Kereső toggle

Obama új világa

Erő helyett érvekkel hatna az amerikai elnök

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vitát váltott ki Barack Obama felszólalása az ENSZ-közgyűlés előtt. A kritikusok is egyetértenek azonban, hogy az elnök beszéde új korszakot jelent az Egyesült Államok és a világközösség kapcsolatában. Obama a globális kihívásokat négy csoportba foglalta össze: a béke és biztonság megvalósítása, az atomfegyverek leszerelése, a környezetvédelem, valamint a globális gazdasági lehetőségek. Hangsúlyozta: Amerika már nem akar nyugati stílusú demokráciát exportálni más országokba, inkább hagyná, hogy mindenki a saját útját járja.

Barack Obama az ENSZ közgyűlésén új megközelítést fogalmazott meg az Egyesült Államok jövőbeni szerepvállalását illetően. Mint elmondta, olyan időszakban vette át az elnökséget, amikor a világ több táján szkepticizmussal és bizalmatlanul kezdtek Amerikára tekinteni. Obama ezen úgy akar változtatni, hogy felhívást intézett a jelenlévő országok képviselőihez, hogy vállaljanak szerepet a világ irányításában, hogy ne az Egyesült Államok legyen az egyedüli nagyhatalom, és hogy a globális kihívásokkal szemben együttesen lépjenek fel a nemzetek. Az elnök fontosnak tartja, hogy országa példát mutasson, ezért felsorolta elnökségének eddigi eredményeit is, nevezetesen, hogy megtiltotta a letartóztatott foglyok kínzását, hogy bezáratta a guantanamói börtönt, és hogy 2011-ig kivonja az amerikai csapatokat Irakból. A világ jövőjére vonatkozóan pedig négy alappillért vázolt fel: az atomfegyverek leszerelését, a béke és biztonság megvalósítását, bolygónk megőrzését és egy olyan globális gazdaságot, amely minden ember számára lehetőséget tartogat.

Az atomfegyverekkel kapcsolatosan Obama kijelentette, hogy meg kell állítani az atomfegyverek terjedését, és egy atomfegyvermentes világ megvalósítására kellene törekedni. Ezért Amerika új megállapodást tervez kötni Oroszországgal arra vonatkozóan, hogy jelentős mértékben csökkentsék az atomrobbanófej- és a rakétakészletüket. Emellett egy olyan szerződés ratifikálását is kezdeményezik, amely tiltja a rakétakísérleteket, valamint januárban tárgyalásokat indítanának egy olyan egyezmény tető alá hozásáról, amely a fegyverekhez használt hasadóanyag előállításának vetne véget.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy elkötelezett a béke és biztonság megteremtése mellett, amellyel a konfliktusok megelőzését kívánja előtérbe helyezni. Kijelentette: itt az idő, hogy minden előfeltételt félretéve béke jöjjön létre a Közel-Keleten, és kihasználta az alkalmat arra, hogy az egybegyűltek előtt figyelmeztesse Izraelt: Amerika nem fogadja el az izraeli telepeken folytatott építkezések legitimitását.

Obama határozott felszólalása tapsvihart váltott ki. Az elnök beszélt arról is, hogy azért is szorgalmazza a tartós béke megvalósulását, mert a konfliktus árát például az a szderóti kislány fizeti meg, aki azzal a félelemmel fekszik le, hogy az éjszaka közepén rakétatámadás érheti a helyet, ahol alszik. Izraelben ugyanakkor a legtöbben úgy vélik, hogy Szderót helyzetén inkább a januári gázai beavatkozás segített, mivel azóta gyakorlatilag csend van a térségben, szemben a korábban tapasztalt évi több száz rakétatámadással.

A környezetvédelemmel kapcsolatosan Obama arra sürgette a világot, hogy együttes fellépéssel csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Mint mondta, ebben a gazdag országoknak kell élen járniuk. A világgazdasági válság megoldásának azt tartaná, ha a globális kereskedelmen keresztül jobban lehetne integrálni az egyes országok gazdaságait. Végezetül pedig közölte, hogy a demokráciát nem lehet egyetlen nemzetre sem kívülről rákényszeríteni. A Bush-doktrínával ellentétben Obama úgy látja, hogy minden társadalomnak a saját útját kell megtalálnia, és hogy egyik ilyen út sem tökéletes. Az önkéntes amerikai visszalépés a szuperhatalmi szerepből és a demokrácia exportálásának feladása megnyugtatóan hatott azokra a vezetőkre, akiket eddig sem az emberi jogok élharcosai között tartottak számon. Nem véletlen, hogy az ENSZ- közgyűlésen olyan vezetők kaptak központi szerepet, mint Moammer Kadhafi, Mahmúd Ahmadinezsád, Hugo Chavez vagy Robert Mugabe.

Az amerikai médiában vitát váltott ki Obama elnök beszéde. A The New York Times az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövetét idézi, aki úgy véli: „Egy posztamerikai beszéd hangzott el, az első posztamerikai elnöktől." John Bolton kifejtette: az elnök felszólalása „nagyon naiv, wilsoni beszéd volt, ami igencsak jellemző Obama politikájára. Annyira el akart határolódni elődei tetteitől, hogy ezzel végül csak újabb jelét adta Amerika gyengeségének, a cseh-lengyel rakétapajzs visszavonása és az Afganisztánnal kapcsolatos hezitálás mellett." A konzervatív politikus szerint Obama külpolitikájának az sem tesz jót, hogy rendszeresen a palesztinok pártjára áll, akiknek nincs megfelelő vezetőjük a jövőbeli nehéz döntések és kompromisszumok meghozatalára. Bolton szerint ezzel Izrael könnyen a világpolitika „vágóhídjára" kerülhet.

Hasonlóan értékelte a beszédet a brit The Telegraph külpolitikai elemzője, azzal a különbséggel, hogy Obama felszólalását az államok önrendelkezéséhez és a liberális nemzetközi kapcsolatok elméletéhez ragaszkodó Wilson elnök helyett Woodstockhoz hasonlította. „Összességében egy megdöbbentően naiv beszédet hallhattunk Obama elnöktől, Woodstock-stílusú kijelentésekkel: »nem fogok meginogni a békére irányuló törekvésemben«, vagy: »minden embernek és nemzetnek közös érdekei vannak«. Csak a konga és néhány táncoló hippi hiányzott" - véli a külpolitikai elemző. A New York Post újságírója szintén ez utóbbi kijelentést vonta kétségbe. „Obama elhiszi, hogy valamennyi embernek és nemzetnek közös érdekei vannak. Ez nem igaz." Szerinte a világbékével kapcsolatos patetikus kijelentések az ENSZ helyett jobban illettek volna egy nyári Coca-Cola-reklámba.

Többen hiányolták, hogy bár az elnök röviden megemlítette ugyan az iráni és észak-koreai atomfenyegetést, kísérletet sem tett arra, hogy felvázolja, milyen intézkedéseket tenne Teherán és Phenjan ellen, ha azok továbbra is ellenszegülnek a Biztonsági Tanács határozatainak.

Olvasson tovább: