Kereső toggle

Örvényben

Izrael-párti lobbi alakul Európában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Európai Unió külügyminiszterei hosszas vita után elvetették a svéd elnökség által készített javaslatot, hogy Kelet-Jeruzsálemet a leendő palesztin állam fővárosának nyilvánítsák. Ezt az álláspontot támogatta Nagy-Britannia, Belgium, Hollandia és Portugália is.

Az unión belüli vitát fokozott figyelemmel kísérték Izraelben, mivel a főváros jövője a béketárgyalások legérzékenyebb kérdésének számít. Magyarország Olaszországgal, Lengyelországgal, Romániával és Csehországgal együtt határozottan ellenezte a határozattervet, amely a palesztin álláspont egyoldalú elismerését jelentette volna.

A The Jerusalem Post szerint új Izrael-párti vezetők tűnnek fel Európában, és ezek közt nemcsak politikusok, hanem egyházi és médiaszemélyiségek is megtalálhatók.

A magyarországi média, köztük az ATV műsorai is hozzájárultak ahhoz, hogy javult Izrael megítélése az európai közvéleményben - állítja a The Jerusalem Post. A legnagyobb példányszámú izraeli napilap annak kapcsán írt erről, hogy Jeruzsálemben kitüntették az ATV egyik népszerű műsorának a producerét. Németh Sándor az izraeli parlament, a Knesszet elismerését vehette át, többek között azért, mert műsorában kiállt a Gáza környékén élő civil lakosságot ért rakétatámadások ellen. A lelkész egy magyar forgatócsoporttal személyesen ellátogatott a dél-izraeli Szderót városába, amelyet az elmúlt nyolc évben több mint hatezer rakétatalálat ért. (Németh Sándor díjátadón elmondott beszéde.)

Az összefogás fontosságát méltatta a díjat adományozó képviselőcsoport vezetője is. „A keresztények és a zsidók egyaránt világszerte a szélsőségesek fenyegetésében élnek. Ezért ideje túllépni a történelmi múlt egyes rossz emlékein, és ehhez mindkét oldalról bátor vezetőkre van szükség" - mondta Saj Khermes, aki egyben a Zsidó Világkongresszus társelnöke.

A kitüntetés alapítója, Benny Elon volt turisztikai miniszter azt hangsúlyozta, hogy a magyar egyházi vezető egyike azoknak Európában, akik határozottan kiállnak a közös morális értékek mellett.

„Nem könnyű feladat harcolni ma az antiszemitizmus és az Izraellel ellenséges erőkkel szemben. De nagyra értékeljük az olyan vezetőket, mint Németh lelkész úr, akiknek a befolyása és morális kiállása segít abban, hogy győzni tudjunk a gyűlölet erői felett" - mondta Benny Elon.

A 2005-ben alapított elismerést most először ítélték oda európai keresztény vezetőnek.

Olvasson tovább: