hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hírek szerelmese volt
Elhunyt az ABC televízió legnézettebb híradósa

2005. 08. 16.
67 éves korában elhunyt Peter Jennings, az amerikai ABC televízió legendás újságírója, műsorvezetője, akit több mint negyven éven keresztül minden este látni lehetett a csatorna híradójában. Peter Jennings tudósítónak született; talán ezért sem volt szüksége arra, hogy iskoláit befejezze. Bármilyen hihetetlen ugyanis, az egyik legnagyobb hatású amerikai újságírónak nemhogy főiskolai vagy egyetemi diplomája nem volt, de még a középiskolát sem fejezte be. 



Peter Jennings. Hatvan órán át vezette az ABC műsorát szeptember 11-én Fotó: Reuters

Peter Jenningset ez sem gátolta meg abban, hogy zseniális újságíró legyen, aki minden fontos eseménynél jelen volt. Ő volt az első amerikai tudósító, akinek irodája volt a Közel-Keleten, és az egyetlen újságíró, aki interjút készített Komeini ajatollahhal az iráni amerikai nagykövetség elleni akciót követően; ugyancsak interjút készített Anvar Szadattal, Gorbacsovval és számos más vezetővel – nem meglepő, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően hatvan órán keresztül vezette az ABC hírműsorát. Jenningsnek a vérében volt a hírek iránti érdeklődés: édesapja, Charles Jennings ugyanis az első kanadai országos hírműsor bemondója volt, így nem véletlen, hogy fia már kilenc éves korában saját műsort vezetett. A hírek és a műsorvezetés iránti érdeklődésnek köszönhetően hagyta ott később a gimnáziumot egy rádióriporteri állásért. Barátai beszámolói szerint később már bánta, hogy nem fejezte be a középiskolát, illetve nem szerzett főiskolai diplomát: "Egész életében, tényleg egész életében sajnálta, hogy otthagyta az iskolát. Talán éppen ezért, amikor a tengerentúlra utazott, az utazáshoz szükséges dolgok mellett egy könyvekkel tömött extra táskát is vitt magával" – emlékezett vissza a héten Ted Koppel, az ABC műsorvezetője. 

Jennings karrierje az ABC hírcsatornánál bontakozott ki. A tehetséges riporterre 1964-ben, a Demokrata Párt nagygyűlésén figyelt fel az ABC hírigazgatója, aki rögtön riporteri állást ajánlott neki; így került a csatornához, ahol élete végéig dolgozott. 1965-ben a fiatalítás jegyében, mindössze
huszonhat évesen lett az esti hírek bemondója, ebben a szerepben azonban egyelőre nem vált be. "Nevetséges helyzet volt. Huszonhat évesen kellett versenyeznem olyan nagy nevekkel, mint Cronkite, Huntley vagy Brinkley. Képzetlen voltam még." Ezt a kudarcot azonban a maga javára fordította, szívós munkával a terepről dolgozta magát vissza ugyanerre a posztra.

Időközben megalakította az ABC bejrúti irodáját, és Közel-Kelet-szakértő lett. 1978-ban, alig tíz évvel a bemondói posztról való távozása után visszatért az esti hírekbe, ahol, tekintettel arra, hogy több éves közel-keleti és londoni tudósítói munka után kezdett el ismét az amerikai politikával foglalkozni, eleinte még elkövetett hibákat – az egyik alkalommal Henry Kissingert Reagan elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának titulálta, mire Kissinger megjegyezte, hogy Reagan most bizonyára sokkot kapott. 

A következő években azonban az NBC és a CBS csatorna hírműsorait megelőzve övé lett a legnézettebb híradó. Ezekben az években erős verseny alakult ki a három csatorna hírműsorai között, aminek következtében Jennings (ABC), Dan Rather (CBS) és Tom Brokaw (NBC) az ország bemondó triumvirátusává vált: Amerika az ő szemükön keresztül látta a világot. Jennings kvalitásait jól jellemzik a két nagy vetélytárs visszaemlékezései: "Folyamatosan rajta tartottam a szemem, és nem tudtam aludni, ha megjelent a városban" – nyilatkozta a napokban Dan Rather, a konkurens CBS hírműsorának vezetője. "Amióta 2004-ben nyugdíjba mentem, végre nem azzal ébredtem reggelente, hogy Peter vajon merre tart, és éppen milyen ügyön dolgozik. Folyamatosan egymásba botlottunk a világ különböző pontjain." 

Peter Jennings a nagy bemondó hármas utolsó tagjaként hagyta el a híradót – Rather és Brokaw az elmúlt években nyugdíjba vonultak –, ez év áprilisában rekedtes hangon jelentette be, hogy tüdőrákos. Jennings ismertségét és befolyását jól jellemzi, hogy betegsége és halála miatt a tüdőrák és az azt okozó dohányzás erőteljesen fókuszba került az elmúlt napokban Amerikában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!