Kereső toggle

Madárinfluenza az AIDS nyomában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ázsia és Európa után Afrika lehet a madárinfluenza-járvány következő állomása. 

A szakemberek szerint az AIDS-helyzet miatt legyengült lakosság miatt itt a legnagyobb a veszélye annak, hogy a betegség világkatasztrófává szélesedjen. 

A beteg madarakról szóló tudósítások szinte minden európai országban megjelentek: Németország északi részén találtak elhullott víziszárnyasokat, Bécsben hattyúk pusztultak el, Olaszország déli részében és Szicíliában ugyancsak. Dániában is vizsgálnak madarakat, Svédország, Hollandia, Norvégia és Svájc is elindította az óvintézkedéseket. Németország északi részében szinte háborút megelőző a hangulat, a légierő gépei pásztázzák a partokat további elhullott madarakat keresve, és fehér overallos katonák igyekeznek megakadályozni a vírus további terjedését. Franciaország azonban, ahol ugyancsak találtak beteg madarakat Lyon közelében, még nem döntött úgy, hogy kényszervágásokat hajt végre, habár a baromfi-értékesítési forgalom jelentősen visszaesett. Bulgáriában karanténba helyeztek egy férfit, miután madárinfluenzában elpusztultak a kacsái. Spanyolország északi részén is vizsgálnak fertőzésgyanús vándormadarakat.

A betegség a Közel-Keletet sem kímélte: Irakban már a második halálos áldozatot követeli a vírus, ráadásul az elhunyt férfi a nagybátyja annak a tizenöt éves lánynak, aki a vírus első áldozata volt januárban. Iránban 153 elpusztult hattyút találtak a Kaszpi-tengernél. Egyiptomban be kellett zárni a kairói állatkertet. 

A WHO adatai szerint 2003 óta a 169 regisztrált fertőzött emberből 91- en haltak meg, és madarak milliárdjai pusztultak el vagy a vírustól, vagy a kényszervágások következtében. Az AIDS miatt romokban heverő afrikai egészségügy számára valódi kegyelemdöfést jelentene, amennyiben a H5N1 vírus emberre is veszélyes mutációja kialakulna. Kutatók szerint ha HIV- fertőzött emberek között terjed a vírus, elősegítheti a gyenge immunrendszer miatt a beteg gyorsabb halálát, de kialakulhatnak „szuper-vírushordozók” is.

Olvasson tovább: