Kereső toggle

Izraelt fenyegeti az al-Kaida

Üzenet a gonosztól

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az al-Kaidával foglalkozó szakértők szerint a Jordániában a múlt héten elkövetett hármas öngyilkos merénylet üzenet az Egyesült Államokkal és Izraellel szoros diplomáciai, gazdasági és titkosszolgálati kapcsolatokat fenntartó Jordánia számára, de azt sem zárják ki, hogy a terrorhálózat a közeljövőben izraeli célpontokat is megtámadjon. Ennek veszélyét növeli az, hogy a gázai kivonulást követően a napokon át nyitott egyiptomi határon az al-Kaidához tartozó terroristák is bejuthattak az övezetbe.Bill és Hillary Clinton a felrobbantott ammani szálloda halljában. Ez nem béke Fotó: Reuters

Az ötvenhét halálos áldozattal járó jordániai "szeptember 11-e" elkövetésében első ízben vett részt házaspár. Az al-Kaida által kiadott nyilatkozat szerint a hölgy saját maga döntött úgy, hogy elkíséri férjét a "mártírságba". Azonban ez nem sikerült neki, ugyanis nem tudta működésbe hozni a robbanószerkezetet. Jordánia és a térség televíziónézőinek milliói láthatták, ahogy Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi derekán a robbanószerkezettel rész-letesen beszámolt arról, hogyan szerelte fel férje a pokolgéppel. 

A hölgyet Amman egyik külvárosában tartóztatták le egy bérelt lakásban. Elmondása szerint férjével és a másik két elkövetővel négy nappal a támadás előtt érkeztek Irakból Jordániába hamis útlevelekkel. Az al-Kaida az eseményeket követően kiadott nyilatkozatában megpróbált "magyarázatot" adni a muzulmán áldozatokra: kijelentették, hogy mindenki ellen harcolnak, aki támogatja az úgynevezett megszállókat. 

Álláspontjuk szerint ezek az ammani szállodák iszlámellenes háború elindításának központjai voltak, ahol amerikai, izraeli, jordániai, egyiptomi és szaúd-arábiai titkosszolgálati tisztek gyűltek össze. 

A Radisson SAS hotel egyébként korábban is az al-Kaida célpontja volt, 1999 decemberében a jordániai rendőrség letartóztatott egy palesztin harcost, aki tizenöt társával együtt támadásokat tervezett a millenniumi évfordulóra a szállodában. 

A merényletek azonban egyes vélemények szerint jelentős változást hozhatnak a jordániai közvéleményben. Annak ellenére, hogy a kormány szoros kapcsolattal rendelkezik az Egyesült Államokkal, Izraellel pedig béke-megállapodást írt alá, a jordániai lakosok több mint hatvan százaléka legitim ellenállási csoportnak tekintette az al-Kaidát. A többség nem szereti Amerikát, ki nem állhatja Izraelt, és támogatja az iraki ellenállást. Többen úgy vélték, ez most megváltozott, ugyanis a merényletek hatására a jordániaiak a támadók "nemes" célja helyett az áldozatokkal kezdenek együtt érezni. Ahogy elterjedt a híre annak a merénylőnek, aki felállt egy székre, hogy még több áldozat legyen a Radisson SAS hotelben tartott jordániai esküvőn, a lakosok a terrorizmus ellen kezdték fölemelni szavukat. Nagy tüntetések zajlottak az országban, ahol Abu Muszab az-Zarkavi halálát követelték.

Sok titkosszolgálati szakértő rendkívül aggasztónak tartja, hogy Zarkavi ilyen támadásokat végre tud hajtani Jordániában, és hogy Irak a térség terrortámadásainak főhadiszállásává válhat. Európában is többen fejezték ki félelmüket amiatt, hogy várhatóan Zarkavi a "távoli ellenség" ellen is komoly támadásokat indít. Múlt hónapban négy Zarkavi-tanítványt ítéltek el Düsseldorfban zsidó célpontok elleni támadás előkészítése miatt. A tanúvallomások alapján megállapították, hogy egyesek közülük rendszeres telefonkapcsolatban álltak Zarkavival, és pénzt is gyűjtöttek neki. Egy német titkosszolgálati vezető szerint jelek mutatnak arra, hogy muzulmán szélsőségesek Európából Irakba mennek, hogy ott Zarkaviért harcoljanak, de nem azért, mert Zarkavi hálózata toborozta őket, hanem csupán a siker inspirálta őket a csatlakozásra.

Egy izraeli szakértő, Yoram Kahati szerint csak az időn múlik, hogy mikor válik Izrael nagyszabású al-Kaida támadások célpontjává. Zarkavi esküdt ellensége Izraelnek, célja Izrael eltörlése a térképről. Az ammani öngyilkos merényletek után Kahati elmondta, hogy egyre közelebb van annak a veszélye, hogy egy nagyszabású támadás éri valamelyik központi, sűrűn lakott helyet. Nem tartja kizártnak, hogy az al-Kaida már korábban beszivárgott a Gázai övezetbe. Állítását izraeli védelmi erők kulcsvezetőinek médiában is megjelent kijelentéseivel támasztja alá. Ezek szerint a gázai kivonulást követően az úgynevezett Philadelphia-folyosón (a Gázai övezetet a Sínai-val összekötő területen) keresztül juthatott be az al-Kaida, mikor is a rafahi átkelőhely úgymond mindenki számára megnyílt. Kahati leszögezi, hogy ez nem az első alkalom, hogy al-Kaida-sejtek megpróbáltak beszivárogni Izraelbe. 2000 júniusában a Shin Bet (izraeli titkosszolgálat) letartóztatta Nabil Oukal-t a gázai határátkelőhelyen. Oukal állítólag elmondta a nyomozóknak, hogy őt az al-Kaida toborozta, hogy alakítson egy hálózatot a palesztin területeken. Ugyanebben az évben a Shin Bet elfogta Jamal Aqelt, egy kanadai állampolgárságú palesztint, aki al-Kaida-sejtet akart létrehozni Gázában, és izraeliek valamint zsidók megtámadását tervezte világszerte. Az al-Kaida már toborzó röpiratokat is osztott szét Gázában, és állítólag sok Hamasz-tag elhagyta szervezetét, hogy az al-Kaidához csatlakozzon, ugyanis a Hamasz szerintük nem elég radikális szervezet. A gázai határátkelőhelyek palesztin kézbe való átadása pedig szabad mozgást biztosít a terroristák számára, sokak szerint az övezet Dél-Libanonhoz válhat hasonlóvá, és úgy vélik, Izrael létezésének egyik legnehezebb időszaka elé néz. 

Atomtámadásra készültek

Az ausztrál rendőrség eddigi legnagyobb terrorellenes akciójára került sor a napokban, amelynek eredményeképpen tizennyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe. A fiatal muzulmán férfiakat Sydney és Melbourne külvárosában, lakásaikban tartóztatták le, ahol a házkutatás során fegyvereket, lőszereket, töltényeket, bombakészítéshez gyakran alkalmazott vegyi anyagokat, vonatsínekre szerelhető detonátorokat, arab nyelvű bombakészítési kézikönyveket, valamint a dzsihádot népszerűsítő DVD-ket és videókat találtak, köztük két "Oszama sejk tanfolyama" című videót is. 

A nyomozók már közel egy éve nyomon követték a csoport tevékenységét, beszélgetéseiket lehallgatták, és mozgásukat is megfigyelték. A rendőrség által kiadott közlemény szerint a fiatalok közül néhányan korábban pakisztáni terrorista kiképzőtáborokban is jártak, és Ausztrália ritkán lakott területein is többször "gyakorlatoztak". Ha a gyanúsítottak valóban bűnösnek bizonyulnak, életfogytiglani büntetést is kiszabhatnak rájuk.

A huszonhat éves, libanoni–ausztrál származású Mazen Toumára közel egy évvel ezelőtt figyelt fel a rendőrség, amikor két társával a New South Wales állam területén található Lucas Heights-i atomreaktor környékén autózva igazoltatták őket. A fiatalok arra hivatkoztak, hogy egyikük motorkerékpárját akarták kipróbálni a terepen, ám amikor külön-külön kérdezték ki őket, eltérő történetekkel álltak elő. Nem sokkal később a hatóságok felfedezték, hogy a reaktor körül lévő kerítés egyik zárját valaki megrongálta. Touma két társa akkor már az ausztrál titkosszolgálat, az ASIO megfigyelése alatt állt más, terrorizmussal vádolt személyekkel való kapcsolattartásuk miatt. A reaktort egyébként nem használják energiatermelésre, csupán orvosi célból felhasznált radioaktív anyagokat állítanak elő benne, így a hatóságok szerint egy esetleges támadás csak a reaktor közvetlen közelében okozna károkat. Egy esetleges katasztrófának a tudósok szerint is a mentális, pszichikai következménye lenne súlyosabb a lakosság körében, és nem maga a sugárzásveszély. 

Busa Viola

Zarkavi, a jordán tömeggyilkos

Zarkavi, eredeti nevén Admad Fadheel Nazaal al-Khalaylah a jordániai Zarkában született 1966-ban. Egy külvárosban nőtt fel, ahol a helyi temető volt a játszótere, és rendkívül lázadó gyermeknek tekintették. Az 1980-as években a szalafista-dzsihádista iszlám mozgalom rendkívüli hatást gyakorolt rá. Különösen megfogták azok a hősi történetek, amelyeket a helyi mecsetben hallott olyan afgán arabok tevékenységéről, akik részt vettek a Szovjetunió ellen vívott dzsihádban. 

1989-ben a jordániai kormány engedélyezte, hogy Zarkavi Afganisztánba menjen, ahol ideológiai és gyakorlati kiképzésben részesült. Eleinte Zarkavi inkább egyedül tevékenykedett, és nem csatlakozott az al-Kaidához. 1993-ban visszatért Jordániába, ahol Husszein király és az izraeli-jordániai békefolyamat ellen hajtott végre támadásokat, melyek következtében 1994-ben bebörtönözték. 1999-es szabadon engedését követően újból engedélyezték, hogy Afganisztánba utazzon. 2002 elején találkozott Oszama bin Ladennel, és pénzügyi támogatást is kapott az al-Kaidától. Mikor 2003-ban az Egyesült Államok és a szövetséges erők elfoglalták Irakot, dzsihádot hirdetett az USA és szövetségesei ellen. Neve kapcsolatba hozható a 2003-as májusi casablancai és a 2004-es madridi merényletekkel. Számos öngyilkos és autóba rejtett bombával elkövetett támadást hajtott végre, lefejezések videóra való rögzítésétől kezdve civil célpontok ellen elkövetett öngyilkos merényletekig. Laurence Foley amerikai diplomata meggyilkolásáért Zarkavi csoportja vállalt felelősséget. Gerillahálózatai meggyökereztek Szíriában, Libanonban, Szaúd-Arábiában és Iránban. Az al-Kaidán belül azonban állítólag többen nem értenek egyet vele abban, hogy támadásai során muzulmán életeket is kiolt, szerintük a legfontosabb fegyver, hogy maguk mögött tudhatják a muszlim tömegek egységes támogatását. Zarkavi azonban kifejezte, hogy ő az általa hűtleneknek titulált muzulmánok ellen is harcol – ezzel magyarázta az ammani merényleteket is.

Olvasson tovább: