Kereső toggle

New York a legbiztonságosabb amerikai nagyvárosi

Bejött a zéró tolerancia

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legújabb rendőrségi felmérések és jelentések szerint az elmúlt 17 évben folyamatosan csökkent a bűnözés New Yorkban. A gyilkosságok száma 2005-ben a legkevesebb volt 1963 óta. A rend őrei New Yorkban. Tizenhét éves biztonsági rekord Fotó: Reuters

A tavalyi évben nemcsak az emberölések, de a nemi erőszak, a testi sértések, a betörések és tolvajlások száma is jelentősen csökkent. A gépkocsilopás, amit a gyilkossághoz hasonlóan a bűnözési módszerek megbízható mutatójának tartanak, közel 12 százalékkal lett kevesebb. "Ahol nyolcmillió ember összejön, ott kell, hogy legyen némi bűnözés, de vajon javul-e a város? Vajon jobb lett-e az élet minősége? A legtöbben hisznek ebben, no meg abban, hogy a rendőrség kiváló munkát végez, tehát a bűnözés csökken" – nyilatkozta Raymond Kelly New York-i rendőrfőnök. 

New York jelenleg a legbiztonságosabb nagyváros az Egyesült Államokban, jóllehet más városokban, mint Boston, Houston és Philadelphia, a bűnözési arányszám jókora emelkedést mutat. A Nagy Alma egyes részei, amelyek egykor járhatatlannak minősültek, ma gyilkosságmentes környékeknek mondhatók. A javulás az 1990-es években vette kezdetét, amikor Rudolph Giuliani volt polgármester bevezette "zéró tolerancia" politikáját, amelynek keretében a rendőrség erőteljesen lecsapott a bűnözésre, a földalattin való lógástól a törvényellenes fegyverbirtoklásig. Giuliani elárasztotta a bűnözők lepte környékeket rendőrökkel, megsokszorozta az őrjáratokat, és kivette a nyomozókat az íróasztalok mögül. Így történt, hogy a bűncselekmények száma 57 százalékkal lett kevesebb Giuliani jóvoltából, majd további 20 százalékkal Michael Bloomberg alatt, aki a hónap elején kezdte meg második négyéves hivatali időszakát.

A jelenlegi polgármester növelte a rendőrség létszámát, rendőrfőnöke, Raymond Kelly pedig megalakította az úgynevezett Hercules-csoportokat. Ezek alaposan felfegyverzett, amolyan rendkívüli egységek, amelyek rajtaütnek a bűntanyákon. A problematikus területeket elözönlötték a rendőrakadémia újoncai, mégpedig gyakorlottabb bajtársaik társaságában. Ezeknek az egységeknek a létszáma a jövő hónapban megkétszereződik, azaz 1200 főre emelkedik. Kelly rendőrfőnök kijelentette: semmiféle magyarázatot nem tart elfogadhatónak bűncselekmények elkövetésére, majd hozzátette: emberei feltérképezik a bűnözést egészen az utcasarkokig. 

Egyes bírálók szerint az adatok összessége túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. A rendőrség tavaly arra panaszkodott, hogy egyes kerületi parancsnokokra olyan nyomás nehezedett a bűnözés csökkentése érdekében, amely szinte kényszerítette őket az adatok kozmetikázására, így a bűncselekmények súlyosságának mérséklésére, és ez elkerülhetővé tette azok nyilvántartásba vételét, illetve jelentését az FBI-nak. A New York-i rendőrfőkapitány helyettese azonban kifejtette: rendelkezésre áll egy olyan belső ellenőrzési rendszer, amelyet az 1990-es évek elején vezettek be, és ez már eddig 4,4 százalékról 1,5-re mérsékelte a hibákat. Így aztán biztosítékaik vannak arra, hogy az ellenőrzött adatok számszerűség szempontjából teljesen megbízhatóak. 

Számos szakértő, elemezve a város bűnözési arányaira ható tényezőket, feltette a kérdést: mennyi ideig tarthat ez a csökkenő tendencia? "Azt hiszem, van lehetőség még további haladásra is, mivel a világ más nagyvárosaiban, mint London és Tokió, az emberek még jobb viszonyt tartanak fenn egymással, mint mi" – jelentette ki az egyik szakértő. Ő egyébként az igazságszolgáltatásnak és egyéb társadalmi tényezőknek tudja be a bűnözés csökkenését New York-ban, köztük az ésszer?bb rendőrségi munkának, a súlyosabb ítéleteknek, a javuló munkalehetőségeknek, valamint a gazdasági javulás érzékelésének.

Olvasson tovább: