Kereső toggle

Álomesküvő

A britek már a jövőbeli királyt látják Vilmos hercegben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Napokkal Vilmos herceg és Kate Middleton április 29-ei esküvője előtt lázban ég az angol média. A boltokat elárasztották az ifjú pár képével díszített szuvenírek, a sajtó pedig mindennap újabb részletet hoz nyilvánosságra a készülődésről. David Cameron miniszterelnök felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy bürokratikus akadályokkal ne szegjék kedvét az utcabálozni kívánó lakosságnak.

Az elmúlt héten került nyilvánosságra a királyi esküvő meghívottainak névsora. A brit sajtó azonnal le is csapott Kate Middleton nagybátyjának személyére, aki egy két évvel ezelőtt titokban készült filmfelvételen állítólag kokaint fogyaszt, és királyi kapcsolataival kérkedik. A család fekete bárányának számító Gary Goldsmith 2006-ban látta vendégül Vilmos herceget és akkor még barátnőjét ibizai villájában. Goldsmith az eredeti tervek szerint csak a szertartásra kapott volna meghívót, de végül a Buckingham-palotában rendezendő ebédre és az azt követő családi vacsorára is meghívták.

A Middleton család tizenöt tagja mellett több barát, köztük kedvenc nyaralóhelyükről a teniszedző, a jógaoktató és a bártulajdonos is jelen lesz az esküvőn. Vilmos herceg szintén szakított a királyi esküvők hagyományaival, amikor olyan személyeket hívott meg, mint sajtófőnöke, titkárnője és két volt nevelőnője. A jegyesek meghívták egykori partnereiket is, így jelen lesz Kate Middleton két korábbi barátja és William négy volt kedvese.

A sztárvilágból meghívót kapott többek között a Beckham házaspár, Guy Ritchie, Madonna korábbi férje és Rowan Atkinson, alias Mr. Bean is. Mivel az esküvő állami ünnepnek is számít, a kormány kétszáz fős vendéglistával rendelkezik, amelyen még Észak-Korea, Irán és Zimbabwe nagykövetei is szerepelnek, valamint Timur Kuanyshev kazah mágnás, aki nagylelkű adományokkal támogatta a Londoni Királyi Operaházat.

A jeles napot mindenki igyekszik a maga módján emlékezetessé tenni. Az angol Királyi Posta kétféle emlékbélyeget jelentet meg a királyi esküvő tiszteletére, amelyeken a hivatalos eljegyzési fotók láthatók, a Királyi Pénzverde pedig emlékérmet nyom az esemény tiszteletére.

A nagy napon a királynő ünnepi reggelit ad a mintegy hatszáz esküvői vendégnek, amelynek menüje - a szertartás utáni fogadáséval együtt - egészen az utolsó pillanatig titokban marad. Annyit mindenesetre lehet tudni, hogy a szakácsok jellegzetesen brit menüvel készülnek, amelynek alapanyagai a királynő birtokairól származnak. A fogadást huszonegy séf és három cukrász készíti elő, akik természetesen nem fogják látni az esküvőt, hiszen éppen az utolsó simításokat fogják végezni a minden bizonnyal ámulatba ejtő tálakon. A vendéglátásban összesen hatvan személy fog részt venni - a vendégek fogadásától a ruhatáron át a felszolgálásig mindent ők végeznek. A szűkebb körű vacsorára már csak az ifjú pár családtagjai és barátai lesznek hivatalosak - ez összesen mintegy háromszáz meghívottat jelent majd.

Kate Middletont a brit sajtó előszeretettel becézi „Waitie Katie"-nek, azaz várakozós Katának, arra utalva, hogy elég sokat kellett várnia a lánykérésre. Kate és William tanulmányaik során, a St. Andrews Egyetemen találkoztak, ahol eleinte mind a ketten művészettörténetet hallgattak. William herceg később a földrajzot választotta, Kate beszélte rá az elkedvetlenedett herceget, hogy ne hagyjon fel tanulmányaival. Kb. 2003 óta tartoznak össze, de kapcsolatuk kezdetét nem lehet egészen pontosan tudni. Kate egészen az eljegyzésig nem volt látható a királyi család jelenlétében, még Károly herceg és Camilla Parker-Bowles esküvőjén sem.

