Kereső toggle

Tűzpróba - Izraeli lángtenger

Nemzetközi összefogással fékezték meg

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Milliók könnyebbültek meg vasárnap éjjel Izraelben, amikor négy nap után sikerült megfékezni a zsidó állam történelmének legsúlyosabb erdőtüzét. A katasztrófában negyvenkét ember vesztette életét, és csaknem 550 millió dolláros kár keletkezett Izrael északi részén. A túlélők pokoli körülményekről számoltak be.

„Borzalmas volt a látvány, igazi világvége-hangulatú. Legalább 50 méter magas lángokat láttam" - mondta egy izraeli mentős, aki maga is megsérült a Damon börtön csütörtöki menekítése során.

Pninit Bojev arról is beszámolt, hogy a börtön közelében kiégett busznál is megrendítő látvány tárult elé: holttestek tucatjait látta. Az izraeli védelmi erők mentőse arról beszélt, hogy a helyszínen uralkodó állapotok leginkább egy horrorfilmhez és a pokolhoz hasonlíthatók: tűz és füst vette őket körül. Pninit ugyanakkor azt is elmondta: annak ellenére, hogy nagyon félelmetes volt a helyzet, a mentők nem riadtak vissza a veszélytől, hanem tették a dolgukat.

A tűzvész legnagyobb tragédiája a Damon börtön kiürítése során történt. A kimenekítésben segédkező kadétokat szállító busz felborult, az ötven utas közül csak tízen menekültek meg, a többi fiatal - egy teljes iskolai évfolyam tagjai - elevenen égtek el. A túlélők szerint a tűzvihar példátlan sebességgel tört rájuk, három perc alatt 1500 métert haladt, így esélyük sem volt arra, hogy elkerüljék a tragédiát a szűk hegyi úton.

Életveszélyes sérüléseket szenvedett a mentés közben Haifa rendőrparancsnoka is, akinek az életét az orvosok végül nem tudták megmenteni. Ahuva Tomerről felvételek is készültek a tragédia előtt pár perccel, amikor közölte, hogy a lángok felé tart, hogy első kézből értesüljön a Kármelen uralkodó állapotokról. Az ötvehárom éves Tomer egyébként az első nő volt Izraelben, akit több mint ötszáz fős rendőrállomás élére neveztek ki.

Izrael Állam történelmének legsúlyosabb erdőtüze múlt hét csütörtökön keletkezett Haifa közelében. Az ötszáz fős börtön mellett a Kármel hegy több falva is veszélybe került, ezért 15 ezer embert kellett kitelepíteni a környékről. A lángokat nehezen tudták megfékezni a hatóságok, mivel a több emelet magas, összefüggő tűzfal egyes helyeken ötven kilométeres sebességgel terjedt. Több falu teljesen megsemmisült. A vészhelyzetekre általában felkészült ország külföldi segítségre szorult, meglepő módon ugyanis nem rendelkezett tűzoltó repülőgéppel. Az izraeli miniszterelnök felkérésére mintegy harminc országból - például Görögországból, Bulgáriából, Ciprusból, Jordániából, az Egyesült Királyságból, Törökországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Egyiptomból, Olaszországból, Horvátországból, Romániából, Azerbajdzsánból, Svájcból és Spanyolországból - érkeztek tűzoltóegységek, akik a levegőből és a földről is felvették a harcot a lángokkal. (A magyar katasztrófavédelmi szóvivő szerint nekünk nincsenek olyan eszközeink, amivel segíteni tudtunk volna egy ilyen típusú katasztrófa esetén. „Magyarország egyébként is az üregkutatásban és a halottak felkutatásában élenjáró" - mondta a szóvivő.)

A Kármel hegyi tűzoltásában részt vett az Evergreen Supertanker, a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépe, amely egyszerre 80 ezer liter vizet képes felvenni. A lángokkal négy napig birkóztak a tűzoltók, míg végül sikerült eloltani őket. Ezt követően pedig eső is hullott a térségben, több mint hat hónap óta először. Az idei nyár és ősz ugyanis a szokottnál jóval szárazabb és melegebb volt. A tengervíz például még mindig 24-25 fokos, és Haifa környékén novemberben gyakori volt a 30 fok feletti hőmérséklet.

A katasztrófában 42 ember vesztette életét, csaknem 550 millió dolláros kár keletkezett, az erdőkben pedig 4-5 millió fa vált a lángok martalékává. Szakértők szerint a Karmel hegységben található erdők körülbelül negyven év múlva nyerik vissza eredeti állapotukat.

A tűzeset miatt két fiatalt vettek őrizetbe. A rendőrség szerint egy 14 éves fiú, aki Uszfija településen lakik, beismerte, hogy bár nem szándékosan, de ő indította el a pusztító tüzet. A fiú vízipipázott, és miután befejezte a dohányzást, egy nyílt területen elszórta a parazsat. Izraelen belül eltérően vélekednek a hatóságok felelősségéről a katasztrófában. Egyes vélemények szerint a tűzoltó- és mentőszolgálatot több évtizede elhanyagolta az ország vezetése. Mások pedig Eli Jisnai belügyminiszter lemondását követelték. Izrael mindenesetre hamarosan tűzoltó repülőgépeket vásárol a jövőbeni tragédiák elkerülése érdekében. Benjamin Netanjahu kormányfő megköszönte a gyors és hatékony külföldi segítséget, amelyhez a Palesztin Hatóság tűzoltói is csatlakoztak.

Olvasson tovább: