hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szaúd-Arábia és Szudán következhet
Lefejezett túszok

2004. 06. 28.
Múlt hét pénteken még azt adta hírül a Reuters hírügynökség, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szaúd-arábiai csoportja lefejezte amerikai túszát, Paul Marshall Johnsont, azonban lapzártánkkal egy időben már újabb brutális kivégzésről közölt képeket az al-Dzsazíra arab televízó. Ezúttal Irakban végeztek hasonló módon a terroristák dél-koreai túszukkal. Kim Szun Il lefejezett testére Bagdadtól nyugatra egy úton találtak rá. A CNN értesülése szerint az autóból kidobott zsákba érintésre robbanó aknát tettek, így csak az amerikai katonák elővigyázatosságának köszönhetően nem következett be újabb tragédia. Ezzel háromra nőtt a Közel-Keleten az utóbbi hetekben lefejezett áldozatok száma.



Kim Szun Il, a koreai áldozat. Most egy keresztény tússzal végeztek a korábban zsidókra vadászó terroristák Fotó: Reuters

Az al-Kaida internetes honlapján három fotót jelentetett meg Johnson lefejezett testéről. Az áldozat olyan narancssárga ruhába volt öltöztetve, amilyet az Egyesült Államok guantanámói fogolytáborában őrzött muzulmán foglyok viselnek, illetve amilyen ruhában korábban egy másik amerikai túszt, – Nicholas Berget végezték ki. "Ahogy megígértük a mudzsahedeknek, lefejeztük Paul Marshall amerikai foglyot, miután a mudzsahedek által a zsarnoki szaúdi kormánynak adott határidő lejárt" – közölte a magát az al-Kaida Arab-félszigeti Szervezetének nevező csoport. "Az amerikai megízlelte, hogy milyen érzés lehetett egy muszlimnak egy amerikai Apache katonai helikopter rakétájától meghalni" – tette hozzá a közleményhez a szervezet szóvivője.

Paul Johnsont, a több mint tíz éve Szaúd-Arábiában dolgozó, negyvenkilenc éves amerikai hadmérnököt a kivégzése előtt egy héttel – szombaton – rabolták el a sivatagi ország fővárosában, Rijádban. Az áldozat a Lockheed Martin hadiipari vállalat alkalmazottja volt. Ő volt az első nyugati férfi, akit a szaúdi kormányzat ellen egy éve harcoló terroristák elraboltak. 

Rendőri segítség?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!