Kate Middleton tehetős középosztálybeli családból származik, apja üzletember, anyja eleinte stewardessként dolgozott, majd a családi üzlet vezetéséhez csatlakozott - a Middletonok játékok és partikhoz szükséges felszerelések forgalmazásából szereztek vagyont. Kate-nek két fiatalabb testvére van, Pippa és James. A róla kialakult kép szerint Kate Middleton érett, racionális gondolkodású, józan nő, éppen a megfelelő személy a rá váró feladatra. Sokan a tragikus sorsú Diana hercegnőhöz hasonlítják, különösen az óta, hogy William Diana hercegnő eljegyzési gyűrűjét húzta az ujjára. Többen felhívták a figyelmet, hogy Diana volt az első királyi menyasszony, aki a templomban elmondott eskü szövegéből kihagyta az „engedelmeskedni" szót - most azt találgatják, vajon Kate kimondja-e majd.

David Cameron miniszterelnök felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy túlzott rendszabályokkal ne szegjék kedvét az utcabálozni kívánó lakosságnak - a családoknak pedig azt tanácsolta, hagyják figyelmen kívül a bürokráciát, és ünnepeljenek. Cameron elégedetlenségét az váltotta ki, hogy egyes önkormányzatok bonyolult bürokratikus feltételeket szabnak a közterületek lezárásának, és abszurd biztonsági előírásokkal akadályozzák a spontán ünneplést.

Cameron és családja a napokban utcai zászlódíszek készítésében vett részt egy manchesteri iskolában. A miniszterelnök megerősítette, hogy a Downing Streeten, ahol a miniszterelnöki rezidencia áll, szintén lesz utcabál. Ugyanakkor a bürokrácia mellett talán a monarchia iránti lelkesedés lanyhulása is okozza, hogy „Kate és Will" esküvőjét sokkal kevesebben fogják utcabálokon ünnepelni, mint harminc évvel ezelőtt Károly herceg és Lady Diana Spencer egybekelését. Boltonban például, ahol 1977-ben a királynő uralkodásának 25. évfordulóját 427 utcabálon ünnepelték, eddig tíznél is kevesebb útlezárási kérelem érkezett április 29-re. Glasgow-ban pedig az egyetlen kérelmet is visszavonták, érdeklődés hiányában.

Az esküvôi szertartást a Westminster-apátságban tartják, amely számos történelmi eseményt látott már - itt koronázták meg 1066-ban Hódító Vilmost, de itt volt II. Erzsébet koronázási ünnepsége is 1953-ban. Ezenkívül az apátság természetesen számos királyi esküvő és temetés helyszíne volt az évszázadok során.

A menyasszony abban az 1950-es Rolls Royce Royal Phantomban fog a helyszínre érkezni, amelyben Károly herceget tavaly diáktüntetők rohamozták meg. A több horpadást szenvedett, festékfoltos állami autót kifejezetten erre az alkalomra újítják fel. A szertartás után az ifjú pár hintóba száll - jó idő esetén ugyanabba az 1902-ben készült nyitott hintóba, amelyben éppen harminc évvel ezelőtt Károly herceg és Lady Diana hagyta el a Szent Pál-székesegyházat; eső esetén az 1881-es üveghintót fogják használni (képünkön). Akár így, akár úgy, a hintót négy, külön erre az alkalomra idomított szürke ló húzza majd. Az ifjú pár mögött a második hintóban a menyasszony húga, Pippa utazik, aki az első koszorúslány szerepét tölti majd be, őt kíséri Harry herceg, a vőfély. (Harry herceg korábban azt nyilatkozta, hogy kénytelen lesz a vőfély által mondott hagyományos pohárköszöntőt visszafogottra szabni, nehogy zavarba hozza a vacsorán jelen lévő királyi nagymamát.) A királynő a negyedik hintóban hajtat a Buckingham-palotába, mögötte pedig Károly herceg, Camilla hercegnő és a Middleton szülők következnek. Az ifjú pár részt vesz a Buckingham-palotában adott hivatalos fogadáson, és délután fél egykor a hagyomány szerint megjelennek a Buckingham-palota erkélyén, hogy integessenek az összegyűlt tömegnek, és elcsattanjon az ilyenkor szokásos csók.

