hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saronnak mégis igaza volt?
Felgyújtottak egy zsidó szociális központot Párizsban

2004. 08. 30.
"Fontosak a nyilatkozatok, de a tettek is legalább annyira fontosak" – jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a hét elején Párizsban tett váratlan látogatása során, melyre azt követően került sor, hogy ismeretlen tettesek felgyújtottak egy zsidó szociális központot Párizs XI. kerületében.



A felgyújtott zsidó központ Párizsban. Attrocitások naponta Fotó: Reuters

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter előre nem tervezett párizsi látogatásáról hétfőn döntött, azt követően, hogy Párizs XI. kerületében ismeretlen tettesek felgyújtottak egy zsidó szociális központot szombatról vasárnapra virradóra. A korábban zsinagógaként, az utóbbi évtizedekben a rászorulók számára ételt és melegedőt biztosító intézményként használt épület falán horogkeresztek mellett "halál a zsidókra" és "a világ szebb lesz, ha nem lesznek benne zsidók" feliratot találtak a tűzoltók, ugyanakkor "Franciaországot a franciáknak" és "Éljen az iszlám" szövegek is olvashatók az előzőek mellett. A gyújtogatást egy iszlám terrorszervezet vállalta magára egy svájci bejegyzés? internetes honlapon keresztül, azonban a hatóságok nem igazán tartják hitelesnek a forrást, mivel a honlap nem lenyomozható, és véleményük szerint egy nemzetközi terrorszervezet számára nem jelent igazi célpontot egy szociális központ.

Salom a történteket követően azért döntött a látogatás mellett, mivel a tények azt bizonyítják, hogy továbbra sincs javulás a franciaországi zsidók helyzetében. (Mint ismeretes, alig több mint egy hónappal ezelőtt Ariel Saron izraeli miniszterelnök felszólította a franciaországi zsidókat, hogy vándoroljanak ki Izraelbe, mert Franciaországban "elszabadult" az antiszemitizmus. Akkor Párizs elfogadhatatlannak minősítette ezt a megjegyzést.) Az izraeli diplomata szerint az antiszemita megnyilvánulások számára komoly bátorítást jelentenek a zsidó állam elleni sorozatos diplomáciai fellépések. Izrael számára ugyanis egyértelmű, hogy az általa régóta az egyik leginkább Izrael-ellenes európai országnak tekintett Franciaország a különböző nemzetközi fórumokon rendszeresen annak érdekében taktikázik, hogy Izrael tűnjön felelősnek a zsidó–palesztin konfliktusért (és ezen az intifáda 2000-es kirobbanása sem változtatott). Jacques Chirac francia köztársasági elnök ma szinte az utolsó olyan politikus Európában, aki támogatja Jasszer Arafatot – akit nem olyan régen keresett fel Michel Barnier francia külügyminiszter ramallahi házi őrizetében. 

Salom párizsi látogatása során találkozott többek között francia kollégájával, Michel Barnier-val, valamint a francia belügyminiszterrel, Dominique de Villepain-nel. A találkozók során az izraeli diplomata hangot adott az elmúlt fél évben megsokszorozódott antiszemita megnyilvánulások, így a múlt hétvégi gyújtogatás keltette aggodalmának, ugyanakkor – a két ország közötti feszültségek enyhítése érdekében – bátorítónak minősítette a francia hatóságok utóbbi időben egyre határozottabb kötelezettségvállalását az antiszemita és rasszista megnyilvánulások visszaszorítására. Salom felhívta a sajtót, a bíróságokat, az oktatási intézményeket, hogy "együtt vegyék fel a harcot a jelenségek
visszaszorítására".

Dominique de Villepain francia belügyminiszter a találkozók során elismerte, hogy az elmúlt időszakban megsokszorozódtak az antiszemita megnyilvánulások Franciaországban. A francia belügyminisztérium adatai szerint az idei év első hét hónapjában százhatvan bűncselekményt követtek el zsidó személyek vagy tulajdonaik ellen, míg a tavalyi év hasonló időszakában "mindössze" hetvenötöt. (Érdekes adat, hogy arabok ellen idén kilencvenöt rasszista bűntettet követtek el, míg a Franciaországban élő arabok száma tízszer akkora, mint a franciaországi zsidó közösség létszáma.) A belügyminiszter elfogadhatatlannak minősítette a kialakult helyzetet, és a francia hatóságok teljes mozgósításáról biztosította az izraeli diplomatát.

A francia politikai vezetők számára valóban egyre fontosabbá válik, hogy lerombolják a róluk kialakult negatív képet, melyet bizonyít, hogy – többek között – Jacques Chirac köztársasági elnök, Jean-Pierre Raffarin kormányfő és Bertrand Delanoe párizsi polgármester mind élesen elítélték a hétvégén történteket, együttérzésükről biztosították a zsidó közösséget, és ígéretet tettek arra, hogy a tettesek a legszigorúbb büntetést fogják kapni.

Salom kifejezte, hogy "szeretné látni, hogy ezek (az ígéretek) a tettek szintjén is megjelennek, és emlékeztetett arra, hogy Franciaország a héten ünnepli a hatvanadik évfordulóját annak, hogy Párizs felszabadult a náci elnyomás alól, majd hozzátette: "senki nem gondolhatja, hogy alig hatvan év elteltével a zsidók újra fenyegetettek legyenek Európában".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!