hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ámokfutó végzett hét emberrel Pozsonyban
A csendes szomszéd

2010. 09. 03.
Szlovákia nehezen ocsúdik a hét eleji mészárlás döbbenetéből. Eddig csak a hírekből ismertünk hasonló eseteket, most nálunk történt, itt, Pozsony egyik külkerületében, Dévényújfaluban. Egy ámokfutó gépkarabéllyal lövöldözött fényes nappal, hét áldozatot és tizenöt sebesültet hagyva maga után, majd önmagával is végzett. Dévényújfalu és a szlovák közvélemény sokkban, a miértre nincs válasz, az országban a héten nemzeti gyásznapot tartottak.

A negyvennyolc éves Lubomír Harman hétfő reggel állig felfegyverkezve lépett ki tömbházi lakásából, a legálisan tartott gépkarabélya mellett két pisztollyal és több teli tárral, fején fülvédővel. A szomszéd lakásban, ahol egy roma család élt, mindenkivel végzett: anya a két lányával, a tizenkét éves fiú unoka és az egyik lány férje lelte halálát. A férfi folytatta útját, a lépcsőházban is lövéseket adott le, majd a tömbház bejáratánál lelőtte a család hatodik, éppen érkező tagját, a másik lány barátját, a kisfiú édesapját. Az utcán is tüzelt, szemtanúk elmondása szerint „mindenre, ami mozgott”. A közeli lakók amatőr felvételein jól látszik, hogy a géppisztolyos férfi a tömbházakat fürkészte, mintegy célpontot keresve. Célpont pedig akadt bőven, az emberek a lövések hallatára az ablakokhoz, illetve az erkélyekre mentek. A hetedik áldozatot, egy középkorú nőt, éppen így, az erkélyen érte a halálos lövés. Őt a délután hazaérkező férje találta meg a lakásukban, vérbe fagyva. Az utca is forgalmas volt, az embereket váratlanul és készületlenül érték a lövések. A férfi tüzelt járókelőre, autóra. Többen megsérültek, többen pedig csak csodával határos módon élték túl a lövöldözést. Az egyik autóban ülő kisfiút éppen csak súrolta az átrepülő lövedék. A sérültek közül háromnak az állapota jelenleg is súlyos. Az első bejelentésre kiérkező, még kevés információval rendelkező, így szintén készületlen rendőrjárőr egyik tagja is súlyos sebet kapott, miközben menteni próbálta a sebesülteket. Ezután a folyamatos bejelentések nyomán sorban érkeztek a rendőregységek, illetve a mentőautók. A városrészben nagy volt a káosz, az embereket csak később, a helyi hangosbemondó figyelmeztette, hogy ne menjenek az utcára, addigra viszont a támadó már holtan feküdt az egyik ház tövében.
Az eset utólagos, a rendőrségi információkra alapozott rekonstrukciója szerint a speciális kommandós egységek az első járőr után mintegy húsz perccel érkeztek meg. A támadót megpróbálták körbefogni, illetve kiszorítani a forgalmasabb utcából. A tűzpárbaj során végül a kommandósok halálos sebet ejtettek rajta, az ámokfutó közvetlen ezután önmaga ellen fordította fegyverét és főbe lőtte magát.
Az ügy háttere és a támadás indoka egyelőre ismeretlen; a rasszista indíttatást sem lehet kizárni, ugyanakkor a rendőrfőkapitány és a belügyminiszter inkább szomszédok közti feszültségről, bosszúról beszél. Közlésük szerint az áldozatul esett roma család zajos, mozgalmas éle-tet élt, gyakran fogadtak látogatókat.
Az ámokfutó az ismerősök elmondása alapján csendes, visszahúzódó, magányos férfi volt, aki nem mutatta jelét agresszivitásnak, és a szomszédokkal sem volt korábban látványos csetepatéja. Tagja volt egy tartalékos katonákat tömörítő lövészklubnak, több lövészversenyen is kiváló eredménnyel vett részt. A klub elnökének elmondása szerint sem volt furcsa vagy agresszív a viselkedése. A férfi két éve munkanélküli volt, korábbi munkahelyein nem volt rá panasz. A rokonok és ismerősök értetlenül állnak az események előtt.
A kormány és a rendőrség több új rendelkezéssel reagált a példa nélküli esetre. Daniel Lipsic belügyminiszter bejelentette, hogy a rendőrségi járőröket automata fegyverekkel, a Skorpió néven ismert kézi gépfegyverrel szerelik fel, és kiképzik hasonló esetek kezelésére. Megszigorítják a fegyvertartás szabályait is, eszerint automata gépfegyvert a jövőben egyáltalán nem lehet majd legálisan, sportcélokra tartani. Az új kormány egyébként is prioritásként kezeli a közbiztonságot, és meghirdette a harcot az elharapózó drogkereskedés, a szervezett bűnözés ellen. A jelenlegi eset viszont önmagában áll, az eddigi információk szerint az elkövető és tette nem köthető bűncsoportokhoz vagy más bűncselekményekhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!