Kereső toggle

Új fegyvert készít az al-Kaida

Atombőröndök

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az al-Kaida terrorszervezet birtokában van atomfegyver, valószínűleg az Egyesült Államok területén is, és feltehetőleg a közeljövőben be is veti
– állítja új könyvében Paul L. Williams amerikai oknyomozó újságíró, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt tanácsadója. Williams Oszama bosszúja: újabb szeptember 11-e című könyvében arról ír, hogy szerinte a bin Laden vezette terrorszervezet látványos atomtámadást tervez az Egyesült Államok ellen: emberei hat-hét, bőröndbe rejtett atombombát akarnak felrobbantani egy időben különböző városokban.Oszama bin Laden és helyettese, al-Zavahiri egy 2001. decemberi fotón Fotó: Reuters

"A lehető legnagyobb pusztítást akarják véghez vinni, vagyis atombombát bevetni. Szerintem ez mostantól kezdve 2005-ig bármikor bekövetkezhet" – mondta
a NewsMax című amerikai internetes hírújságnak kedden adott interjújában az író, aki már több könyvet írt a terrorizmusról. 

Állítása nem áll messze attól, amit az amerikai hírszerzés is sejt – mondta a NewsMaxnek egy névtelenül nyilatkozó személy, aki közel áll Tom Ridge belbiztonsági miniszterhez. A miniszter azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés szerint terroristák már becsempésztek az országba valódi atomfegyvereket, nem olyanokat, amelyekben hagyományos robbanótöltet van, és az terjeszt szét radioaktív anyagokat – mondta el az illető. 

Williams könyve áttekintést ad az atomfegyverek egyre gyorsuló terjedéséről. Oknyomozásával eljutott a pakisztáni atomprogram állítólagos atyjához, Abdul Kadir Hánhoz, aki az író szerint fanatikus muzulmán. A pakisztáni rendőrség a washingtoni Fehér Ház nyomására februárban letartóztatta Hánt azzal a gyanúval, hogy atomtechnikát adott el több külföldi országnak, köztük Észak-Koreának és Líbiának. Hán elismerte a vádat, de kegyelmet kapott Pervez Musarraf pakisztáni elnöktől, mert az államfő tartott a radikális muzulmánok
bosszújától. 

A szerző szerint a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap újságírója, a 2003-ban Pakisztánban elrabolt és meggyilkolt Daniel Pearl is Hán után nyomozott. Williams azt állítja, hogy a pakisztáni tudós az al-Kaidával is kapcsolatban állt. Az Egyesült Államok számára ez akkor bizonyosodott be először, amikor az amerikai erők 2001 végén megszállták az afgán fővárost, és a terrorszervezet által használt egyik házban a pakisztáni tudóssal való üzletelésről szóló dokumentumokat találtak – jelenti ki az amerikai író. 

Az al-Kaidának mindazonáltal Oroszországgal is kapcsolata van, pontosabban a csecsen maffiával – állítja Williams. A csecsen bűnszövetkezet 1996-ban Groznijban eladott húsz "atombőröndöt" bin Laden képviselőinek. A terroristavezér 30 millió dollárral és két tonna heroinnal fizetett értük. Több mint negyven ilyen orosz szerkezetnek veszett nyoma összesen – mondja az író. 

Williams szerint az al-Kaida könnyűszerrel becsempészhette már a feltételezett "atombőröndöket" az Egyesült Államokba, hiszen a mexikói vagy a kanadai határ nem nagy akadály, még kevésbé a kikötők. 

Noha New York városa tűnik a legkézenfekvőbb célpontnak, az író szerint a hírszerzés által elfogott beszélgetésekből az derül ki, hogy szóba jöhet Boston, Los Angeles, Chicago, Dallas, Philadelphia, Miami vagy Washington is. Szerinte "lehet, hogy az idő nem nekünk dolgozik". A New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadások között nyolc év telt el. "Az iszlám a türelmet hirdeti" – tette hozzá. 

Terror esetén elmaradhat az amerikai elnökválasztás

Az elnökválasztás elhalasztásának lehetőségét fontolgatja az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium. A titkosszolgálatok, bár konkrétumokról nem tudnak, támadástól tartanak. Bush kormánya kidolgozná a feltételeket a hatalom folytonosságának biztosítására. 

Terrortámadás esetén akár el is halaszthatják az amerikai elnökválasztást – írja a Newsweek. A hetilap értesülései szerint a Tom Ridge vezette nemzetbiztonsági minisztérium komolyan számol azzal a lehetőséggel, hogy az al-Kaida terroristái merényletekkel zavarhatják meg a novemberben esedékes elnökválasztást. 

A titkosszolgálatok ugyan nem tudnak konkrét terrorista tervekről, de a március 11-i, közel kétszáz halottat követelő madridi merényleteknek a spanyol választásokat befolyásoló kimenetele és az elfogott "terroristacsevej" alapján arra következtettek, hogy támadás készül. Ridge fel is vette a kapcsolatot az igazságügyi minisztériummal, hogy kidolgozzák a támadásokat követő intézkedéseket. 

Választás terrortámadás miatti elhalasztására már volt példa az amerikai történelemben. New Yorkban pont a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás napján tartottak volna időközi választásokat, ezeket azonban a World Trade Center elleni merényletek után lefújták. DeForest B. Soaries, a nemrégiben megalapított amerikai választási bizottság vezetője szerint azonban egy szövetségi választás elhalasztására nem adottak a jogi lehetőségek. 

A Bush által kinevezett, két éve még a Republikánus Párt színeiben képviselőségre pályázó Soaries szerint a nemzetbiztonsági minisztériumnak sürgősséggel kezdeményeznie kellene a választások elhalasztása törvényi feltételeinek megteremtését. A Newsweek értesülései szerint Soaries saját hivatalának szánná a jogot a választások elhalasztására.

Olvasson tovább: