hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Svindler listája
A Nasdaq éléről a börtönig: 150 év vár Bernard Madoffra

2009. 03. 20.
Bűnösnek vallotta magát Bernard Madoff, a banktörténelem legnagyobb tőzsdecsalója. A New York-i Nasdaq elektronikus tőzsde egykori igazgatójáról tavaly decemberben derült ki, hogy pénzügyi és befektetési tevékenysége évek óta valójában gondosan felépített piramisjáték. Madoff áldozatai között a pénzvilág legnagyobb cápái - köztük neves svájci bankok -, zsidó jótékonysági szervezetek, valamint Oscar- és Nobel-díjas hírességek találhatók, akik továbbra is döbbenten állnak a történtek előtt. Madoff 65 milliárd dollárt tüntetett el, így akár 150 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

„Deeply sorry (mélyen sajnálom)" - mindössze ennyit tudott mondani Bernard Madoff amerikai üzletember amiatt, hogy több ezer mit sem sejtő ügyfelét kirabolta, és sokukat a csőd szélére taszított. A hetven éves férfi, akit december óta házi őrizetben tartottak, a múlt héten állt bíróság elé. Madoff mind a tizenegy vádpontban - többek között kötvénycsalásban, három rendbeli pénzmosásban és hamis tanúzásban - bűnösnek vallotta magát.

A zsúfolásig megtelt manhattani tárgyalóteremben Madoff kijelentette azt is, hogy tisztában volt azzal, hogy helytelen és bűnténynek számít az, amit tesz. Elmondása szerint a csalássorozat az 1990-es években kezdődött, amikor a gazdasági visszaesés miatt nem tudott eleget tenni a befektetők elvárásainak, ezért a korábbi partnereit azokból a pénzekből fizette ki, amelyeket az újabb ügyfelek helyeztek el nála. Eleinte úgy gondolta, mindez csak átmeneti időszak lesz, amíg rendeződik a piac, ám a piramisjáték végül két évtizeden át folytatódott. Eközben az üzletember egészen a Nasdaq elektronikus tőzsde igazgatói székéig jutott. Madoff arról is beszámolt, hogyan utalt át New York-i bankszámlákról Londonba pénzeket, amivel azt akarta elfedni, hogy valójában nem kereskednek a részvényekkel. Ezek a pénzmozgások arra voltak jók, hogy nem létező egyenlegekről szóló számlakivonatokkal lehetett kiszúrni az ügyfelek szemét.

A kihallgatásra negyven „átvert befektető" jött el, akik nem palástolták dühüket a csalóval szemben, és tapsviharban törtek ki, amikor a bíró elutasította Madoff ügyvédjének azon kérését, hogy védence az ítélet meghozataláig otthoni luxus házi őrizetben maradjon. A szélhámos szabadsága ezzel véget is ért, a tárgyalóteremből bilincsben a közeli szövetségi börtönbe szállították, ahol az ítélet meghozataláig tartják fogva, amire sokak szerint júniusban fog sor kerülni. A tőzsdecsalóra akár 150 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!