Kereső toggle

Sarkozy kapitány tovább hajózna

Célegyenesben a francia választási kampány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Franciaországban hivatalosan is megkezddött az elnökválasztási kampány, amelyben a megroggyant népszerŐségŐ Nicolas Sarkozy és szocialista ellenfele, François Hollande között dl majd el a verseny. Sarkozy a múlt héten jelentette be, hogy újra indul az elnöki pozícióért, de nagy kérdés, hogy két hónap elegend lesz-e a jelents népszerŐségbeli hátrány ledolgozására.

Bár a közvéleménykutatásokban csökkenőben van a Hollande és Sarkozy közötti különbség – az első fordulóra 31 százalékot jósolnak Hollande-nak és 26-ot Sarkozynek –, francia elnök még sohasem állt ilyen rosszul, ha a második fordulóra szóló kilátásokat nézzük. A mérések szerint a szocialista jelölt 56 százalékkal hozná a második fordulót a regnáló elnök 44 százalékával szemben, ha most lennének a választások.
Még Valéry Giscard d’Estaing is – aki François Miterrand-nal szemben vesztett – jobban állt 1981-ben, mint most Sarkozy. A számok és az általános hangulat egyelőre jobban kedvez François Hollande-nak, aki szemmel láthatóan „a nyugodt szürkeség” képét öltötte magára ebben a kampányban. „Azért döntöttem úgy, hogy indulok, mert úgy éreztem, hogy ebben a helyzetben, máskor talán nem, de most olyan kvalitásokat tudok felkínálni a választóknak, amelyek segítenek Franciaország sikerében: stabilitás, nyugalom, visszafogottság” – idézte az Independent nevű brit napilap François Hollande-nak egy angol és amerikai újságírók számára tartott munkaebéden elhangzott szavait. A szocialisták jelöltje nagyon régi és dörzsölt politikus, aki valószínűleg úgy gondolkodik, hogy a mostani választási kampány titkos fegyvere a visszafogottság.
Franciaország legnépszerűtlenebb elnökével ugyanis többnyire az a problémája a választóknak, hogy mindenben „túl sok”, legyen szó beszédről, érzelemről, feleségről vagy ambícióról. Az átlagválasztót irritálja Sarkozy viselkedése, politikai stílusa, magánélete, ezért is döntött úgy François Hollande és a mögötte álló csapat, hogy mindenben az ellenkezőjét teszi majd, mint Sarkozy. Ehhez persze feledtetnie kell a közelmúlt történéseit. Öt évvel ezelőtt ugyanis még az előző szocialista jelölt (Segolène Royal) élettársa volt, akivel közel húsz évig éltek együtt. Bár Royal egy választási forduló estéjén teljesen váratlanul jelentette be, hogy elköltözik tőle, Hollande szerencséjére ez az esemény nem gyakorolt túl nagy hatást a népszerűségi mutatóira.
A szocialista jelölt időzítése tulajdonképpen tökéletes, öt évvel ezelőtt ugyanis annak ellenére nem volt esélye a jelöltté váláshoz, hogy ő vezette a pártot. Ehelyett a párt akkori élettársát volt kénytelen jelölni, akinek a párt vezetőségében szinte alig, a párt tagságának körében viszont hatalmas támogatottsága volt. 2008-ban Hollande lemondott a főtitkári pozícióról, amelyért hatalmas harcot vívott Segolène Royal és Martin Aubry. Ez a versengés mélyen megosztotta a szocialista tábort, és Aubrynak több évre volt szüksége, hogy megszilárdítsa pozícióját. Segolène Royal évekig tartó csatározása a szocialista párt elitjével, illetve az időközben első számú elnökjelölt-aspiránssá előlépett Dominique Strauss-Kahn viharos bukása végül meghozta az eredményt François Hollande-nak, akit a párt ezek után különösebb zökkenők nélkül megválasztott hivatalos jelöltnek.
A francia lapok ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a választás első fordulójáig még több mint két hónapos kampányidőszak van hátra, és elképzelhető, hogy a harc izgalmában a választók ráunnak majd François Hollande szándékosan felépített szürkeségére és unalmasságára.
A kampány alaphangulatát mellesleg Nicolas Sarkozy a napokban már megadta, amikor kijelentette, hogy François Hollande „reggeltől estig hazudik”. Az elnök szerint ugyanis a szocialista jelölt az angolszász újságíróknak piacpárti liberálisként állítja be magát, a francia választók előtt viszont a bankok és a nagy pénzügyi szervezetek kérlelhetetlen kritikusának. Mindeközben Sarkozy kampánycsapata igyekszik mindent megtenni, hogy az elnököt hétköznapi emberként mutassa be. Általános kritika ugyanis, hogy Sarkozy baráti köre, házassága és egész miliője nagyon távoli a hétköznapi francia emberektől. Ennek köszönhető például az is, hogy a marseille-i kampánynyitó rendezvényen Carla Bruni öltözetét nem a megszokott kifinomultan elegáns, hanem családanyás lezser stílus szerint választották ki.
Azzal különben, hogy Nicolas Sarkozy a múlt héten véglegesítette indulási szándékát, a két jelölt közötti népszerűségbeli különbség némileg csökkent, kérdés persze, hogy ez az elmozdulás trenddé válik, vagy csak átmeneti lesz. A dinamikusan induló kampánygépezet fogaskerekei közé egy apró porszem is került a múlt héten. Az első kampányplakáton ugyanis Nicolas Sarkozy látszik, mögötte a tenger és a felirat az „Erős Franciaországért”. A plakát rögtön a gúny céltáblájává vált, a www.mafranceforte.com című honlapon az eredeti reklám közel száz humoros változata látható: az egyiken a süllyedő olasz luxushajót montírozták Sarkozy mögé, egy másikon a plakát már a Louvre-ban van kiállítva a Mona Lisa és más remekművek mellett.

Olvasson tovább: