Kereső toggle

Terepszemle

Az izraeli határra készül Ahmadinezsád

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több közel-keleti és nyugati országban is aggodalmat keltett, hogy a holokauszttagadó és a zsidó állam elpusztítását hirdető iráni elnök Libanonba készül. A tervek szerint Mahmúd Ahmadinezsád október közepén ellátogat a libanoni–izraeli határhoz, és gyűlölete jeleként köveket dob majd Izrael felé. A banálisnak tetsző „támadás” egyrészt az iszlám közvéleménynek szóló propagandaüzenet, másrészt mágikusnak szánt cselekedet, hasonló a vudubábuk szurkálásához vagy a képmások elégetéséhez.

Mahmúd Ahmadinezsád várhatóan október 13-án érkezik Libanonba kétnapos hivatalos látogatásra. Az iráni elnök, aki tavaly nyilvánvaló csalásokkal választatta magát újra, fontosnak tartja, hogy elmenjen Dél-Libanonba, az izraeli határ közelébe. Ahmadinezsád néhány hete azt mondta: azért fontos neki ez a túra, mert Libanon déli része „a cionista ellenség ellen irányuló iráni erődítmény". Ezt olyannyira komolyan gondolja, hogy a libanoni-izraeli határt iráni-izraeli határnak nevezte. Nyilvánvalóan jelképes üzenetnek szánja, hogy a 2006-os libanoni háború több csatájának a helyszínére is elmegy. Maroun al-Raszban iráni központot ad át, Bint Dzsbélben pedig, ahol négy éve a legtöbb izraeli katona elesett, beszédet tart az izraeli-palesztin béketárgyalásokról. Mindkét falu a határ közvetlen közelében van. A Londonban megjelenő al-Kudsz al Arabi című arab nyelvű lap szerint Ahmadinezsád azt tervezi, hogy a határnál kővel dobálja meg Izrael területét gyűlölete jeleként.

Ahmadinezsád várhatóan találkozik magas rangú libanoni vezetőkkel és Hasszan Naszrallahhal, a Hezbollah vezérével is, sőt: a terrorszervezet fegyveresei gondoskodnak majd az iráni vezető biztonságáról. (A síita terrorszervezetnek egyébként képviselői vannak a bejrúti parlamentben.)

Ahmadinezsád tervezett látogatása több nyugati és közel-keleti országban is aggodalmat keltett. Izraelben arra figyelmeztetnek, hogy az iráni elnök libanoni útja alááshatja a viszonylagos stabilitást a térségben és a béketárgyalásokat is, ezért törölni kellene. „Az út rendkívül aggasztó mindenki számára, akit érdekel Libanon és a Közel-Kelet stabilitása" - mondta Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő. Izrael Ban Ki Mun ENSZ-főtitkáron, a francia, illetve az amerikai kormányon keresztül azt az üzenetet küldte a libanoni miniszterelnöknek és elnöknek is, hogy ha Ahmadinezsád elmegy a déli határhoz, azt provokatív lépésnek tekinti. Az amerikai és a francia kormány egyébként már az izraeli felkérést megelőzően is igyekezett elérni, hogy maradjon el Ahmadinezsád látogatása.

Még Basar Asszad szíriai elnök is, aki nemrég folytatott megbeszéléseket Teheránban Ahmadinezsáddal, úgy véli, hogy a mostani időben nem tanácsos ez az út, mivel a térségben rendkívül érzékeny a politikai helyzet. A libanoni vezetők egyelőre nem akarnak konfrontálódni Ahmadinezsáddal, ezért készülnek a látogatásra. Csak a Március 14. Szövetség koordinátora bírálta az iráni elnök érkezését. „Ahmadinezsád látogatása délre provokáció lenne, nem kellene oda mennie" - mondta Faresz Szoued, aki szerint az iráni államfő utazása azt jelzi, hogy Libanon iráni befolyás alatt áll.

Az Egyesült Államok is rosszalja Ahmadinezsád tervezett útját. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő azt mondta: „Aggodalmunkat fejezzük ki a látogatással kapcsolatban, mivel Irán, amikor a Hezbollahhoz hasonló csoportokkal szövetkezik, aláássa Libanon szuverenitását."

Megkövezők

Az izraeli kormány provokációnak minősítette Ahmadinezsád kődobálási tervét, amelyhez hasonlót már a 2000-es intifáda idején egy amerikai állampolgárságú palesztin tudós, Edward Said (képünkön) is elkövetett. Az orientalizmus egyik legnagyobb tekintélyeként korábban Magyarországon tanító Said az izraeli katonák libanoni kivonulását ünnepelte meg ekképpen.
Arafat elkötelezett nyugati híveként Said Ahmadinezsádhoz (és Vona Gáborhoz) hasonlóan „alternatív” nézeteket vallott a szeptember 11-ei terrortámadásokról is. Iszlám- és arabellenes fundamentalistának nevezte mindazokat, akik a merényletek okait az arab világban keresték, mondván: a valódi ok
a nyugati emberek „gőgös Kelet-ellenessége”.
A kődobálás ugyanakkor az iráni elnök számára spirituális cselekedet is. Az iszlám tradíció előírja a mekkai zarándok számára az áldozat napján „a Sátán megkövezését” a Mina- hegyen. A rítust meghatározott időszakokban, meghatározott számú kavicsdarabbal kell végrehajtani. Az iráni elnök most egyszerű analógiát kínálva a Sátánt jelképező oszlop helyébe magát Izraelt állítja.
Ahmadinezsád emellett szinte már mániákusan igyekszik szimbolikus módon „uralmat venni” Izrael felett. Ezt a célt szolgálják a zsidó állam szerinte küszöbönálló végzetéről, eltörléséről szóló kirohanásai is.
Az iráni elnök nemrég nyilvánosan elátkozta az Egyesült Államok vezetését is. Mahmúd Ahmadinezsád szerint el kell temetni az amerikai vezetőket, mert szerinte azok katonai támadással fenyegetik az iráni atomprogramot. Az állami televízió által közvetített beszédében szó szerint úgy fogalmazott:
„Temesse el a temetkezési vállalkozó az amerikai vezetőket, az asztalukat és a testüket, ami csak szennyezte a világot.”
„Izrael megkövezésének” a terve ezt a vonalat viszi tovább, amikor a „részben az egész” mágikus hiedelméből kiindulva készül „megtámadni” Izraelt. Ezen akár nevetni is lehetne, ha a parittyakövek mellett nem lennének Ahmadinezsád tarisznyájában veszélyesebb fegyverek is. (M. P.)

Olvasson tovább: