hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs hozzá hasonló
Berlusconi-show

2006. 03. 28.
Egyelőre látványos és szórakoztató elemekben gazdag az olasz választási kampány, hála Silvio Berlusconi jelenlegi miniszterelnöknek, aki újabb és újabb nem várt elemekkel szórakoztatja „közönségét”. A háború után leghosszabban kormányzó olasz miniszterelnök következetes támogatója az Egyesült Államok vezette, terrorizmus elleni harcnak, és sokat tett azért, hogy Izrael nemzetközi elszigetelődése csökkenjen. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) Berlusconi vesztésre áll.



Berlusconi balról, Prodi jobbról. Csupa mosoly

A két jelölt televíziós vitája előtt a Romano Prodi által vezetett tömörülés mintegy négyszázalékos előnyre tett szert a Berlusconi által vezetett szövetséggel szemben – igaz, a szavazók mintegy negyede még nem döntötte el, hogy kire fog voksolni.

Az első televíziós vita, a korábbi választások gyakorlatától eltérően – ahol a „mindent lehet” elv dominált –, az amerikai elnökválasztás tévévitáinak koreográfiáját követte. A vita során Berlusconi rendszeresen túllépte a megengedett időkeretet, a végén pedig a szabályokra panaszkodott. A műsort nézve sokakat meglepett, hogy Berlusconi ezúttal milyen rosszul használja saját közegét, a televíziót. Ezzel szemben Romano Prodinak sikerült a róla kialakult képet – mely szerint szürke politikus – árnyalnia, sokat mosolygott, és biztatta a választókat, hogy adjanak neki esélyt a stagnáló olasz gazdaság felélesztésére. Talán ennek is köszönhető, hogy az összes felmérés szerint a nézők Prodit látták jobbnak, a legszorosabb eredményt mérő Contacta szerint egy százalékkal, a legnagyobb különbséget kimutató SWG szerint pedig hét százalékkal. 

A televíziós vita előtt Berlusconi Lucia Annunziata Fél órában című műsorában szerepelt, de húsz perc után távozott. Berlusconit ugyanis felbosszantották a műsorvezető kérdései, illetve az, hogy Annunziata mindenképpen választ várt a feltett kérdésekre. Az olasz miniszterelnök először fenyegetőzni kezdett, hogy elmegy, ha a műsorvezető nem engedi válaszolni, majd végül kezet fogott Lucia Annunziatával, miközben kifejtette, hogy a riporter politikai elfogultságáról tett bizonyságot, és a műsor vége előtt távozott. Berlusconi mikrofonja bekapcsolva maradt, így a nézők jól hallhatták, amint a miniszterelnök távoztában azt kiabálja: „És még azt mondják, én irányítom a televíziót!”

A felvétel körbejárta az európai tévécsatornákat, amelyek újra és újra levetítették, felhőtlenül szórakozva az olasz miniszterelnök mondatán, amit a még bekapcsolt mikrofonba mondott. Ehhez hasonlóan körbejárta Európát Berlusconinak az a kijelentése is, amellyel Jézus Krisztushoz hasonlította magát: „Türelmes áldozat vagyok, mindenkit elviselek, mindenkiért feláldozom magam.” – állította még február közepén az olasz miniszterelnök. Berlusconi itt azonban nem állt meg, ezzel egy időben Napóleonnal is összevetette magát: „Csak Napóleon tett többet a hazájáért, mint én.” Az olasz baloldal ennek megfelelően abban reménykedik, hogy április 9-én következik „Waterloo” – ha sor kerül rá, egy sok szempontból különleges korszak ér véget, de legalábbis a háború utáni leghosszabb életű olasz kormányé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!