Kereső toggle

Izrael célkeresztben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nemzetközi szankciók nem vezettek eredményre Irán ellen. Kína és Oroszország is csak enyhe, mérsékelt szankciókat támogatna. Obama filozófiája, hogy a nemzetközi szankciók mögé széles körű elfogadottságot építene, nem hatékony, mert minél szélesebb körű a támogatottságuk, annál mérsékeltebbek. Ez olyan látszatot kelt, mintha Washington elfogadta volna az iráni atomterveket, aminek drága ára lehet, elsősorban Izraelre nézve.

Az iráni atomhatalom valósággá válhat, Izraelnek pedig új elrettentő politikára lesz szüksége. Iránnak meg kell értenie, meddig terjed a zsidó állam képessége, és tudatni kell velük, hogy ha szükséges, habozás nélkül alkalmazza is. Izrael politikája, hogy nem cáfolja az izraeli atomfegyvert, de nem is erősíti meg, idejétmúlt. A zsidó államnak be kellene jelentenie, hogy atomhatalom. Be kell mutatnia az atommeghajtású tengeralattjárókat, a ballisztikus rakétákat és a hipermodern harci repülőgépeket, amelyek a nukleáris robbanófejjel ellátott rakétákat pontosan a célba juttatják.

Izrael sosem volt ennyire fenyegetett. Szíriából minden pontja elérhető rakétákkal. Damaszkusz Scud rakétákat is szállított a Hezbollahnak. A Gázai övezetbe ömlik a fegyver: a katyusák, a Grád nevű iráni rakéták, a föld-levegő rakéták, az iráni, orosz és amerikai kézifegyverek. Szíria, a Hezbollah és a Hamasz mögött is ugyanaz az Iráni Iszlám Köztársaság áll, amely atomcsapással fenyegeti a zsidó államot.

Izrael állam jövője az iráni atomprogram meghiúsításától függ. A szankciók nem ártanak Iránnak. Az olajárak hordónként 100 dollár felett vannak, és minden kisebb olajár-emelkedés dollárszázmilliókat juttat az iráni kincstárnak.

Az Obama-kormányzat katonailag nem lép fel Iránnal szemben. Ha Izrael ezt mégis megtenné, ebben a zsidó államot nem támogatná. Pedig Izraelnek amerikai engedélyre is szüksége lesz, ha igénybe akarja venni a kirkuki repülőteret. Sok függ attól is, hogy Törökország mennyire lesz partner ebben. Mindenesetre a szíriai akció reményt keltő: Izraelnek sikerült az észak-koreaiak által épített atomreaktort időben ártalmatlanná tenni. A repülőgépek a Földközi-tenger felől repülték át Szíriát, majd Törökországon át távoztak. Az akciót az Egyesült Államokkal és Törökországgal is egyeztették. Hasonló passzív együttműködésre talán Irán esetében is számítani lehet.

Iránnak egy éven belül, de legkésőbb 2011-ben, egy atombombához lesz elegendő dúsított urániuma. Föld-föld rakétája is rendelkezésre áll, amellyel Izrael bármely pontját, akár a dimonai atomreaktort is célba veheti.

Ha Izrael megtámadja Iránt, az válaszolni fog. A Hezbollah, a Hamasz és a dzsihádista világszervezetek Európában, Amerikában háborúba léphetnek. Ám az alternatíva sokkal rosszabb, sőt végzetes is lehet, ha Irán atomhatalommá válik, hiszen Izraelre kilőtt egyetlen nukleáris töltetű rakéta több millió zsidóval végezhet egyszerre. Ez megengedhetetlen. Irán kezében az atomfegyver a zsarolás eszköze és a terrorszervezetek fölé húzott atombiztos „védőernyő" lenne. Iránnak talán még arra sem lesz szüksége, hogy az atombombáját bevesse. Elegendő lesz, ha pénzeli, kiképzi, felfegyverzi őket, és diplomáciai fedezéket nyújt számukra. Befolyása így is egyre nő a Közel-Keleten.

Izrael számára tehát nem az a kérdés, hogy mit tesz, ha Irán atomhatalommá válik, vagy hogyan bosszulja meg, ha Teherán egy atombombával több millió zsidót pusztít el. A zsidó állam számára csak az alternatíva, hogy megakadályozza Teheránt, hogy atombombához jusson. Ehhez nem elég az elrettentési stratégia, ehhez cselekedni kell, ha nincs más lehetőség, akár elsőként is megelőző csapást mérve Iránra.

Ehhez egyes vélemények szerint Izraelnek fel kell tárnia atomprogramját, és be kell mutatnia a hordozóeszközeit is. Hihetőnek kell lennie, hogy elrettentse a mullahokat az atomfegyver kifejlesztésétől. Irán számára az atomfegyver egyelőre még csak lehetőség, Izrael viszont külső szakértők szerint több száz nukleáris robbanófejjel rendelkezik, a szállítóeszközei pedig fejlettebbek és pontosabbak, mint az észak-koreai segítséggel kifejlesztett iráni ballisztikus rakéták, amelyek képesek ugyan elérni Izraelt, ám az izraeli Jerikó rakéták pontosabbak és megbízhatóbbak.

Az iráni légierő épp csak működőképes, az izraeli a világon a legjobb. Az izraeli tervek szerint a Németországban gyártott Delfin típusú tengeralattjárók is felszerelhetők atomrakétákkal, és ez biztosítja a zsidó állam számára a nukleáris, harci repülőgépekből, tengeralattjárókból és rakétákból álló elrettentő erőt. Amire szükség is lehet, ugyanis amit Hitler öt éven keresztül igyekezett megvalósítani, Irán akár egyetlen atombomba bevetésével egy pillanat alatt elérheti.

Olvasson tovább: