Kereső toggle

Titánok bukása

Cameronig ér a Murdoch-médiabirodalom botránya

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Már David Cameron miniszterelnök pozícióját fenyegeti a News of the World lehallgatási botránya. Az angol miniszterelnök afrikai útját lerövidítve tért vissza Londonba, hogy a parlamentben az azonnali kérdések órájában válaszoljon az őt érő vádakra. A botrány miatt a Murdoch-birodalom kénytelen volt elállni a BSkyB felvásárlásától, és a kiszivárgott hírek szerint megingott Rupert Murdoch pozíciója a News Corporation élén.

David Cameron elsősorban Andy Coulson miatt került nehéz helyzetbe, akit pártja azt követően alkalmazott legfőbb médiastratégaként, hogy 2006-ban lemondásra kényszerült a telefonlehallgatási botrány miatt. Mindeközben az is kiderült, hogy Cameron jó kapcsolatot ápolt Coulson korábbi főnökeivel. Már megválasztása után három héttel fogadta Rebekah Brooksot, aki később a miniszterelnök születésnapi partijára is meghívót kapott. Cameron ugyanakkor többször találkozott Rupert és James Murdochkal is - a brit miniszterelnök szemmel láthatóan jó kapcsolatot ápolt a News International vezetésével. Jelen pillanatban az elsődleges politikai kérdés, hogy destabilizálhatja-e ez vezetői szerepét a kormány élén.

Ha Cameronnak nem is kell lemondania, a telefonlehallgatási botrány legkésőbb a 2015-ös választásokon visszaüt rá. Ed Miliband, a Labour vezetője igyekszik is kihasználni a helyzetben rejlő politikai lehetőségeket: a telefonlehallgatási botránnyal végre olyan ügy került terítékre, amelyben nap mint nap exponálhatja magát.

Miliband nemrég lett az ellenzéki Labour első számú vezetője, és rácáfolva az „új seprű jól seper" elvre, eddig nem nagyon sikerült magához ragadni a kezdeményezést politikai területen. Ezzel az üggyel azonban fókuszba került. A most folyó politikai csatározással Miliband megszilárdíthatja pártvezéri helyzetét, megakadályozva, hogy a baloldal új vezetőt keressen a választásokra. 2015-re azonban ez a botrány mindenképpen le fog csengeni, Ed Milibanddel viszont a legtöbbek szerint a párt nem lesz képes megnyerni a választásokat.

Az elmúlt hétvége a lemondások és a letartóztatások jegyében telt. Vasárnap lemondott Rebekah Brooks, a News International feje, aki a lehallgatások idején a News of the World főszerkesztője volt, nem sokkal később pedig le is tartóztatták. Lemondott a Scotland Yard vezetője, Sir Paul Stephenson, majd nem sokkal később John Yates, a rendőrség egy másik magas rangú vezetője is, mindketten Neil Wallishoz fűződő kapcsolatuk miatt. Wallis, akit időközben a rendőrség letartóztatott a telefonlehallgatások ügyében, a News of the World főszerkesztő-helyettese volt, egyben Yates jó barátja. A két rendőrtiszt azért kényszerült lemondásra, mert Wallist média-tanácsadóként alkalmazták a Scotland Yardnál, sőt John Yates még a lányának is segített álláshoz jutni a rendőrségnél.

A napvilágra került információk alapján úgy tűnik, a Scotland Yard számos szállal kapcsolódott a Murdoch-lapokhoz, az alkalmazott média-tanácsadók jelentős része korábban vagy akár egyidejűleg is a News International alkalmazottja volt. Stephensonnak és Yatesnek kedden a parlamenti vizsgálóbizottság előtt is magyarázatot kellett adnia a Scotland Yard és a News International közötti baráti viszonyról. A bizottság előtt megjelent James és Rupert Murdoch is, akik mintegy két órán keresztül válaszoltak a képviselők kérdéseire.

„Ez életem legalázatosabb napja" - mondta Rupert Murdoch a parlament média- és sportbizottsága előtt. A helyes kifejezés talán a legmegalázóbb nap lett volna. Kedden hackerek feltörték a Sun honlapját, amelyen egy olyan álhírt helyeztek el, amely szerint a rendőrség a kertjében talált rá Rupert Murdoch holttestére.

A megaláztatásoknak ezzel azonban nem volt vége: Rupert és James Murdoch rendőri kísérettel érkeztek a bizottsági ülésre; a rendőrök a médiamogulok védelmét lettek volna hivatottak ellátni. Ez csak részlegesen sikerült, a meghallgatás során ugyanis valaki berohant, és egy borotvahabbal teli papírtányért ütött Rupert Murdoch fejéhez, akit „kapzsi milliárdosnak" nevezett. A médiamágnást mögötte ülő felesége próbálta megvédeni, majd a rendőrség lépett közbe. Wendy Murdoch mellesleg aktívan közreműködött a kihallgatáson: amikor Murdoch magyarázata közben folyamatosan ütni kezdte az asztalt, felesége finoman jelzett neki. Rupert Murdoch sajnálatát fejezte ki a lehallgatások miatt, de arra a kérdésre, hogy a végső felelősség vajon őt illeti-e, Murdoch egyértelmű nemmel felelt. Kifejtette: a News of the World csak egy kis szelete médiabirodalmának, nem tudhatott minden ügyről, ami az újságnál történt. Arra a kérdésre, hogy kié a felelősség, a médiamágnás azt felelte: azoké az embereké, akikben bízott.

Nem sokkal később a bizottság kihallgatta Rupert és James Murdoch legfőbb bizalmasát, Rebekah Brooksot, aki egészen vasárnapig a News International vezetője volt. Brooks elismerte, hogy az általa vezetett újságok alkalmaztak magándetektíveket, de ezek munkája szerinte legális volt. A meghallgatáson azt állította, hogy nem tudott a lehallgatásokról és az illegális adatgyűjtésekről, Glenn Mulcaire nevével pedig akkor találkozott először, amikor a rendőrség letartóztatta illegális adatgyűjtés miatt. Lehet, hogy ennek ellentmondanak majd az újságírónő lakásától nem messze talált laptopon tárolt adatok. A takarítók átadták a laptopot a rendőrségnek. Nem sokkal később jelentkezett Rebekah Brooks férje, azt állítva, hogy a laptop az övé, ezt azonban nem sikerült bebizonyítania. A rendőrség a számítógépet lefoglalta, és a bűnügyi helyszínelőknek adta át.

A lehallgatási ügyben mindeközben újabb drámai fordulat következett be: hétfőn meghalt az az újságíró, aki egészen 2005-ig állt a Sun és a News of the World alkalmazásában, és először tárta a nyilvánosság elé, hogy Andy Coulson, aki a lap főszerkesztője volt 2003 és 2006 között, bátorította a lehallgatásokat. Sean Hoare a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy Coulson személyesen tőle is kérte, hogy törjön fel hangpostafiókokat, Coulson azonban ezt tagadta.

Olvasson tovább: