Kereső toggle

Bomba a Broadwayn

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A decemberi repülőgép-robbantási kísérlet után újabb súlyos terrorfenyegetés érte az Egyesült Államokat. A New York-i Times Squaren – a Broadway közvetlen közelében – elhelyezett autóba rejtett bomba készítője ráadásul az FBI- ügynökök orra előtt feljutott egy repülőgépre, és csak perceken múlt, hogy nem repült el Dubaiba.

Vádat emeltek terrorizmus és tömegpusztító fegyver használata miatt Faisal Shahzad pakisztáni származású amerikai állampolgár ellen, akit a New York-i merényletkísérlet első számú gyanúsítottjának tartanak.
Az amerikai rendőrség hajtóvadászata eredményeképpen hétfő éjszaka tartóztatták le a Dubaiba tartó férfit a Kennedy nemzetközi repülőtéren, miután egy vámügynöknek gyanús lett. A harmincéves férfi – aki beismerte tettét – alig egy éve lett honosított amerikai állampolgár, és gépét a kifutópályáról hívták vissza.
John Pistole, az FBI igazgatóhelyettese megerősítette, hogy Shahzad neve hétfőn, néhány órával a letartóztatása előtt felkerült a terrorellenes repülési tilalmi listára. A hatóságok állítólag nyomon követték a férfi mozgását, csak megvárták, mit tesz, és menekülési kísérlete is bizonyítékul szolgált ellene.
Az FBI és a New York-i rendőrség szombat este ürítette ki a Time Square-t, miután a helyszínen egy füstölgő furgonra lettek figyelmesek a járókelők. A Nissan Pathfinder típusú terepjáróban egy házi készítésű pokolgépet találtak: kerti grillezésekhez használt gázpalackokat, benzinnel töltött kannákat, műtrágyát és petárdákat. A rendőrség szerint, ha ez működésbe lép, akkor New York egyik turisztikailag legjelentősebb pontját érte volna bombarobbanás, ezért a történteket terrortámadási kísérletnek minősítették a hatóságok. Hivatalos források szerint a gyanúsított vásárolta meg a terepjárót, s elmondták azt is, hogy Shahzad nem „magányos farkas”: folyik a nyomozás lehetséges társai után.

A pakisztáni terrorista portréja

A pakisztáni Karacsiban is bejelentett amerikai fiatalember nem radikális vagy szegény írástudatlan, hanem tekintélyes katonacsaládból származik. Apja a pakisztáni légierő almarsallja, nagybátyja a határőrség főtisztje. Ugyanúgy, mint más gyanúsítottak esetében, nehéz a hatóságok által leírt Shahzad-portrét összeegyeztetni az ismerősei által leírt emberrel.
Szomszédai egy kedves, családszerető apát láttak benne, aki szeret törődni a kertjével és játszani két kislányával. Felesége gyakran köpenyt és fátyolt viselt. „Nekem rendes embereknek tűntek” – mondta egykori szomszédjuk, aki nem egyszer látta a családot nyári barbecue- partikat rendezni, vagy a gyerekmedencében pancsolni.
Bár nem voltak senkivel jóban a szomszédságból, az egyik ismerősüket sokkolta a hír. Mielőtt Shahzad bombát kezdett építeni, fokozatosan kezdte leépíteni amerikai életstílusát. Pénzügyi elemzőként dolgozott tavaly júniusig, amikor váratlanul felmondott és távozott a munkahelyéről. Háromszobás, két fürdőszobás házát Sheltonban, Connecticut államban, ahol családjával élt, értékesítette. A fiatal házaspár gyerekeivel együtt egyik napról a másikra elköltözött a környékről. Shahzad nemrég tért vissza öt hónapos útjáról Pakisztánból, ahol Pesavarban járt. Ez a város az al-Kaida és a tálibok egyik toborzóközpontja.

„Terrorista összeesküvés történt azzal a céllal, hogy amerikaiakat öljenek meg az ország egyik legforgalmasabb helyén” – mondta Eric Holder főügyész hozzátéve, hogy egy „sokoldalú és agresszív vizsgálatot” indítanak el, s az eljárás keretében a pakisztáni férfi és a nemzetközi terrorhálózatok közötti lehetséges kötődéseket is fel akarják térképezni, s megpróbálnak a globális terrorszervezetek egyéb akcióiról is információkat szerezni.
A CNN hírcsatorna szerint a tettes valóban terrorakciót akart végrehajtani, de egyszerűen nem értett a pokolgép összeállításához. A robbanószerkezetnek nem volt „aláírása”. Az antiterrorista szakértők ugyanis ismerik, hogy bizonyos terrorista csoportoknak milyen egyéni módszereik léteznek a bombák előállítására. Azt biztosan felismernék, ha szakértő rakta volna össze a szerkezetet. Ez a „bomba” azonban – szerencsére – csak amatőr próbálkozás maradt. A nyomozók elemezték a téren lévő térfigyelő kamerák felvételeit is: ezek egyikén ugyanis egy gyanús férfit vettek észre, aki egy mellékutcában átöltözött, továbbsétált, és közben hátranézett arra a bizonyos Nissan terepjáróra.
Barack Obama amerikai elnök kedden kijózanító emlékeztetőnek nevezte a meghiúsult merényletet, és ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek, hogy megvédjék az amerikai embereket, és megtalálják, ki áll az ügy hátterében. Emellett köszönetet mondott a New York-iaknak – személyesen egy pólóárusnak is –, hogy időben jelezték az esetet.
Több terrorszervezet is magára vállalta a felelősséget, köztük a pakisztáni Tarik–e Taliban nevű szélsőséges csoport is. Az általuk közzétett videóüzenetben elmondták, hogy az al-Kaida két vezetőjének halála miatt akartak bosszút állni az Egyesült Államokon.
Közben kedden a pakisztáni titkosszolgálattól származó információk szerint Karacsiban letartóztattak egy férfit a Times Square-i merénylet kapcsán. Egy meg nem nevezett forrás az illetőt az elfogott
Faisal Shahzad barátjának nevezte.
Egy nappal a Times Square-en tervezett merényletkísérlet után érkezett New Yorkba, az ENSZ nukleáris leszereléssel foglalkozó tanácskozására Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, akit az utcán tüntetések, a világszervezet tárgyalótermében az utóbbi évek hangvételéhez képest szokatlanul éles bírálat fogadott. Ahmadinezsád az ABC-televíziónak adott interjúban azt állította, hogy kormánya „kategorikusan elutasítja a terrorizmust”, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok afganisztáni hadjáratának a kudarcát jelzi az, hogy tálib terroristák a legnagyobb amerikai város közepén egy bombát tudtak elhelyezni. Az elnök Iránt nevezte a terrorizmus legnagyobb áldozatának, és közölte, hogy szerinte Oszama bin Laden nem Teheránban – ahogy egy nemrég bemutatott dokumentumfilm állítja – rejtőzik, hanem New Yorkban. (A helyenként süketek abszurd párbeszédére emlékeztető interjúban Ahmadinezsád azt is leszögezte, hogy semmiféle katonai előkészületet nem tesznek egy izraeli támadással szemben, mivel a „cionista rezsimnek már annyi, még Gázával sem tudnak mit kezdeni”.)
Sok New York-i fellélegzett a sikertelen bombatámadás hallatán, de ez a múlt szombati, a Time Square-re tervezett akció volt a tizenegyedik terrorkísérlet a metropoliszban 2001. szeptember 11-e óta.

Olvasson tovább: