hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarországra jön Elie Wiesel

2009. 11. 13.
December 9-10-én Magyarországra látogat a Nobel-békedíjas Elie Wiesel. Az erdélyi születésű világhírű író 1945 óta először jön hivatalos látogatásra Magyarországra. Miután évekig visszautasított minden hazánkba szóló meghívást, a holokausztirodalom legjelentősebb alakja idén elfogadta a Chábád Lubavics Alapítvány felkérését, hogy vegyen részt a szervezet magyarországi fennállásának 20. évfordulójára rendezett programján. A látogatás fő médiatámogatója az ATV és a Hetek.

Wiesel itt-tartózkodása alatt központi előadója lesz a Magyar-zsidó együttélés a közös jövőért konferenciának a Parlamentben, ahol a hitközségek vezetőin túl többek között felszólal Kányádi Sándor Kossuth-díjas magyar költő, és köszöntőt mond Bajnai Gordon miniszterelnök. Ezután találkozik hazai egyházi vezetőkkel, Sólyom László köztársasági elnökkel, holokauszttúlélők egy csoportjával, és ellátogat a budapesti Holokauszt Emlékközpontba. A Nobel-díjas író a Hetek Közéleti Klubjában is előadást tart majd, és hosszabb interjút ad lapunk számára.

Elie Wiesel 1928. szeptember 30-án a romániai Máramarosszigeten, ortodox haszid zsidó családban született. A jiddis mellett magyarul is beszélő fiú hagyományos ortodox nevelésben részesült egészen tizenöt éves koráig, amikor családjával együtt Auschwitzba deportálták. Wiesel innen a monowitzi, majd a buchenwaldi táborba került, itt élte meg a felszabadulást. Szüleit és hatéves húgát azonban elpusztította a náci halálgyár.

Családja elvesztése után 1948-tól a franciaországi Sorbonne-on filozófiát tanult, majd újságíróként dolgozott. Ekkoriban kezdett az európai zsidóság kiirtásával foglalkozó könyveket írni. Műveiben ő használta először a holokauszt kifejezést mai értelmében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!