hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fogolydiplomácia
Izrael tárgyalna az arab államokkal

2004. 12. 13.
Szilván Salom izraeli külügyminiszter a héten arra kérte a Jeruzsálembe érkező Joschka Fischer német külügyminisztert, hogy az EU gyakoroljon nyomást az arab országokra: állítsák helyre diplomáciai kapcsolataikat Izrael állammal, és segítsék elő, hogy a mérsékelt erők kerüljenek hatalomra a Palesztin Hatóságon belül. 

Izraelben nő az optimizmus annak nyomán, hogy Egyiptom szabadon engedte az Izrael javára történt kémkedés miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Azzam Azzamot. A drúz férfiért cserébe Jeruzsálem hat egyiptomi diákot engedett el, akik szabotázsakciók céljából Izrael területére hatoltak be. Erről Gheit egyiptomi külügyminiszter a múlt héten állapodott meg Jeruzsálemben Szilván Salommal. Izrael engedélyezte, hogy Egyiptom 750 rendőrt állomásoztathasson a Gázai övezet és Egyiptom határán, hogy elejét vegye a palesztin fegyvercsempészésnek. Kairó vállalta, hogy korlátozott számban palesztin rendőröket képez ki a Gázai övezetben az izraeli hadsereg kivonulását követően a rend fenntartására. 

Egyiptom a palesztin választások után visszaküldeni készül nagykövetét. Az egyiptomi kapcsolatok enyhülése maga után vonhatja Izrael legkevesebb tíz arab országhoz fűződő kapcsolatainak helyreállítását. Egyiptom 2000 novemberében hívta vissza Tel Avivból nagykövetét, miután Izrael határozott választ adott a palesztin erőszakhullámra. Kairó nyomában akkor Amman is hazarendelte nagykövetét. Omán, Marokkó, Katar és Tunézia is megszüntette érdekképviseleti irodáját, és ezekben az országokban – Katar kivételével – Izraelnek is be kellett zárnia hasonló intézményeit. Az izraeli gazdasági képviselet Dohában zavartalanul működik. Mauritánia az egyetlen muszlim állam, amely továbbra is nagykövetséget tart fenn Izraelben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!