hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cameronig ér a Murdoch-médiabirodalom botránya
Titánok bukása

2011. 07. 21.
Már David Cameron miniszterelnök pozícióját fenyegeti a News of the World lehallgatási botránya. Az angol miniszterelnök afrikai útját lerövidítve tért vissza Londonba, hogy a parlamentben az azonnali kérdések órájában válaszoljon az őt érő vádakra. A botrány miatt a Murdoch-birodalom kénytelen volt elállni a BSkyB felvásárlásától, és a kiszivárgott hírek szerint megingott Rupert Murdoch pozíciója a News Corporation élén.

David Cameron elsősorban Andy Coulson miatt került nehéz helyzetbe, akit pártja azt követően alkalmazott legfőbb médiastratégaként, hogy 2006-ban lemondásra kényszerült a telefonlehallgatási botrány miatt. Mindeközben az is kiderült, hogy Cameron jó kapcsolatot ápolt Coulson korábbi főnökeivel. Már megválasztása után három héttel fogadta Rebekah Brooksot, aki később a miniszterelnök születésnapi partijára is meghívót kapott. Cameron ugyanakkor többször találkozott Rupert és James Murdochkal is - a brit miniszterelnök szemmel láthatóan jó kapcsolatot ápolt a News International vezetésével. Jelen pillanatban az elsődleges politikai kérdés, hogy destabilizálhatja-e ez vezetői szerepét a kormány élén.

Ha Cameronnak nem is kell lemondania, a telefonlehallgatási botrány legkésőbb a 2015-ös választásokon visszaüt rá. Ed Miliband, a Labour vezetője igyek­szik is kihasználni a helyzetben rejlő politikai lehetőségeket: a telefonlehallgatási botránnyal végre olyan ügy került terítékre, amelyben nap mint nap expo­nálhatja magát.

Miliband nemrég lett az ellenzéki Labour első számú vezetője, és rácáfol­va az „új seprű jól seper" elvre, eddig nem nagyon sikerült magához ragadni a kezdeményezést politikai területen. Ezzel az üggyel azonban fókuszba került. A most folyó politikai csatározással Miliband megszilárdíthatja pártvezéri helyzetét, megakadályozva, hogy a baloldal új vezetőt keressen a választásokra. 2015-re azonban ez a botrány mindenképpen le fog csengeni, Ed Milibanddel viszont a legtöbbek szerint a párt nem lesz képes megnyerni a választásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!