hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trójai ló izraeli módra
Minden idők legnagyobb hackerbotránya

2005. 06. 07.
Óriási botrány tört ki Izraelben – közölte az AFP hírügynökség hétfőn. A rendőrség letartóztatásba helyezett több mint húsz személyt, köztük magas beosztású vállalati vezetőket egy eddig példa nélkül álló ipari kémkedési ügy miatt. A letartóztatottak csak töredéke a bűncselekmény résztvevőinek, s csak a jéghegy csúcsát jelentik – állítja a Jerusalem Post cím? lap kommentárja. Pedig olyan személyek vannak közöttük, mint a két nagy mobil-telefon társaság, a Cell-Com, vagy a Pelephon, a Volvo, a Honda és a Jaguár gépjárm? forgalmazó társaság, a Mayers cég, vagy a Yes műholdas televíziós társaság vezetői.  A letartóztatottakat azzal gyanúsítják, hogy versenytársaik informatikai rendszerébe való behatolással kémkedtek.

A nyomozás hat hónapon keresztül, nemzetközi együttműködés keretében folyt. Az izraeli rendőrségnek a brit és a német társszervek segítettek. Londonban vasárnap elfogták a bűncselekmény egyik fő végrehajtóját, egy izraeli informatikus mérnököt, aki a vállalati rendszerekbe behatoló számítógépes programot, becenevén a "Trójai lovat", készítette. Tizenegy magánnyomozót azzal a gyanúval tartóztattak le, hogy másfél éven keresztül nagy kereskedelmi érték? dokumentumokat és fényképeket szereztek meg fenti és más ügyfeleiknek. A botrány olyan mértékű, hogy egyes vélemények szerint az egész izraeli gazdaságra kihathat. 

A hackerek módszere egyszer? volt. Egyik fajtája az, amit a Dubek dohánygyár vezérigazgatója mesélt el a rendőrségen:

"Egy zárt borítékot kaptam, amelyre a nevem volt ráírva és az, hogy csak személyes felbontásra és felhasználásra való. A borítékban egy CD-lemez volt. A lemezt belehelyeztem a számítógépembe, amely egy szakmai szöveget tartalmazott. Csak három hónap elmúltával derült ki, hogy bizalmas adatok szivárogtak ki az üzemből. A rendőrség megállapította, hogy a CD-lemez használatakor léptették be a Trójai lovat a gépembe, amelyen egy olyan számomra láthatatlan program is volt, amely segítségével a gépem válaszolt a neki kívülről feltett kérdésekre."

Más esetekben a hackerek (magánnyomozók) a nagy cégek számítógép rendszereinek központjaiban személyesen "gondoskodtak" arról, hogy megfertőzzék azokat a kémprogrammal. 

Igazából még senki nem tudja, hogy hány nagy cég esett áldozatául a Trójai ló működtetőinek és mekkora kárt okoztak vele az érintett cégeknek. Felvetődött viszont a gyanú, hogy a kémprogramot nem csak gazdasági bűncselekményre használták fel, hanem eljutott a politikai szférába is. 

A Mafdal (Nemzeti Vallásos Párt) egyik képviselője, Saul Jahalom az izraeli parlament, a Knesszet elnökéhez beadott indítványában hétfőn azt követelte, hogy vizsgálják át a törvényhozó testület számítógépeit azt tudakolandó, nem csapolják-e azokból is az illetéktelenek számára titkos adatokat. A Knesszet azonnal egy bizottságot hozott létre ez ügyben.

Teljes készültségben állnak a bankok is, hogy megfelelő védelmet dolgozzanak ki a számítógépeikben tárolt adatok megóvása érdekében.

A nagy biztosító társaságokhoz hétfő óta tömegestül érkeznek a nagyobb és kisebb cégektől a kárigények az utóbbi időszak gazdasági visszaesései miatt. A biztosítók még nem tudnak mit kezdeni a dologgal, mert ugyan több helyről szedtek számítógépes csalások kártérítési esetére díjat, de azok felméréséhez nincs meg a kapacitásuk és a szakértelmük. Amit tesznek, az pillanatnyilag annyi, hogy megemelték az ilyen fajta bűncselekmények kártérítési szerződésének díját.

Kiderült, hogy az FBI is élénk érdeklődést mutat az izraeli Trójai ló ügye iránt. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda teljes részletességgel követi a rendőrség munkáját és kéri, hogy a nyomozás minden eredményéről értesítsék az izraeliek. Az FBI attól tart, hogy ezzel az új informatikai technológiával a terrorszervezetek is észrevétlenül beférkőzhetnek az amerikai kormányzat legtitkosabb adattárolóiba, vagy megismerhetik akcióterveiket. Ezért az utóbbi időben húsz különböző szövetségi ügynökség – köztük maga az FBI és a CIA is – vásárolt Izraeltől a Trójai ló behatolása ellen készített számítógépes programból.

A hackerek működése nem új dolog. A mostani izraeli botrány kitörése előtt több nagy amerikai cég jelezte, hogy naponta mintegy tíz betörési kísérletet észleltek a számítógépes rendszerükben. Ezek egy része hamis adatbevitel, másik hányada adatlopás szándékával történt. Az izraeli bűncselekmény azonban abban különbözik a többitől, hogy a Trójai ló behatolását nem "olvassa el" az érintett számítógép, s ezért nem is jelzi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!