Kereső toggle

Terror a bázison

Katonatársaira nyitott tüzet az amerikai–palesztin őrnagy

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az al-Kaidával próbált kapcsolatba kerülni az a férfi, aki az amerikai hadsereg egyik támaszpontján ámokfutást rendezett. A 39 éves muzulmán hitű pszichiáter tizenhárom személyt ölt meg vérengzése során. Tisztviselők szerint az amerikai hatóságok már tavaly értesültek a férfi terrorista kapcsolatairól, ezért több politikus is vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Amerikát megrázta a hír, hogy a Texas államban található Fort Hood bázison az ott dolgozó pszichiáter kézifegyverével lövöldözni kezdett a tömegre. A palesztin származású Nidal Malik Haszan őrnagy a Katonai Készenléti Adatfeldolgozó épületénél nyitott tüzet, ahol a harcba induló katonák orvosi vizsgálatai folytak a külföldi bevetések előtt. A beszámolók szerint a férfinak két fegyvere volt, amit feltehetőleg nem a katonaság készletéből szerzett be. A vérengzésben tizenhárman vesztették éle-tüket, huszonkilencen pedig megsebesültek. Az elkövetőt egy rendőrnő állította meg azzal, hogy rálőtt a férfira, mielőtt az bejutott volna a zsúfolt terembe, ahol 600 fegyvertelen katonát vizsgáltak. Haszan nem halt meg, kórházba szállították, és szombaton magához is tért. Az ámokfutó, akinek feladata korábban az volt, hogy külföldi háborúkban sérült katonákat kezeljen, most az amerikai hadsereg igazságszolgáltatása elé kerül.

Amerikai tisztviselők azonban arról számoltak be az ügy kapcsán, hogy a hírszerzés már hónapokkal ezelőtt tisztában volt azzal, hogy Haszan olyan személyekkel próbált kapcsolatba kerülni, akik az al-Kai-dához köthetők. Az őrnagy mintegy tíz-húsz alkalommal érintkezett tengerentúli imámokkal. A kommunikáció a tavalyi évben kezdődött, és idén is folytatódott. Állítólag egyes internetes megnyilvánulásaiból öngyilkos merényletek, illetve ehhez hasonló támadások elkövetésére is lehetett következtetni. A tisztviselők szerint ezekről az amerikai hatóságok tavaly óta kaptak rendszeres tájékoztatást. Éppen ezért több politikus, többek között Joe Lieberman szenátor is arra szólította fel a hadsereg vezetését, hogy vizsgálják ki, tudomásul vették-e azokat a jeleket, amelyek arra utaltak, hogy a pszichiáter szélsőséges iszlamistává vált. Egyes értesülések szerint Haszan kapcsolatban állt Anvar al-Avlaki radikális imámmal, aki jelenleg Jemenben él, és internetes honlapján keresztül az Egyesült Államok elleni dzsihádot hirdeti világszerte.

Avlaki Amerikában született, és Denverben, San Diegóban, valamint a Virginia államban található Falls Church-ben volt imám, ahova egyébként Haszan is járt. A londoni Daily Telegraph úgy tudja, hogy mikor Avlaki San Diegóban tartózkodott, kapcsolatba került a 2001. szeptember 11-ei merényletek két elkövetőjével. Azonban tagadta, hogy tudott volna a terrortámadásról, és az FBI-vizsgálat után 2002-ben Jemenbe költözött. 2006-ban Jemenben letartóztatták egy olyan csoporttal együtt, amelyről azt gyanították, hogy al-Kaida-harcosokból áll. Több mint egy év múlva viszont kiengedték a börtönből, mivel írásban ígéretet tett, hogy nem szegi meg a törvényt, és az országot sem hagyja el. Az imám tartózkodási helyéről azóta nem lehet tudni.

A múlt heti vérengzés után azonban honlapján méltatta Haszan tettét, hősnek nevezve a férfit, és arra buzdította a muszlimokat, hogy kövessék a példáját.

Haszan anyjának gyászjelentéséből is az derül ki, hogy 2001-ben a Dar al Hijrah Iszlám Központban járt a család, ahol éppen Avlaki tanított a mecsetben, és ebben az időben járt ott a szeptember 11-ei merényletek két elkövetője is. A Falls Church-i mecset egyébként az egyik legnagyobb a keleti parton, ahol az imákon és összejöveteleken hetente több ezren vesznek részt.

Haszan palesztin leszármazottnak tartotta magát, szülei ugyanis egy Ciszjordániában található városból vándoroltak be az Egyesült Államokba. A férfi azonban már Virginiában született, és ott is nőtt fel. Ismerősei azt állítják, hogy fokozatosan vallott egyre radikálisabb nézeteket az iraki és az afganisztáni háborút illetően. Az egyik hadseregbeli orvostársa, akivel együtt járt egyetemre, arról számolt be, hogy Haszan gyakran mondogatta, hogy elsősorban muzulmán és csak ezután amerikai. Ez tetteiben is megnyilvánult. A hadseregben több orvostársa is jelezte kijelentéseivelkapcsolatos aggodalmát a feletteseknek.

Olvasson tovább: