Kereső toggle

Kátyúvá válhat Líbia

Miről vallott a líbiai miniszter Londonban?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A líbiai hadműveletek egyre bonyolultabbak, mert a Moammer Kadhafihoz hű erők élő pajzsként használnak civileket” – a hadműveletek harmadik hetében erre a következtetésre jutott Alain Juppé francia külügyminiszter, aki szerint megvan a veszélye, hogy megfeneklenek a hadműveletek. A NATO-gépek csak minden negyedik bevetésüket tudják teljesíteni, mert tartanak attól, hogy nagyszámú civil áldozata lehet a bombázásoknak. Közben Londonban kihallgatták a Kadhafi-rezsim eddigi legmagasabb rangú disszidensét.

Musza Kusza volt líbiai külügyminiszter március 3-án délután hagyta el Líbiát, hogy a szomszédos Tunézia fővárosában, Tuniszban gyógykezeltesse magát. Tuniszban már ekkor a politikus disszidálásáról beszéltek, amit Tripoliban határozottan tagadtak.
Kusza Tuniszban szállt fel egy svájci bejegyzésű magánrepülőre, amely Nagy-Britanniába szállította – abba az országba, amelyből 1980-ban, nagykövetként kiutasították, miután a The Timesnak adott interjúban azzal dicsekedett, hogy a líbiai kormány adott parancsot két líbiai ellenzéki meggyilkolására.
Kusza politikai pályája ezután gyorsan haladt előre Kadhafi mellett, 1994-ben a líbiai hírszerzés vezetője lett. A volt külügyminiszternek hosszú távú kapcsolatai voltak a brit hírszerzéssel, így miután átállásáról döntött, nem volt nehéz megtalálnia a megfelelő kommunikációs csatornákat. A brit hírszerzéshez kötődő források megerősítették, hogy Kusza maga kezdeményezte a kapcsolatot egy harmadik félen keresztül.
Kusza 2003-ban Londonban találkozott az MI6 munkatársaival, arról tárgyalva, hogyan lehetne megszüntetni Líbia nemzetközi elszigeteltségét. Az észak-afrikai ország elleni angol és amerikai szankciók későbbi, fokozatos megszüntetésének egyik feltétele volt, hogy Líbia kártérítést fizessen a Lockerbie-merényletben meghalt személyek családtagjainak (a merénylet kiterveléséért sokan Musza Kuszát tették felelőssé, bár formálisan soha nem vádolták meg). Líbia emellett kiadta Nagy-Britanniának a merénylet elkövetésével gyanúsított személyeket, és adatokat szolgáltatott a nukleáris feketepiacról. A líbiai hírszerzés vezetőjeként Kusza ugyancsak értékes információforrást jelentett az iszlám terrorizmussal kapcsolatban.
Nyugati diplomaták szerint Kusza jelentős szerepet játszott a líbiai iszlamisták ellen 2003-ban hozott kemény ítéletekben, amelyekkel megmutatták, hogy Líbia továbbra is állhatatosan harcol az iszlám terrorizmus ellen. 2009-ben lett Líbia külügyminisztere.
A múlt évben azonban egyes hírek szerint megromlott a kapcsolata a Kadhafi család egyes befolyásos tagjaival, miután összetűzésbe került az elnök egyik fiával. Az incidens szerepet játszhat abban, hogy a külügyminiszter végül elfordult Kadhafitól. Nem kétséges, hogy a brit külügyminisztérium előre tudott Kusza múlt szerdai érkezéséről: a repülőgép landolásával egy időben jelent meg sajtóközleményük a líbiai miniszter meneküléséről.
Néhány nappal Kusza elmenekülése után a líbiai biztonsági szolgálat letartóztatta és kihallgatta a volt külügyminiszter Líbiában maradt feleségét. A lépéssel nyilvánvalóan azt igyekeznek megakadályozni, hogy Kusza információt szolgáltasson a brit hírszerzésnek.
Kusza, aki több mint harminc éven át volt Kadhafi legfőbb bizalmasa, értékes információforrás lehet a nyugati szövetséges hatalmak számára. Anglia déli részén helyezték biztonságba – egyelőre nem lehet tudni, elhagyhatná-e az országot, ha úgy kívánná.

Olvasson tovább: