hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bármi megtörténhet
Az ABC politikai elemzője az elnökválasztásról

2004. 02. 16.
Bár egyes amerikai közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a demokraták reménybeli elnökjelöltje, John Kerry beérte népszerűségben George W. Busht, korai még az európaiak reménye, hogy a novemberi választások után új lakója lesz a Fehér Háznak: "Minden idők legfeszültebb és legizgalmasabb kampányában még bármi megtörténhet" – mondta Gayle Tzemach, az egyik vezető amerikai televízió, az ABC News producere, aki a héten egy videokonferencia keretében Washingtonból beszélgetett magyar újságírókkal. A Hetek kérdésére Tzemach elmondta, hogy a kampányban Bush elnök mellett szólhat az, hogy még azok közül a demokrata szavazók közül is sokan rokonszenves és tisztességes embernek tartják, akik politikájával nem értenek egyet.



John Kerry, a demokraták reménysége Fotó: Reuters

John Kerry az eddigi tizennégy államban megtartott demokrata párti előválasztás közül tizenkettőt megnyert, és ezzel az első számú esélyessé lépett elő, hogy elnyerje pártja elnökjelöltségét. Gayle Tzemach, aki korábban a CNN és az ABC televíziók politikai elemzőjeként is dolgozott, úgy véli, hogy John Kerry, aki az elmúlt év végén még csak tizenkilenc százalékos támogatottsággal rendelkezett, mindent egy lapra, az elsőként megtartott iowai előválasztásra tett fel, ami eddig várakozáson felül bejött neki. Látványos felfutása újra felcsillantotta a fél éve még mindent borúsan látó demokrata táborban a reményt, hogy sikerült egy "megválasztható" jelöltet találniuk, akit a szavazók el tudnak képzelni a Fehér Házban. Azonban még Kerry is óvatosan nyilatkozik: csak a márciusi "szuper kedd" után lesz világos, hogy behozhatatlan előnyre tudott-e szert tenni, vagy csak ellenfelei szerepeltek eddig messze várakozáson alul. Legutóbb Wesley Clark nyugalmazott tábornok, a NATO volt főparancsnoka szállt ki a versenyből. John Edwards, a második számú jelölt mellett szólhat az, hogy Bill Clintonhoz hasonlóan közszerepléseivel, stílusával magával tudja ragadni az embereket, míg Kerry merev és távolságtartó az újságírókkal. A demokrata pártban éppen ezért sokan szívesen látnák azt, ha Edwards elvállalná John Kerry mellett az alelnöki jelölést.

Ma Washingtonban az egyik "egymillió dolláros kérdés" az, hogy felbukkan-e valamilyen súlyosan terhelő információ Kerryről, akár az ellenlábas republikánusok, akár saját pártbeli riválisai jóvoltából. Ennek a lehetőségét nem lehet kizárni, a napokban például egy konzervatív újságíró bányászott elő olyan fotót, amelyen Kerry Jane Fondával együtt ül egy háborúellenes tüntetésen. Ez kényelmetlen lehet a demokrata politikusnak, hiszen egyik politikai erőssége az, hogy a közvélemény vietnami veteránnak tartja őt. George W. Busht az ellenzéke szintén gyávasággal vádolja szeptember 11-e kapcsán: felteszik a kérdést, hogy miért utazta keresztül-kasul az elnök Amerikát azon a napon, mielőtt visszatért volna Washingtonba. Az egyik fontos kampánytéma lehet a melegjogok és az abortusz kérdése. John Kerry ezekben a témákban radikálisan liberális álláspontot képvisel: a nők döntési szabadságának védelmében ellenzi az abortusz bármilyen korlátozását, továbbá támogatja a melegek házasodásának engedélyezését.

Gayle Tzemach a Hetek kérdésére elmondta: nem számít arra, hogy a vallási kérdések jelentős szerepet fognak játszani a kampányban. George W. Bush vallási meggyőződéséről sokat beszéltek már, míg a katolikus John Kerry eddig nem mondott ezen a területen olyat, amiből újsághíreket lehetett volna gyártani. Az igazi viták olyan nagy politikai témák körül várhatók, mint
a nemzetbiztonság vagy a kamatcsökkentés és a munkanélküliség kérdése. "Persze ebben a kiélezett kampányban akár már ma délután is megváltozhat minden" – tette hozzá az amerikai politikai elemző.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!