Kereső toggle

Győztek a kiábrándultak

A Kukuriku-koalíció és a Pozitív Szlovénia az új erő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két szomszédunknál is országgyűlési választásokat tartottak a hétvégén. Horvátországban nem okozott meglepetést a jobbközép kormány bukása, ám Szlovéniában egy új párt jó hajrával lekörözte mind a jobb-, mind a baloldali politikai elitet. A Pozitív Szlovénia vezetője a ljubljanai polgármester, aki egyben sikeres üzletember is. A két országban viszont közös, hogy a szélsőséges erőknek esélyük sincs a hatalom közelébe kerülni. Interjú Szűcs R. Gábor docenssel, volt ljubljanai külügyi tanácsossal.

Mi okozta a politikai fordulatot Horvátországban?

- Egyetlen szóval lehet erre válaszolni: a korrupció. A kormány és a kormánypárt neve ennek a politikai vesztegetésnek szinonimájává vált. Bár az előző kormányfőt, Ivo Sanadert épp most helyezik szabadlábra, a vádat fenntartják ellene. Két másik kormánytagnak is távoznia kellett a kormányból korrupciós ügyek miatt. Ezt a bélyeget képtelen volt lemosni a kampányban Sanader utódja.

A rendszerváltás után minden térségbeli országot és minden kormányt kísértek korrupciós ügyek. Mitől volt ez más?

- Horvátországban sorozatban buktak le korrupt állami vezetők, és az ügyek olyan óriáscégeket érintettek, mint a horvát gazdaság zászlóshajója, az INA, vagy a nemzetközi hírű Podravka. Ez már túllépte azt az ingerküszöböt, amit az emberek elintéznek azzal, hogy „Istenem, mindenhol van korrupció".

Az új balközép kormányzó erő garantálja, hogy nem kerül hasonló botrányokba?

- Ilyen garancia nem adható, de a botránysorozat és annak nemzetközi visszhangja, valamint a legfelső szintig elérő bűnüldözés legalábbis valószínűsíti azt, hogy még egyszer nem kockáztat meg senki ilyet.

A győzteseket Kukuriku-koalícióként emlegetik. Honnan ered ez a fura név?

- Rijekához közel, a dalmát tengerparton van egy étterem, azt hívják Kukurikunak (képünkön jobbra fent). Itt tartották az első informális találkozójukat azok a pártok, melyek ennek a koalíciónak a tagjai lettek. A négy politikai párt szövetsége 2010-ben alakult meg hivatalosan, azóta emlegetik őket így.

Kikből áll a koalíció?

- Balliberális pártokból: benne vannak a szociáldemokraták, a horvát liberális demokraták, egy isztriai helyi párt és nem utolsósorban a nyugdíjasok pártja, akik a jobbközépről tolódtak át a baloldali koalícióba. A Kukuriku-koalíciónak kényelmes többsége van, nem kell másokat bevonni a kormányzáshoz.

Horvátország másfél év múlva az unió tagja lesz. Mekkora a lelkesedés most, hogy állandó válsághírek jelennek meg a közösségről?

- Az unió olyan, mint egy erőd, amibe nehéz bejutni, de a belső udvaron már szabad a mozgás. Ez persze nagyobb konkurenciát is jelent a bent lévők számára. Az csak utólag derül ki, hogy mennyire sikerült erre felkészülni a horvátoknak. Az unió népszerűsége minden országban a csatlakozáshoz közeledve fokozatosan csökken. Jövőre népszavazást tartanak a belépésről.
A horvátok minden bizonnyal igent mondanak, de messze nem akkora többséggel, mint néhány évvel ezelőtt.

A Balkán érzékeny terület, látjuk ezt Montenegrótól Koszovóig. A horvát csatlakozás nem okozhat új konfliktusokat?

- Bosznia-Hercegovina nehéz kérdés, mert ez az állam két nagy részből áll. Az egyik a muzulmán bosnyákok és a horvátok föderációja, a másik a Boszniai Szerb Köztársaság. A boszniai horvátok megkaphatják a horvát állampolgárságot, miközben a határ nem teljesen tiszta a két ország között. A hegyvidéki területen nehéz lesz meghúzni és ellenőrizni a schengeni határokat.

Bosznia hogyan értelmezi a kettős állampolgárságot?

- A bosznia-hercegovinai polgárok automatikusan megkaphatják a horvát állampolgárságot, de ettől még nem valószínű, hogy uniós állampolgárok lesznek, mert az útlevelük bosznia-hercegovinai marad.

Milyen állapotban veszi át az új kormány a horvát gazdaságot?

- Meglehetősen gyenge állapotban.

A termelés a legutóbbi adatok szerint 2 százalékkal, az uniós export pedig 1 százalékkal csökkent. A külföldi adósságállomány a GDP 41,2 százaléka, de ehhez tudni kell, hogy amikor Jugoszlávia megszűnt, a volt tagállamok felosztották maguk között a teljes jugoszláv adósságállományt. Az örökölt adóssággal együtt is alacsony a horvát adósságállomány, a költségvetési hiány viszont 5 százalék, ami messze van az elvárt szinttől. A horvátok is tárgyalnak IMF-hitelről, mert ők is tartanak a leminősítéstől.

A szomszédos Szlovéniában meglepő eredmény született. Nevető harmadikként egy új formáció, a Pozitív Szlovénia győzött. Miért?

- A szlovén kollegák szerint még az utolsó napokban sem lehetett sejteni ezt az eredményt. A lakosság, úgy látszik, kiábrándult a klasszikus bal- és jobboldalból, a több ciklusban vagy hosszabb ideig kormányon lévő régebbi politikai szereplőkből. A kiábrándult többség újat keres, és ezt megtalálta Zoran Janković személyében és az általa vezetett új pártban.

Hogy tudta Janković ilyen rövid úton győzelemre vezetni a Pozitív Szlovéniát?

- Azért ő nem ismeretlen Szlovéniában. Öt éve ljubljanai polgármester, korábban pedig sikeres üzletember volt. De még az országos ismertsége mellett is bravúros teljesítmény, hogy egy év alatt megszervezte az új pártot.

Mi hozta meg a sikert számukra?

- Egyrészt az elégedetlenség: az előző kormány bevezette az eurót, ami megdobta az árakat és az inflációt, miközben a munkanélküliség megközelíti a 8 százalékot. Az emberek attól tartottak, hogy Szlovénia is beleesik abba a szakadékba, amibe a dél-európai országok kerültek. Ezért sokan örülnek, hogy egy gazdasághoz értő ember veszi át az irányítást.

A Pozitív Szlovénia pragmatikus vagy ideológiailag elkötelezett párt?

- Mind a két állítás igaz. Pragmatikus, miközben ideológiailag baloldali liberális, a vezető személye és a párt összetétele miatt is. Politikailag nem állnak szemben a korábbi kormánnyal, sőt valószínűleg az eddig kormányzó szociáldemokrata párt részt is fog venni a koalícióban, mert egyedül nincs elég mandátumuk.

Mennyire érzékelhető Szlovéniában és Horvátországban a szélsőséges politikai pártok jelenléte?

- Horvátországban nincs a magyarországi Jobbikhoz hasonló szélsőséges erő a parlamentben és a politikai palettán. Szlovéniában a Szlovén Nemzeti Párt 10-12 százalékra számíthat. Ez egy furcsa, egyszemélyes nacionalista párt, egyesek szélsőbaloldalinak, mások szélsőjobboldalinak definiálják. A két szélsőség között nincs nagy különbség, sokszor ugyanabban a forrásban lehet megtalálni mindkettőt. De senki nem akar összefogni velük, páriák a közéletben.

Olvasson tovább: