hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs igazi kihívója az amerikai elnöknek
Rövid a cserepad

2009. 10. 22.
Nem segített Obama népszerűségének a béke Nobel-díj. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak elégedetlenek a Kongresszus munkájával, és a 2010-es időközi választásokon jó eséllyel indulhatnak a republikánusok. Ugyanakkor a republikánusoknál nem tűnt még fel méltó ellenfél Obamával szemben, hanem a korábbi „vesztesek” neveivel számolnak.

A Fox News által végzett legfrissebb felmérés azt az eredményt hozta, hogy a szavazók 43 százaléka választaná újra Obamát 2012-ben, mely arány hat hónappal ezelőtt még 52 százalék volt.
A volt illinois-i szenátor jelenlegi munkájával a megkérdezettek 49 százaléka elégedett. Annak ellenére, hogy az amerikai elnöknek „megelőlegezték” a béke Nobel-díjat, támogatottsága a külpolitikai kérdésekben nagyon alacsony, az afganisztáni háborút illetően például 41 százalék nyilatkozott elismerően, 43 százalékuk viszont negatív véleményének adott hangot. Az egészségügyi reformmal kapcsolatos tevékenysége továbbra is rendkívül népszerűtlen:
42 százalék támogatja, 50 százalék viszont ellenzi az elnök álláspontját. A Nobel-díjjal kapcsolatban egyébként maga az elnök is azt nyilatkozta, hogy úgy érzi, nem érdemelte ki, hogy ilyen kitüntetettek között szerepeljen a neve, és ezzel az amerikai közvé­lemény döntő többsége is egyetért: 65 százalékuk szerint nem Obamának kellett volna kapnia a díjat. Amerikában sokan úgy vélik, hogy a bizottság azért ítélte ilyen hamar a kitüntetést az elnöküknek, hogy kétszer is meggondolja, katonai lépéshez folyamodik-e a jövőben.
A demokraták közül 87 százalékról 78-ra esett vissza azoknak az aránya, akik a mostani körülmények között újraválasztanák Obamát. A fel­mé­résből az is kiderül, hogy az elnököt a többség erős és döntőképes vezetőnek tartja, ugyanakkor sokan – a megkérdezettek 45 százaléka – úgy véli, hogy nem a megfelelő emberekre hallgat. Egy Gallup-köz­vélemény-kutatásból pedig az is kiderül, hogy Hillary Clinton külügyminisztert népszerűbb­nek tartják Obamánál, ami annak köszönhető, hogy támogatottsága nem nagyon változott az új elnök hivatalba lépése óta. 
Obamának nem tett jót a Fox hírtelevízióval kapcsolatos konfliktus sem. A média számos képviselője, köztük több liberális elemző is, kritizálta a Fehér Ház döntését, miszerint ellenfélnek tekinti a Foxot. A CNN politikai elemzője kockázatos stratégiának nevezte a döntést, melyet ő maga sem támogat. John Nichols, a The Nation magazin újságírója pedig úgy véli, hogy az utóbbi időben az elnököt és stábját a nyafogás jellemzi. Nichols szerint semmi sem árthat többet Obama hitelességének és tekintélyének, mint ha egy népszerű elnök az ország első számú nyafogójává válik. Az egyik baltimore-i újság cikk­­­­­í­­­ró­­­ja pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az Obama-kampány veszélyt jelent a sajtószabadságra nézve, és feltette a kérdést, hogy vajon ki lesz a következő az elnök ellenségeinek listáján.
A Kongresszus munkájával a legelégedetlenebb a közvélemény, jelenleg 66 százalékuk nem nézi jó szemmel azt, ami a Capitoliumban zajlik, és mindössze 24 százalék az aránya azoknak, akik pozitívan látják az ott folyó tevékenységet. Ezért a felmérésből az is nyilvánvalóvá vált, hogy a 2010-es időközi választásokon jó eséllyel indulhatnak a republikánusok: a szavazók 42 százaléka azt állítja, hogy inkább a republikánusokat támogatná, hogy az elnök hatalma nagyobb egyensúlyba és ellenőrzés alá kerüljön. Ugyanakkor a republikánusoknál még nem bukkan­tak fel új jelöltek, akik a 2012-es elnökválasztáson méltó ellenfelei lennének Obamának, hanem továbbra is a korábbi „vesztesekkel” számolnak a pártnál. A legfrissebb felmérések alapján Mike Huckabee vezet Mitt Romney előtt, de Sarah Palin és Newt Gingrich nevei is az esélyesek között szerepelnek. A republikánus szavazók mindenestre bizakodóak, 81 százalékuk tartja valószínűnek, hogy pártjuk jelöltje megveri majd Obamát három év múlva.    
Az amerikai közéletre vonatkozóan a fel­mé­ré­sek alapján az is érdekes és elgondolkodtató, hogy az ame­­ri­­kaiak 64 százaléka úgy gondolja, hogy az egységesség és együttműködési ígéretek ellenére az ország politikailag most sokkal inkább megosztott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!