Kereső toggle

Elhunyt az ABC televízió legnézettebb híradósa

A hírek szerelmese volt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

67 éves korában elhunyt Peter Jennings, az amerikai ABC televízió legendás újságírója, műsorvezetője, akit több mint negyven éven keresztül minden este látni lehetett a csatorna híradójában. Peter Jennings tudósítónak született; talán ezért sem volt szüksége arra, hogy iskoláit befejezze. Bármilyen hihetetlen ugyanis, az egyik legnagyobb hatású amerikai újságírónak nemhogy főiskolai vagy egyetemi diplomája nem volt, de még a középiskolát sem fejezte be. Peter Jennings. Hatvan órán át vezette az ABC műsorát szeptember 11-én Fotó: Reuters

Peter Jenningset ez sem gátolta meg abban, hogy zseniális újságíró legyen, aki minden fontos eseménynél jelen volt. Ő volt az első amerikai tudósító, akinek irodája volt a Közel-Keleten, és az egyetlen újságíró, aki interjút készített Komeini ajatollahhal az iráni amerikai nagykövetség elleni akciót követően; ugyancsak interjút készített Anvar Szadattal, Gorbacsovval és számos más vezetővel – nem meglepő, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően hatvan órán keresztül vezette az ABC hírműsorát. Jenningsnek a vérében volt a hírek iránti érdeklődés: édesapja, Charles Jennings ugyanis az első kanadai országos hírműsor bemondója volt, így nem véletlen, hogy fia már kilenc éves korában saját műsort vezetett. A hírek és a műsorvezetés iránti érdeklődésnek köszönhetően hagyta ott később a gimnáziumot egy rádióriporteri állásért. Barátai beszámolói szerint később már bánta, hogy nem fejezte be a középiskolát, illetve nem szerzett főiskolai diplomát: "Egész életében, tényleg egész életében sajnálta, hogy otthagyta az iskolát. Talán éppen ezért, amikor a tengerentúlra utazott, az utazáshoz szükséges dolgok mellett egy könyvekkel tömött extra táskát is vitt magával" – emlékezett vissza a héten Ted Koppel, az ABC műsorvezetője. 

Jennings karrierje az ABC hírcsatornánál bontakozott ki. A tehetséges riporterre 1964-ben, a Demokrata Párt nagygyűlésén figyelt fel az ABC hírigazgatója, aki rögtön riporteri állást ajánlott neki; így került a csatornához, ahol élete végéig dolgozott. 1965-ben a fiatalítás jegyében, mindössze
huszonhat évesen lett az esti hírek bemondója, ebben a szerepben azonban egyelőre nem vált be. "Nevetséges helyzet volt. Huszonhat évesen kellett versenyeznem olyan nagy nevekkel, mint Cronkite, Huntley vagy Brinkley. Képzetlen voltam még." Ezt a kudarcot azonban a maga javára fordította, szívós munkával a terepről dolgozta magát vissza ugyanerre a posztra.

Időközben megalakította az ABC bejrúti irodáját, és Közel-Kelet-szakértő lett. 1978-ban, alig tíz évvel a bemondói posztról való távozása után visszatért az esti hírekbe, ahol, tekintettel arra, hogy több éves közel-keleti és londoni tudósítói munka után kezdett el ismét az amerikai politikával foglalkozni, eleinte még elkövetett hibákat – az egyik alkalommal Henry Kissingert Reagan elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának titulálta, mire Kissinger megjegyezte, hogy Reagan most bizonyára sokkot kapott. 

A következő években azonban az NBC és a CBS csatorna hírműsorait megelőzve övé lett a legnézettebb híradó. Ezekben az években erős verseny alakult ki a három csatorna hírműsorai között, aminek következtében Jennings (ABC), Dan Rather (CBS) és Tom Brokaw (NBC) az ország bemondó triumvirátusává vált: Amerika az ő szemükön keresztül látta a világot. Jennings kvalitásait jól jellemzik a két nagy vetélytárs visszaemlékezései: "Folyamatosan rajta tartottam a szemem, és nem tudtam aludni, ha megjelent a városban" – nyilatkozta a napokban Dan Rather, a konkurens CBS hírműsorának vezetője. "Amióta 2004-ben nyugdíjba mentem, végre nem azzal ébredtem reggelente, hogy Peter vajon merre tart, és éppen milyen ügyön dolgozik. Folyamatosan egymásba botlottunk a világ különböző pontjain." 

Peter Jennings a nagy bemondó hármas utolsó tagjaként hagyta el a híradót – Rather és Brokaw az elmúlt években nyugdíjba vonultak –, ez év áprilisában rekedtes hangon jelentette be, hogy tüdőrákos. Jennings ismertségét és befolyását jól jellemzi, hogy betegsége és halála miatt a tüdőrák és az azt okozó dohányzás erőteljesen fókuszba került az elmúlt napokban Amerikában.

Olvasson tovább: