nyomozás másik szála a toulouse-i támadó hátterét vizsgálja. A francia rendőrség úgy tudja, hogy több segítője is lehetett, részben a családjából. A még ismeretlen társak egyike a feltételezések szerint alkatrészeket lopott ahhoz a robogóhoz, amelyet a meneküléshez használt, és segített neki leszerelni a nyomkövetőt is a járműről. Merah bátyját,

Abdelkadert már őrizetbe vették, mert feltételezik, hogy ő lopta a robogót. A rendőrség fegyvereket is talált Abdelkader autójában, aki Mohamedhez hasonlóan szerepelt a bűnügyi nyilvántartásokban, mert 2007-ben segített dzsihádista fegyveresek Irakba csempészésében.

Szintén vizsgálják Mohamed Merah nővérét, Szuadot, aki bátyjával együtt 2010-ben Egyiptomba utazott, hogy egy radikális Korán-iskolában tanuljon. Mindketten kapcsolatban álltak a „Fehér Emírként" ismert muzulmán prédikátorral is.

A fehér szakálláról ismert, szíriai születésű Oliver Corel 1973 óta él Franciaországban, és több iszlamista szervezet számára toboroz tagokat, akiket arra bátorít, hogy jelentkezzenek mudzsahed harcosoknak Irakba vagy Afganisztánba. Corel a The Daily Telegraph tudósítójának elismerte, hogy Abdelkader Merah néhány héttel a gyilkosságok előtt felkereste, és tanácsot kért tőle válási ügyekben és az iszlám vallási joggal kapcsolatos kérdésekben. A La Parisienne szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a gyilkos is megfordulhatott nála, ezt azonban Corel cáfolta, mondván, nem tudja ellenőrizni az embereket, akik tanácsot kérnek tőle.

A terrorista apja a francia hatóságokat hibáztatja Mohamed haláláért, akit Algériában akar eltemettetni, ahol a család egy része most is él. A férfi vádjait felháborodással fogadták a francia vezetők. Alain Juppé azt üzente, hogy jobb, ha a toulouse-i merénylő apja csendben marad. „Ha én egy szörnyeteg apja lennék, befognám a számat" - mondta Juppé. A francia elnök különleges tanácsadója, Henri Guaino pedig úgy fogalmazott, hogy az apának jogában áll vádaskodni, ugyanakkor súlyos arcátlanságnak nevezte a cselekedetét. „Ez a fickó egy szörnyeteg, aki hidegvérrel gyilkolt. Teljesen semmibe veszi a társadalmat."

Bár Mohamed Merah anyja és egyik nővére megdöbbenéssel fogadta a gyilkosságokat, a nyomozás kiderítette, hogy a család más tagjai is kapcsolatban állnak iszlám radikálisokkal. Mohamed szülei még ötéves korában elváltak, és anyja olyan férfihoz ment hozzá, akinek fiát 2006-ban az al-Kaida egyik bázisán fogták el Szíriában. A nyomozók szerint Mohamed Merah a francia börtönökben került kapcsolatba dzsihádista aktivistákkal. 17 évesen tartóztatták le először, mert társaival együtt kövekkel dobált meg egy buszt. Később lopás és vandalizmus miatt többször is elfogták - a Daily Telegraph úgy tudja, hogy nem kevesebb, mint 18 alkalommal került őrizetbe. 2008 karácsonyán a börtönben öngyilkosságot kísérelt meg, és utána több hetet pszichiátriai intézetben töltött. Az ott készült személyiségteszt alapján normális intellektussal rendelkezett, de „hajlamos volt antiszociális viselkedésre".

A brit lap úgy tudja, hogy Merah 2009-ben a börtönben „fedezte fel magában újra az iszlám gyökereket, amelyeket korábban elhanyagolt". Fogolytársai hatására a szalafista tanításokhoz fordult, amelyek más „neofita" terroristák számára is az ideológiát jelentették. (A brit Richard Reid, a „cipőbombás terrorista" szintén egy fegyintézetben tért át a szalafizmusra és vált iszlám harcossá.)

Amikor Mohamed Merah a börtönből szabadult, jelentkezett a francia idegenlégió toulouse-i toborzóközpontjában, de egy nap után magyarázat nélkül távozott. Ezt követően több külföldi utat is tett, Algériától Pakisztánig végigutazta a Közel-Keletet. Az izraeli hatóságok megerősítették, hogy Merah 2010 szeptemberében három napot töltött Izraelben, ahová saját nevére szóló útlevéllel érkezett Jordánia felől, az Allenby-hídon keresztül. A Jerusalem Post című lapnak nyilatkozó izraeli forrás szerint a határon a biztonsági tisztek kikérdezték, de miután az okmányait rendben találták, engedélyezték a belépését az országba. A toulouse-i lakásában megtalált okmányokban is szerepelt az izraeli pecsét. Az útlevél alapján Merah ezt követően Afganisztánba utazott, ahol a tálib lázadók táborában kapott kiképzést, mielőtt elfogták.

Továbbra sem tisztázott azonban, hogy ki finanszírozta Mohamed Merah rejtélyes utazásait, és a hatóságok hosszú bűnügyi múltja, valamint radikális kapcsolatai ellenére miért nem akadályozták meg azt, hogy tíz napon át sorra gyilkoljon, három különböző helyszínen is.

Olvasson tovább: