Kereső toggle

A kiábrándulás nyara

Zuhan Obama támogatottsága

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Megmenthető-e még az Obama-elnökség?” – teszi fel a kérdést a Wall Street Journal egyik augusztus végi kommentárja. „Elmúlt az elnök karizmatikus pillanata” – írja a lap egy másik cikke. Bár az Obama-stáb igyekszik a nyáron szokásos politikai érdektelenséggel magyarázni, tény az, hogy Barack Obama népszerűsége és támogatottsága látványosan visszaesett az elmúlt időszakban. A szakértők stílusbeli és tartalmi okokat egyaránt felelősnek tartanak azért, hogy az amerikai választóközönség jelentős része ilyen gyorsan kiábrándulni látszik az elnökből.

Az időközi választások közeledtével a demokraták sem hagyhatják figyelmen kívül a közvélemény-kutatások eredményeit. Némelyek azonban reménykednek, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az ősz kedvezően alakul majd Obama számára.

Meglepő módon a kedélyeket az amerikai elnök egészségügyi reformja kavarta fel, amelynek az lett az eredménye, hogy hivatalba lépése óta most a legalacsonyabb Obama népszerűsége. A washingtoni Rasmussen egyik legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek 41 százalékának kifejezetten nem tetszik Obama elnökségi tevékenysége, míg mindössze 27 százalékuk nyilatkozott egyértelműen elismerően. Márciusban ez még pontosan fordítva volt.

Más közvélemény-kutatások is arról a tendenciáról számolnak be, hogy az elmúlt hetekben jelentősen csökkent az amerikai elnök támogatottsága. A Washington Post és az ABC News által végzett felmérések alapján jelenleg az amerikaiak 49 százaléka mondta azt, hogy az elnök bizonyosan a helyes döntést hozza az ország számára. Obama első száz napja után ez az arány 60 százalék volt. A megkérdezettek 49 százaléka véli úgy, hogy Amerika első színes bőrű elnöke jelentős változásokat tud elérni az egészségügyi rendszerben, ez 20 százalékkal kevesebb, mint Obama hivatalba lépése előtt. Még a liberálisok fellegvárának számító városokban is, mint például New York, a lakosok szkeptikusak Obama egészségügyi reformjával kapcsolatban. A Gallup kutatásaiból pedig az is kiderül, hogy a Kongresszus támogatottsága is a legalacsonyabb február óta: az amerikaiak 31 százaléka nyilatkozott elismerően a Capitoliumban zajló munkáról, miközben 62 százalékuk negatív véleményének adott hangot. Egy másik felmérésben pedig az áll, hogy a jelenlegi tendenciák mellett a 2010-es időközi választásokon a demokrata párt akár 20-nál több helyet is veszíthet.

A fordulat még a politikai ellenfeleket is meglepte. Charlie Cook politikai elemző egyenesen úgy fogalmazott, hogy ezen a nyáron teljesen kicsúszott az irányítás Obama elnök és a demokraták kezéből, és véleménye szerint nagy hiba lenne alábecsülni ennek a következményeit.

Az augusztusi közvélemény-kutatások egyébként már 2007 óta nem alakultak kedvezően Obama számára. 2007 augusztusában is komoly kétségek között folytatta az előválasztási kampányát, hiszen 30 ponttal elmaradt demokrata riválisa mögött. Egy évvel ezelőtt pedig Sarah Palin feltűnése szorította háttérbe egy kis időre a demokrata párt elnökjelöltjét. ősszel azonban sikerült lefaragnia hátrányát, és a novemberi választásokon magabiztos győzelmet aratott. Mivel az elnök már kétszer is bizonyította, hogy képes felülkerekedni a negatív közvélemény-kutatási adatokon, a demokrata aktivisták abban bíznak, hogy idén ősszel is hasonlóképpen megfordul a helyzet.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy jelen esetben az egészségügyi reformról van szó, amely rendkívül bonyolult és összetett kérdés. A Bostoni Kommunikációs Főiskola dékánja szerint az is hozzájárul a problémákhoz, hogy úgy tűnik, az elnök nem foglalkozik komolyan a szavazók aggodalmaival, nem ad információt arról, hogy milyen változásokkal jár majd a reform, hanem teljes lendülettel erőlteti programját.

Tom Fiedler szerint az elnök népszerűségének alakulása döntően befolyásolhatja azt, hogy a Kongresszusban sikert ér-e el, mivel a képviselők már részben a következő választásokra készülnek. Egyesek szerint nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy rendkívül gyorsan és komoly szakmai vita nélkül akarta keresztülvinni Obama az egészségügyi reformját. Emellett az óriási költségvetési hiány kezelését, a gazdaságélénkítő csomagot és az autóipar átvételét is rekordidőn belül tervezte megvalósítani. Ezt azzal magyarázzák, hogy az elnök és csapata attól tart, hogy az a tömegbázis, amely Obamát hatalomra juttatta, hamarosan széteshet, mivel a körülmények 2008 őszéhez képest megváltoztak. Akkor leginkább az aggodalom, a bizonytalanság és a rémület volt jellemző az országra, amelyek a különböző rétegeket és táborokat egyesíteni tudták az ismeretlenségből feltörő jelölt mögött. Most viszont úgy tűnik, sokkal magabiztosabbak az emberek, és inkább az foglalkoztatja őket, hogy milyen árat kell fizetni a hatalmas gazdaságélénkítő csomagok után az újabb több száz milliárdos kiadással járó egészségügyi reformért. Egy becslés szerint 2014-re Amerika adósságállománya megduplázódhat, és ezt a terhet a következő nemzedéknek kell majd kifizetnie.

Olvasson tovább: