hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mars a Hold után
Új amerikai űrprogram

2004. 01. 19.
A Kongresszus elé terjesztette nagyratörő űrkutatási terveit az amerikai elnök. Szerdai bejelentésében öt év alatt közel egymilliárd dolláros többlettámogatást kért a NASA számára, melynek nagyszabású tervei új fejezetet nyithatnak az űrkutatás történetében: az ember visszatérhet a Holdra, sőt előbb-utóbb a Marsra is eljuthat. A grandiózus tervek természetesen már Bush elnök választási kampányának is szerves részét képezik.



George W. Bush merész tervekkel állt elő. Amerika újra felfelé tekint Fotók: Reuters

"Az hiszem, az elnök emberi létünk fontos aspektusát emelte ki ezzel – azt, hogy felfedezők vagyunk" – jelentette ki Sean O\'Keefe, a NASA vezérigazgatója Bush szerdai bejelentésére utalva. Az Egyesült Államok űrkutatási terveit tartalmazó kilenc oldalas dokumentumot Bush szerdán terjesztette a Kongresszus elé azzal a céllal, hogy jelentős összeg? többlettámogatást szavaztasson meg a NASA számára. A tervek szerint a NASA az eddigi, űrsiklókkal végzett repülések és a nemzetközi űrállomás építése felől olyan, teljesen új típusú rakéták és űrhajók felé fordíthatná figyelmét, amelyek sokkal hosszabb időre és sokkal távolabbi célok felé szállíthatnának embereket az űrbe. Amennyiben a Kongresszus teljesíti a kérést, a NASA első feladataként azonnal megkezdi a munkát egy olyan, Crew Exploration Vehicle-nek (CEV) nevezett űrhajó építésén, amely kis csoportokban embereket lesz képes szállítani távoli célpontok felé. Ez az űrjárm? teljesen másképp fog kinézni, mint a jelenlegi űrsiklók, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, vajon egyszer vagy többször lesznek-e használhatóak. A Bush-terv szerint a NASA-nak öt-hat éven belül eleget kellene tennie a nemzetközi űrállomás építésében vállalt, tizenöt partnerország felé fennálló kötelezettségeinek is. A jelen helyzetben úgy látszik, hogy ezzel lennének kapcsolatosak az 1981-ben útjára bocsátott űrsikló-flotta utolsó útjai. A flotta egyébként a Columbiával történt tavaly februári tragédia óta nem szállt fel. 

A NASA tervei szerint az új CEV-nek 2015 és 2020 között készen kell állnia a holdutazásra. Az űrkutatási központ állandó holdbázist szeretne létrehozni, amely a Mars-utazások kiindulópontjául szolgálna a jövőben. A
Kongresszus egyes tagjai azonban egyelőre attól tartanak, hogy a nagyratörő célok költségei messze meghaladják majd a tervezett költségvetést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!