hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Atombőröndök
Új fegyvert készít az al-Kaida

2004. 07. 19.
Az al-Kaida terrorszervezet birtokában van atomfegyver, valószínűleg az Egyesült Államok területén is, és feltehetőleg a közeljövőben be is veti – állítja új könyvében Paul L. Williams amerikai oknyomozó újságíró, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt tanácsadója. Williams Oszama bosszúja: újabb szeptember 11-e című könyvében arról ír, hogy szerinte a bin Laden vezette terrorszervezet látványos atomtámadást tervez az Egyesült Államok ellen: emberei hat-hét, bőröndbe rejtett atombombát akarnak felrobbantani egy időben különböző városokban.



Oszama bin Laden és helyettese, al-Zavahiri egy 2001. decemberi fotón Fotó: Reuters

"A lehető legnagyobb pusztítást akarják véghez vinni, vagyis atombombát bevetni. Szerintem ez mostantól kezdve 2005-ig bármikor bekövetkezhet" – mondta
a NewsMax című amerikai internetes hírújságnak kedden adott interjújában az író, aki már több könyvet írt a terrorizmusról. 

Állítása nem áll messze attól, amit az amerikai hírszerzés is sejt – mondta a NewsMaxnek egy névtelenül nyilatkozó személy, aki közel áll Tom Ridge belbiztonsági miniszterhez. A miniszter azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés szerint terroristák már becsempésztek az országba valódi atomfegyvereket, nem olyanokat, amelyekben hagyományos robbanótöltet van, és az terjeszt szét radioaktív anyagokat – mondta el az illető. 

Williams könyve áttekintést ad az atomfegyverek egyre gyorsuló terjedéséről. Oknyomozásával eljutott a pakisztáni atomprogram állítólagos atyjához, Abdul Kadir Hánhoz, aki az író szerint fanatikus muzulmán. A pakisztáni rendőrség a washingtoni Fehér Ház nyomására februárban letartóztatta Hánt azzal a gyanúval, hogy atomtechnikát adott el több külföldi országnak, köztük Észak-Koreának és Líbiának. Hán elismerte a vádat, de kegyelmet kapott Pervez Musarraf pakisztáni elnöktől, mert az államfő tartott a radikális muzulmánok
bosszújától. 

A szerző szerint a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap újságírója, a 2003-ban Pakisztánban elrabolt és meggyilkolt Daniel Pearl is Hán után nyomozott. Williams azt állítja, hogy a pakisztáni tudós az al-Kaidával is kapcsolatban állt. Az Egyesült Államok számára ez akkor bizonyosodott be először, amikor az amerikai erők 2001 végén megszállták az afgán fővárost, és a terrorszervezet által használt egyik házban a pakisztáni tudóssal való üzletelésről szóló dokumentumokat találtak – jelenti ki az amerikai író. 

Az al-Kaidának mindazonáltal Oroszországgal is kapcsolata van, pontosabban a csecsen maffiával – állítja Williams. A csecsen bűnszövetkezet 1996-ban Groznijban eladott húsz "atombőröndöt" bin Laden képviselőinek. A terroristavezér 30 millió dollárral és két tonna heroinnal fizetett értük. Több mint negyven ilyen orosz szerkezetnek veszett nyoma összesen – mondja az író. 

Williams szerint az al-Kaida könnyűszerrel becsempészhette már a feltételezett "atombőröndöket" az Egyesült Államokba, hiszen a mexikói vagy a kanadai határ nem nagy akadály, még kevésbé a kikötők. 

Noha New York városa tűnik a legkézenfekvőbb célpontnak, az író szerint a hírszerzés által elfogott beszélgetésekből az derül ki, hogy szóba jöhet Boston, Los Angeles, Chicago, Dallas, Philadelphia, Miami vagy Washington is. Szerinte "lehet, hogy az idő nem nekünk dolgozik". A New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadások között nyolc év telt el. "Az iszlám a türelmet hirdeti" – tette hozzá. 

Terror esetén elmaradhat az amerikai elnökválasztás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!