Middleton kisasszony menyasszonyi ruhájával kapcsolatban számtalan találgatás hangzott már el - a tervező személye azonban még mindig hétpecsétes titok. Az a hír is felröppent, hogy Kate egyszerre három ruhával készül azért, hogy gyorsan változtathasson, ha az első terv nyilvánosságra kerülne. A tippek között Alexander McQueen és Jasper Conran mellett szinte minden brit divatház neve felmerült. A legújabb tipp Sophie Cranston, a Libélula márka tulajdonosa, aki korábban a McQueen divatháznak dolgozott. A hétpecsétes titkait szigorúan őrző Buckingham-palota eddig mindössze annyi információval szolgált, hogy Miss Middleton ruhája „visszafogott" lesz.

Mindeközben William herceg teljes odaadással szervezi a nászutat, amelynek helyszíne - ugyan ki csodálkozhat ezen - szintén titok, még a menyasszony előtt is. A nem túl hosszúra szabott utazás - Williamnek alig két héten belül vissza kell térnie a szolgálatba - lehetséges célpontjai között szerepel  Jordánia, egy dél-amerikai lovaglótúra, a Seychelle-szigetek és Kenya is.

Esküvi szuperdömping

A királyi esküv alkalmából természetesen a boltokat is elárasztották az értékes és értéktelen szuvenírek, amelyek segítségével majd unokáinknak is megmutathatjuk, hogy legalább egy kicsit részesei voltunk a modern tündérmesének. A legunalmasabbak talán a csészék és a bögrék, amelyek számtalan formában teszik újra és újra az asztaltársaság részévé az ifjú párt. Képmásuk természetesen tálakon és egyéb porceláncsecsebecséken, valamint pólókon, konyharuhákon, sálakon, sapkákon is megjelenik.
A fantáziadúsabb és nemegyszer giccsesebb változatok között található a dugóhúzó, a kisgyerekeknek készült Happyland játéksorozat esküvs babái, kanalak, kivágós öltöztetfigurák. Aki együtt szeretne utcabálozni az ünnepeltekkel, az életnagyságú papírmasé-figura formájában is megveheti ket, hogy a sarokban csendesen mosolyogjanak egész este. Vállalkozóbb kedvŐek magukra ölthetik a Kate- és Will-álarcokat, vagy mŐkörmön hordhatják a képmásokat. Valódi királyi esküvi fogadást játszhatnak, akik megvásárolják a száz százalékban brit marhahússal készült húsos pitét, amelyet szintén a jegyespár képe díszít.
De kaphatók Kate- és Will-kertitörpék csúcsos süvegben, kutyapólók, st praktikus és környezetbarát újratölthet elemek is a herceg és jegyese fotójával. Már néhány fontért kínálják a Kate ujján díszelg drágaköves jegygyŐrŐ pontos mását a hipermarketben, de igényesebbek ennek drágább utánzatát is megvásárolhatják az ékszerboltokban. Természetesen ez utóbbi értéke sem ér fel a valódi gyŐrŐével, de illúziónak azért megteszi.
Lydia Leith tréfának szánta az ez alkalomra készített papírzacskót, amelyet repülgépeken rosszullét esetén használnak: „Akinek már nagyon elege van a témából, annak jól jöhet egy ilyen” – kínálta portékáját a fiatal angol mŐvész.

Olvasson tovább: