Kereső toggle

Magyarországra jön Elie Wiesel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

December 9-10-én Magyarországra látogat a Nobel-békedíjas Elie Wiesel. Az erdélyi születésű világhírű író 1945 óta először jön hivatalos látogatásra Magyarországra. Miután évekig visszautasított minden hazánkba szóló meghívást, a holokausztirodalom legjelentősebb alakja idén elfogadta a Chábád Lubavics Alapítvány felkérését, hogy vegyen részt a szervezet magyarországi fennállásának 20. évfordulójára rendezett programján. A látogatás fő médiatámogatója az ATV és a Hetek.

Wiesel itt-tartózkodása alatt központi előadója lesz a Magyar-zsidó együttélés a közös jövőért konferenciának a Parlamentben, ahol a hitközségek vezetőin túl többek között felszólal Kányádi Sándor Kossuth-díjas magyar költő, és köszöntőt mond Bajnai Gordon miniszterelnök. Ezután találkozik hazai egyházi vezetőkkel, Sólyom László köztársasági elnökkel, holokauszttúlélők egy csoportjával, és ellátogat a budapesti Holokauszt Emlékközpontba. A Nobel-díjas író a Hetek Közéleti Klubjában is előadást tart majd, és hosszabb interjút ad lapunk számára.

Elie Wiesel 1928. szeptember 30-án a romániai Máramarosszigeten, ortodox haszid zsidó családban született. A jiddis mellett magyarul is beszélő fiú hagyományos ortodox nevelésben részesült egészen tizenöt éves koráig, amikor családjával együtt Auschwitzba deportálták. Wiesel innen a monowitzi, majd a buchenwaldi táborba került, itt élte meg a felszabadulást. Szüleit és hatéves húgát azonban elpusztította a náci halálgyár.

Családja elvesztése után 1948-tól a franciaországi Sorbonne-on filozófiát tanult, majd újságíróként dolgozott. Ekkoriban kezdett az európai zsidóság kiirtásával foglalkozó könyveket írni. Műveiben ő használta először a holokauszt kifejezést mai értelmében.

1955-ben New Yorkba költözött, ahol folytatta irodalmi tevékenységét. 1986-ban a rasszizmus, elnyomás és erőszak elleni kiállásáért Nobel-békedíjjal tüntették ki, mint „az egyik legfontosabb vezéralakot és szellemi vezetőt azokban az időkben, amikor az erőszak, az elnyomás és a fajgyűlölet rányomta a bélyegét a világ arculatára". Az idén nyolcvanegy éves író továbbra is fő feladatának tekinti a fajgyűlölet elleni küzdelmet. Közel negyven könyve közül több már magyar nyelven is elérhető.

Olvasson tovább: