Kereső toggle

Amerikai lagzi

Közügy lett a Clinton lány világraszóló esküvője

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Július végén férjhez megy Chelsea Clinton. A volt amerikai elnök és a jelenlegi külügyminiszter egyetlen lánya esküvője iránti érdeklődés nemcsak annak köszönhető, hogy a hírességek magánéletével előszeretettel foglalkozik a média. A frigy „különlegessége”, hogy a vőlegény konzervatív, igaz, nem politikai, hanem világnézeti értelemben. Marc Mezvinsky konzervatív zsidó vallású, és emiatt folynak a találgatások, hogy metodista és dél-baptista szülők gyermekeként a Clinton lány milyen egyházi szertartáson mondja ki a boldogító igent.

Amikor a Clinton házaspár beköltözött a Fehér Házba, lányuk magán-életét igyekeztek a média érdeklődésétől távol tartani. A 30 éves lány esküvőjének híre azonban futótűzként terjed, és annak ellenére, hogy az örömteli esemény részleteit teljes titoktartás veszi körül, a „kiszivárgott" információkból elég sok részletet össze lehet állítani.

A házasságkötésre július 31-én kerül sor, de nem az eredetileg tervezett helyszínen. Martha's Vineyard elegáns szigete helyett a Clinton család egyik kedvenc nyaralóhelyén, a New York állambeli Rhinebeckben tartják majd a szertartást. A New York városától mintegy 150 kilométerre északra fekvő Astor-villára azért eshetett a választás, mert a jelöletlen út végén fekvő, gondosan elkerített birtok a lesifotósok számára szinte megközelíthetetlen.

A történelmi Astor-birtok egyébként eredetileg John Jacob Astor IV milliomos üzletember otthona volt. A neves Astor család tagja a Titanic luxushajó 1912-es katasztrófájában vesztette életét. A birtokon fedett teniszpálya és fehérmárvány medence található, és jelenleg Kathleen Hammer tulajdonában áll, aki Hillary Clinton elnökségi és szenátori kampányának a támogatója volt.

Nem akar sírni az örömapa

A ceremónián „sztárdömping" várható: a hivatalos meghívottak között szerepel Barack Obama elnök, Barbra Streisand énekesnő, Steven Spielberg filmrendező, valamint Oprah Winfrey tévés sztár és Ted Turner médiamogul, a CNN hírtelevízió alapítója. Felkerült a vendéglistára John Major volt brit kormányfő és Doris Kearns Goodwin történész, az örömapa régi barátja. A hírek szerint 500 embert hívtak meg, de a sok neves vendég ellenére Chelsea igyekezett zártkörű rendezvényt szervezni: ragaszkodott ahhoz, hogy csak olyanok vegyenek részt élete nagy napján, akiket személyesen ismer. Ketten azonban biztosan nem lesznek ott az esküvőn, ez pedig Al és Tipper Gore, a válófélben lévő volt alelnök és hitvese.

A szerencsés vőlegény a 32 éves Marc Mezvinsky, a Goldman Sachs bankára, akit a Clinton lány tizenéves kora óta ismer. Még Washingtonban találkoztak, és mindketten a Stanford Egyetemre jártak. Tavaly novemberben jegyezték el egymást. A fiú szülei egyébként korábban kongresszusi képviselők voltak és régi barátai a Clinton családnak. Marc édesapját azonban 2001-ben egy banki csalássorozat miatt 7 éves börtönbüntetésre ítélték. A börtönből 2008-ban szabadult.

Bill Clinton úgy tűnik, elégedett leendő vejével. Egy januári interjúban annyit mondott a kapcsolatról, hogy lánya boldog, ő pedig kedveli és csodálja a fiút, tehát ennél boldogabb nem is lehetne. Az egykori elnök szerepe a házasságkötésben, illetve az esküvőszervezésben eleinte csupán arra korlátozódott, hogy lányát oltárhoz vezeti és fizeti a költségeket. Később viszont Chelsea kikérte véleményét döntéseiben, aminek nagyon örült. Az örömapa hangsúlyozza, igyekszik mindent megtenni azért, hogy az esemény középpontjában lánya legyen. Ezzel kapcsolatban az egyik fórumon azt nyilatkozta, megpróbálja majd nem elsírni magát az esküvőn, mert ha sír, akkor részben róla fog szólni a nagy esemény. Bill Clinton állítólag lánya kedvéért még fogyókúrára is rászánta magát. A készülődéssel kapcsolatban olyan hírek is felröppentek, hogy Chelsea nemrég eltörte a bokáját és mankóval jár, de az esküvőre teljesen felépül.

Az esküvő legnagyobb kérdőjele, amiről az érintettek semmit sem árultak el, az, hogy Chelsea és vőlegénye milyen egyházi szertartáson mondja ki a boldogító igent. A kérdéssel azért is sokat foglalkozik a média, mert a Clinton lány nem éppen mindennapi lelkiismereti döntés elé került. Úgy nőtt fel, hogy édesanyjával metodista istentiszteletekre járt, édesapja pedig dél-baptista volt. Bill Clinton rendszeresen kikérte lelkésze véleményét, felekezete ugyanakkor megfeddte amiatt, hogy politikai pályafutása során támogatta az azonos nemű kapcsolatokat és az abortuszt.

Chelsea leendő férje viszont zsidó vallású, méghozzá konzervatív, és ez az irányzat nem támogatja azt, hogy zsidó vallású személy más hitű emberrel házasodjon össze, sőt tiltják, hogy rabbik ilyen szertartásokon egyáltalán részt vegyenek, nemhogy áldásukat adják az ilyen kapcsolatokra. Ezért nem is csoda, hogy leginkább a zsidó közösségben téma, ki és hogyan adja majd össze a párt: zsidó szertartás lesz-e, ami egyben azt jelentheti, hogy a lány áttért a zsidó vallásra, vagy pedig keresztény és zsidó hagyományok együtteséből fog állni a ceremónia.

Egyesek az áttérésre azért következtetnek, mert Chelsea tavaly Mezvinskyvel jom kippuri összejöveteleken vett részt a New York-i Zsidó Teológiai Szemináriumon, amit egyébként a konzervatív judaizmus fellegváraként tartanak nyilván. De persze vannak olyan rabbik is, akik vállalják olyan párok összeadását, ahol az egyik fél nem zsidó vallású. Ilyen például Harold White rabbi, aki 2002-ben George W. Bush szóvivőhelyettesét, Ari Fleischert és katolikus feleségét, Rebbecát összeadta. A ceremónia a rabbi mellett egy pap részvételével zajlott le. És felmerül még a gyerekek kérdése: vannak olyan vélemények is, amelyek szerint részt vehet rabbi a szertartáson, ha a pár megígéri, hogy gyerekeiket a zsidó hit szerint neveli. Clintonék metodista háttere egyébként nem jelent nagy akadályt: az egyház a helyi gyülekezetek és pásztorok döntésére bízza, hogy engedélyezik-e azt a házasságot, ahol az egyik fél nem keresztény.

Divat a vegyesházasság

Egyesek szerint Chelsea és Marc házasságkötése ráirányítja a figyelmet a zsidó közösség, valamint a judaizmus, mint vallás fennmaradásának kérdésére, mivel úgy látják, hogy a vegyes házasságok jelentik a legnagyobb veszélyt a zsidóság folytonosságára. Ezek az aggodalmak a statisztikák tükrében nem alaptalanok, ugyanis az elmúlt években csökkent azoknak az amerikaiaknak a száma, akik vallásos zsidónak tartják magukat. Míg 1990-ben 3,5 millióan vallották magukat zsidó hitűnek, addig 2008-ban már csak 2,7 millióan mondták azt, hogy a zsidó vallást gyakorolják.

Emellett a fiatalabb zsidóknál tapasztalható távolodás is aggasztja a közösség vezetőit, ők számítottak ugyanis az Izrael államát támogatók egyik bázisának. Egy felmérés kimutatta, hogy 1990-ben a házasulandó zsidók 52 százaléka más vallású társsal kötött frigyet. A zsidó közösség ezért az utóbbi években kampányt indított, amelyben társkereső oldalak indításával, izraeli utaztatással próbálta a zsidókat arra ösztönözni, hogy zsidókkal házasodjanak. A kampányhoz egyébként tavaly újság- és tévés hirdetésekkel az izraeli kormány is csatlakozott. Ennek ellenére sem várható, hogy az arány javuljon: becslések szerint idén a házasságkötések 55 százalékában a zsidó vallásúak más hitűekkel kötnek örök szövetséget. Újabban a zsidó közösségek ezért ahelyett, hogy elleneznék ezeket a frigyeket, arra próbálják ösztönözni a „vegyes hitű" párokat, hogy zsidó otthonokat hozzanak létre. Egyesek szerint az elfogadás mellett szól az a tény is, hogy gyakran a nem zsidó házastárs - főleg feleség - az, aki végül többet tud a judaizmusról és a zsidó hagyományokról, és ezt tovább is adja.

Bíznak hillaryben

Hillary Clinton esélyesen pályázhatna az elnöki címért 2012-ben. A komoly gazdasági nehézségekkel küszködő Egyesült Államokban egyre többen ábrándulnak ki Barack Obamából: ezt jól tükrözik a közvélemény-kutatások adatai, amelyek szerint egyre gyorsabban csökken az elnök támogatottsága. Egy a Demokrata Párthoz közel álló felmérés pedig egyenesen azt állítja, hogy Amerika első színes bőrű elnöke a következő elnökválasztáson alulmaradna olyan republikánusokkal szemben is, mint Mitt Romney, Mike Huckabee és Newt Gingrich. Talán ezeknél is meglepőbb, hogy a kutatás még Sarah Palinnel is döntetlen eredményt hozott ki. Obama mellett egyébként több vezető demokrata politikussal szemben is nőtt az elégedetlenség, például Joe Biden alelnökkel, Nancy Pelosi házelnökkel és Harry Reiddel szemben. Ugyanakkor érdekes módon Hillary Clinton megítélése továbbra is pozitív az amerikai választók köreiben. Az általános csalódottság mellett az is a volt first lady malmára hajtja a vizet, hogy már bizonyította, miszerint fizikailag és intellektuálisan is elég erős ahhoz, hogy egy nehéz kampányt lefolytasson. Emellett a demokrata párt legtapasztaltabb politikusai közé tartozik: volt kormányzófeleség, first lady, szenátor és most pedig külügyminiszter.

A helyzet jó, de nem megnyugtató

Továbbra sincs biztos megoldás a Mexikói-öbölben szivárgó olaj megfékezésére. A felrobbant olajfúró tornyot mű-ködtető BP-nek múlt hét pénteken ugyan sikerült egy olajfogó sapkát felszerelnie a sérült kútra, de a berendezés nyomáspróbáját tovább folytatják. Hétfőn a kút közelében újabb szivárgást észleltek, de mint utóbb kiderült, ez nincs összefüggésben a teszttel. A nyomáspróba során azt vizsgálják, hogy fennáll-e a visszafojtott olaj feltörésének veszélye esetleg valamelyik szomszédos kútból. Amennyiben igen, a BP visszatér az eredeti tervekhez, és felgyorsítják az olajelvezető kutak fúrását. A Deepwater Horizon nevű fúrótornyon április 20-án egy óriási robbanás történt, amely során 11 munkás életét vesztette. A szerkezet két nappal később el is süllyedt, és azóta folyamatosan szivárog az olaj. A súlyos baleset hozzájárult Obama népszerűség-vesztéséhez.

Olvasson tovább: