Kereső toggle

Leleplezett merénylet Londonban

Putyin volt a célpont

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A brit rendőrség két orosz állampolgárt tartóztatott le azzal a váddal, hogy Putyin elnök meggyilkolását tervezték. A két meg nem nevezett férfit a terrorellenes egységek tisztjei tartóztatták le egy bejelentés nyomán. A kihallgatások után a gyanúsítottakat szabadon engedték.

A brit sajtó értesülései szerint a két férfi – akiknek egyike korábban a KGB egyik tisztje volt – arra próbált rávenni néhány száműzetésben élő orosz személyt, hogy egyik külföldi útja során merényletet kövessenek el Putyin elnök ellen. A két férfit a terrorizmus ellen hozott 2000. évi törvény alapján vették őrizetbe, és öt napon át tartották fogva őket. A gyanúsítottakat végül vádemelés nélkül bocsátották szabadon, állítólag azzal a feltétellel, hogy vissza kell térniük Oroszországba, ám a rendőrség ez utóbbi tényt nem erősítette meg.

A Sunday Times úgy értesült, hogy a terrorellenes osztagot az összeesküvésről egy Alexander Litvinenko nev? férfi informálta, aki korábban a KGB utódszervezeténél dolgozott hírszerző tisztként, s néhány évvel ezelőtt politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniában. A brit lap állításai szerint az egyik gyanúsított felhívta telefonon Litvinenkót, és ismertette vele a titkos terv részleteit. Litvinenko azonban – félve, hogy neve belekeveredik az összeesküvésbe – azonnal értesítette a brit hatóságokat. Elmondása szerint a merényletet azért akarták elkövetni, mert "Putyin csődbe sodorja az országot, és mindenkit börtönbe zár". Litvinenko ugyanakkor azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek: nem biztos benne, hogy a terv komoly volt.

Olvasson tovább: