Kereső toggle

Az újfajta terrorfenyegetés: a nukleáris fert 337 zés

Biofegyverdömping

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Dnyeszter menti Köztársaságból eltűntek, Londonban felbukkantak a nukleáris anyaggal szennyezett robbanófejek. A Moldáviából tizenkét évvel ezelőtt egyoldalúan kiszakadt, a nemzetközi jog által önállónak el nem ismert ország az illegális fegyverkereskedelem paradicsoma, a terrorizmus ellen harcot indító nyugati államok, közöttük Anglia is, a terrorcselekmények potenciális célpontjai. Vajon van-e összefüggés a kettő között?Egy lebontásra váró amerikai "kísértethajó" az észak-angliai Hartlepool kikötőjében. Ilyen roncshajókra is szerelhet bombát az al-Kaida Fotó: Reuters

Az Oszama bin Laden által irányított al-Kaida terrorista szervezet titokzatos flottájának egyik hajóján nukleáris anyaggal
szennyezett bombát akart eljuttatni Londonba, hogy azt a város egyik forgalmas kikötőjének iszapjába elrejtse, majd kedvező széljárás alkalmával azt felrobbantsa. 

A cél a térség radioaktív anyaggal való megfertőzése volt, aminek következtében több százezer ember kitelepítése vált volna szükségessé. A merényletet azonban az angol titkosszolgálat meghiúsította – állítja a G2 Bulletin, egy titkosszolgálati hírekkel foglalkozó online magazin, Patrick Mercerre, a brit konzervatív párt belbiztonsági árnyékminiszterére hivatkozva. Mercer szerint, aki az ellenzéki toryk
terrorizmus-szakértője, a bombával gyanúsított teherhajót – a 26 tonnás MV Nishát – két évvel ezelőtt a különleges vízparti őrség erői tartóztatták fel a La Manche csatornán. Bár a feltartóztatott, indiai tulajdonban lévő hajó cukrot szállított, az al-Kaida által birtokolt, Angliába tartó hajó megijedt az ellenőrzéstől, és más cél felé vette az irányt. Bár a bomba nukleáris ereje kevés lett volna ahhoz, hogy nagy tömegek halálát okozza, arra azonban elég lett volna, hogy hatalmas pánikot keltsen a városban, és teljesen lebénítsa London belvárosát.

Az elmúlt héten Ken Livingstone, London polgármestere beszámolt arról, hogy az al-Kaida négy, London ellen tervezett merényletét hiúsította meg a titkosszolgálat: az úszó bombán kívül az észak-londoni zsidónegyedet ricinnel elárasztani készülő merényletet, a Heathrow-n egy utasszállító gép ellen föld-levegő rakétával elkövetni tervezett támadást, valamint egy könnyű célpont, mint például egy diszkó elleni merényletet sikerült meghiúsítani az elmúlt két évben."Piszkos bomba"-elhárítási gyakorlat az Egyesült Államokban. Számítanak rá Fotó: Reuters

Amióta néhány hónapja nyilvánosságra került, hogy Oszama bin Laden megszerzett tizenöt hajót, melyeknek tartózkodási helye ismeretlen, a nemzetközi rendőri szervek, Washingtonnak és a világ számos más fővárosának hivatalai egyre nagyobb figyelmet szentelnek a nyílt tengeri terrortámadás veszélyének.

Egy száznyolcvanegy oldalas al-Kaida-kézikönyv szerint a terrorista szervezet már több mint két éve kiemelt célpontként kezeli a tengeri kikötőket. A "tankönyv" bátorítja olyan ügynökök jelentkezését, akik "kikötőkben, reptereken vagy a határátkelőkön dolgoznak". A "felrobbantandó és lerombolandó" célpontok listáján a következők szerepelnek: szórakozóhelyek, nagykövetségek, elsődleges gazdasági központok, hidak, stratégiai épületek, fontos intézmények, katonai bázisok, jelentős minisztériumok (mint például a honvédelmi és a belbiztonsági minisztériumok), repterek, tengeri kikötők, szárazföldi határátkelők, rádió- és tévéállomások. Az al-Kaida és más terrorista szervezetek tagjai ugyanúgy készülnek a nyílt tengeri terrorista támadásokra – hajók eltérítésével, a legénység elrablásával búvároktatásban való részvétellel – mint ahogy készültek a szeptember 11-ei támadásra a repülőgép-vezető tanfolyamon való részvétellel. A titokzatos hajóflotta jelenleg feltételezhetően valahol a Csendes-óceán és az Indiai-óceán vizein tartózkodik, és az Európai Bizottság részvételével készült jelentés szerint nemcsak polgári kikötők, hanem mélytengeri fúrótornyok vagy luxus-óceánjárók ellen terveznek támadásokat.

Gy 369 lölettan

Két hónapja egy német televíziós riporternek sikerült felvételt készítenie arról, ahogy a bonni Fahd királyi iskolában a tanár Allah nevében katonai kiképzést adott a tanulóknak. A cikk eredményeképpen a helyi önkormányzat az iskola bezárását mérlegelte, annál is inkább, mert a német titkosszolgálat gyanította, hogy az ilyen arab iskolák terroristakapcsolatokat ápolnak. A bonni iskolát – hasonlóan a világ több táján működő, az iszlám puritán, keményvonalas ágát, a vahabitizmust oktató intézményhez – a szaúdi állam támogatja. 

Az iskola bezárása szóba került Gerhard Schröder októberi szaúd-arábiai útján is, amelyen a kancellár a dzsihád ideológiáját oktató iskolák bezárása mellett érvelt. A szaúdi kormányzat egyrészt biztosítékot adott arra, hogy megszünteti a szélsőséges jelenségeket, és eltávolítja a radikális tanárokat, másrészt azonban udvariatlan lépésnek minősítette a német kormányzat szándékát. A tárgyalások után a Schröder-kormány "külpolitikai okokból" elállt az iskola bezárásától, jelentős kulturális intézménynek minősítve azt. A németországi történések megerősítik azokat a titkosszolgálati információkon alapuló nézeteket, amelyek szerint a Szaúd-Arábia által támogatott és a világ több nagyvárosában – Los Angeles, Malaga, Edinburgh stb. – működő iskolák, mecsetek többsége gyaníthatóan szoros kapcsolatban áll a radikális iszlám csoportokkal.

A Nemzetközi Vallási Szabadság Bizottságának jelentése szerint ezek a tanintézmények a gyűlölet, az intolerancia és az emberi jogok megsértésének szellemi központjaivá válhatnak. A szaúdi kormányzat ugyanakkor többször is ígéretet tett ezen intézmények szigorúbb ellenőrzésére és a radikális tanárok kiszűrésére. A volt szaúdi olajminiszter Nyugaton élő lánya szerint a királyi család maga is az ország vahabita vallási vezetőinek a hatása alatt áll, ezért reménytelen az iskolák megtisztítása a szélsőséges iszlám gondolatoktól. (Newsweek)

Hagyomány 337 rzés

A Szovjetunió felbomlását követő etnikai konfliktusok során egy újfajta fegyver született. Az eredetileg időjárási kísérletekre – mint például a jégesőfelhők eloszlatására – szolgáló, Alazannak nevezett pici, keskeny rakétát ugyanis újabban "hordozórakétának" használják: ezek közül legalább harmincnyolcat láttak el – még a szovjet időkben – radioaktív anyagot tartalmazó robbanófejjel, létrehozva ezáltal tulajdonképpen az első föld-föld "szennyezett bombát". A Washington Post riporterének nyilatkozó szakértők szerint azonban ennek a harmincnyolc mini nukleáris fegyvernek mind nyoma veszett. A fellelhető utolsó hivatalos feljegyzés mintegy tíz évvel ezelőtt készült ezekről a fegyverekről, egy kis szeparatista országban, a volt szovjet köztársaságtól, Moldáviától tizenkét évvel ezelőtt elszakadt, alig több mint háromezer négyzetkilométer területű Dnyeszter menti Köztársaságban.

Szakértők szerint ez a kis ország lett az elmúlt évtizedben a nemzetközi illegális fegyverkereskedelem paradicsoma. Ami miatt a fegyverkereskedők felfigyeltek erre az országra, az a hatalmas fegyverkészletei voltak. Egyrészt ugyanis amikor a szovjet hadsereg kivonult Kelet-Európának erről a vidékéről, elképesztő mennyiségű fegyvert raktározott el ebben a pici országban. A megerősített bunkerekben több mint ötvenezer tonna – kétezer-ötszáz tehervagonra elegendő – lőszer, többek között tüzérségi gránát, akna és rakéta, valamint vállról indítható légvédelmi rakéta porosodik évek óta. Azaz csak porosodna. Az elmúlt évek során számos konfliktusos övezetben – a Kaukázustól Közép-Afrikáig, Grúziától Kongóig és Elefántcsontpartig – bukkantak fel a Dnyeszter vidékéről származó hagyományos fegyverek. 

Másrészt számos fegyvergyár működött ezen a vidéken már a szovjet időkben is – a fegyvergyártás hagyományát pedig az ország tovább folytatja. Az ország minimális hadseregének méretéhez képest (hivatalosan összesen öt-ezer fő szolgál a seregben) hatalmas méretű fegyveripar jelenti az ország számára a legfőbb – hivatalos és illegális – exportbevételt. Moldáv és amerikai kormányzati források szerint az országot politikailag és gazdaságilag is uraló Szirmov-klán szabad ki- és bejárást biztosít a terroristáknak, sőt első számú találkozóponttá is tette az országot a fegyverkereskedők – eladók és vevők – számára. Orosz források szerint a lehető legkedvezőbb piac nyílt meg ezáltal a terroristák előtt: ugyanis olcsó, hatékony és ráadásul az egész világ elfelejtkezett róla. Amerikai szakemberek szerint bizonyítható, hogy a fegyvercsempészetnek az így kiépült "láthatatlan vezetékein" keresztül már nemcsak a hagyományos, hanem a nem-hagyományos fegyverek – mint a radioaktív Alazan rakéta – is bekerültek a nemzetközi forgalomba.

Olvasson tovább: