hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bírálják az amerikai First Lady európai vakációját
Álom luxuskivitelben

2010. 08. 13.
Michelle Obama a felhőtlen nyaralás és kikapcsolódás reményében utazott a Spanyolország déli részén fekvő Costa del Solra. A luxusvakációt azonban többen bírálják. Sokakban felháborodást váltott ki az, hogy miközben újabb rekordot dönt a munkanélküliség az országban, az elnök pedig a takarékosságról és megfontoltságról prédikál, addig felesége fényűző módon tölti napjait Európában.

Többek között az sem világos, hogy mennyit költöttek az adófizetők pénzéből az utazásra: a hírek szerint a First Lady maga állja költségeit, de ezekhez természetesen nem tartozik hozzá a biztonságára ügyelő nagyszámú kíséret és az elnöki különgép.
A Spanyolország déli részén fekvő Costa del Sol (Napos part) méltán népszerű a nyaralók körében: a Földközi-tenger és festői környezete, valamint a történelmi látványosságok évente több millió turistát vonzanak. Nem csoda, hogy Michelle Obama választása éppen erre a térségre esett, azt remélve, hogy barátai társaságában itt a legmegfelelőbb módon tud majd kikapcsolódni. A felhőtlen és napsütéses nyaralást azonban beárnyékolják az ellentmondások és a bírálatok.
Miközben férje odahaza, Chicagó­ban ünnepelte születésnapját, a 46 éves Obama asszony kisebbik lányával és hatalmas kísérettel utazott a spanyol Andalúziába, ahol a tengerparti Marbella legjobb szállodájában 60 szobát foglaltak le számukra. A 129 szobával rendelkező Hotel Villa Padiernában egyébként egy szoba ára egy éjszakára 500 dollártól, vagyis körülbelül 106 ezer forinttól indul, de vannak lakosztályok 6600 dollárért, azaz 1,5 millió forintért is. Sokan az elnöki különgép használata miatt is bírálják az elnök feleségét. Bár Michelle első osztályú repülőjegynek megfelelő összeget fizet ki mind a maga, mind pedig a lánya helyéért, a biztonsági személyzet utaztatásának költségei nem éppen mondhatók elenyészőnek. Csak a különgép használata óránként 11 555 dollárba, azaz közel 2 és fél millió forintba kerül a kormányzatnak.
A First Lady látogatása az üdülőhely környékén is nagy felfordulást okozott. Amikor a népes delegáció fürödni indult, a spanyol hatóságok egy egész strandot ürítettek ki a számukra, a túl sok ideig bámészkodó járókelőket pedig átvizsgálták. Azt persze nem tudni,  hogy mindezt a spanyolok állják-e, vagy a számlát majd az amerikai adófizetők kapják meg.
A kritikusok egyik fő érve az, hogy miközben az elnök felesége luxuskörülmények között nyaral, addig júliusban újabb 70 ezer ember veszítette el az állását az Egyesült Államokban. Ráadásul maga az elnök is a takarékosságot és a megfontoltságot hirdeti országszerte. És az sem mellékes, hogy úgy tűnik, idén nyáron Michelle nyolcszor vakációzhat, múlt hónapban például Los Angelesben járt, majd hamarosan Floridában, és a Massachusets államához tartozó Martha’s Vineyard szigetén is eltölt pár napot. A New York Daily News egyik bloggere egyenesen Marie Antoinette-hez, a hatalmas költekezéseiről elhíresült francia királynőhöz hasonlította az elnök feleségét. Andrea Tantaros hangsúlyozta, hogy nem a pihenést és a kikapcsolódást kifogásolja, mert erre mindenkinek szüksége van, főleg azoknak – és köztük az elnöki házaspárnak –, akik keményen dolgoznak, hanem a First Lady körüli felhajtást és fényűzést, amit egyébként férje másoknál többször is elítélt. Mások pedig azt vetik az elnök feleségének a szemére, hogy külföldi országot választott úti céljául, ahelyett, hogy az Egyesült Államokban maradt volna, hogy ezzel is támogassa a nehéz helyzetben lévő gazdaságot. Ráadásul a múlt hónapban éppen Michelle ajánlotta remek nyári programként Floridát az amerikai családoknak, ahol az olajszennyezés miatt visszaesett a turizmus. A Fehér Ház mindenesetre nem fűzött túl sok kommentárt Michelle vakációjához, Robert Gibbs szóvivő mindössze annyit közölt, hogy a First Lady magánúton nyaral.
A spanyolok azonban örültek a First Lady nyaralásának: úgy vélik, hogy kitűnő reklámot jelent a súlyos gazdasági nehézségekkel küszködő dél-európai országnak, és fellendíti a turizmust. Marbella óvárosában a helyiek és a turisták ellepték az utcákat, és az erkélyeken csüngtek, hogy lencsevégre kapják az ott sétáló elnökfeleséget, de voltak olyanok is, akik narancsfákra másztak fel a „jobb kilátás” reményében.
Az európai média pedig minden lépéséről beszámolt: hogy az egyik tapas vacsora során többek között homárt, eper gazpachót és tengeri sügért fogyasztottak, vagy hogy egyiptomi pamutruhát vásárolt 84 euróért (közel 24 ezer forintért). Ellátogattak Granadába is, ahol megtekintették a látványos Alhambra palotát, majd a nevével ellentétben egyedülálló szépségű Ronda kisvárosba is, ahol Spanyolország legrégebbi bikaviadal­arénájának látogatása is szerepelt a programok között. Obama asszony egy flamencoesten is részt vett, ahol a vendégek nagy örömére pár tánclépést ki is próbált a rendezvény végén. Talán sokak számára meglepő, hogy Michelle pont a férje születésnapja előtt hagyta el az Egyesült Államokat, így az elnök barátai körében ünnepelte meg 49. születésnapját. Beszámolók szerint Obama felhívta feleségét aznap este, aki éppen egy étteremben vacsorázott, és Michelle elénekelte neki telefonon a „boldog születésnapot”. A nyaralásnak egyébként volt „hivatalos” része is (természetesen nem saját zsebből), a First Lady ugyanis Mallorca szigetén meglátogatta a spanyol királyi családot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!