hetilap

Hetek hetilap vásárlás
EU-rádió, Budapest
Nemzetközi szemléletmód, objektív tájékoztatás

2003. 06. 16.
Az Európai Unió leggyakrabban használt nyelveit – az angolt, franciát és a németet – gyakorolni kívánók, valamint a magyar sajtóban nem megszokott globális világszemlélet hívei valószínűleg megtalálják számításukat az FM 92,1-en fogható, a brit BBC és a francia RFI által közösen fenntartott rádióállomás műsorait hallgatva.

A BBC, a Brit Műsorszóró Vállalat, valamint a független francia rádió, az RFI tíz év tárgyalás után kapta meg az engedélyt, hogy Budapestről sugározhassa angol, francia, német, illetve magyar nyelv? műsorait. Egyelőre a pesti oldal lakosai előnyben lesznek, mivel a budai hegyek megnehezítik az adás vételét. A program hivatalos beindítása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Jean-Paul Cluzel, az RFI vezérigazgatója sietett hangsúlyozni: nem azért alapították az új rádióállomást, hogy leckét adjanak a magyaroknak – az RFI a közös Európa megtalálásához szeretne hozzájárulni. Nigel Chapman, a BBC World Service igazgatóhelyettese a Heteknek elmondta: reményei szerint a BBC és az RFI programjai segíteni fognak a magyar hallgatóknak megérteni az Európai Unió összetettségét, azokat a kulcsfontosságú kérdéseket, amelyekkel minden belépő ország szembetalálja magát: egy saját törvényekkel, szemlélettel, gazdasággal és társadalmi kérdésekkel rendelkező szervezetet. Chapman azt is hozzátette, hogy "kétoldalú dologként" képzelik a műsorkészítést: azt is figyelembe akarják venni, hogy Magyarország mit kínál a világnak. A programok között szerepelnek interaktív, "betelefonálós" műsorok, kulturális, valamint művészeti programok, és természetesen elmaradhatatlanok a rendszeres híradások és elemzések.

"Remélem, a magyar hallgatók élvezni fogják azt a másfajta, nemzetközi szemléletet, amit igyekszünk becsempészni újságírásunkba, elemzéseinkbe, az aktuális kérdések taglalásába."

Azok az értékek, amelyeket Magyarországon is meg akarunk valósítani, mindig is a BBC sajátjai voltak: pontos és objektív tájékoztatás" – mondta lapunknak Chapman, aki szerint a világban manapság sok a bizalmatlanság és gyűlölet, főleg 2001. szeptember 11. után. "Talán elő tudjuk segíteni a kölcsönös megértést, és jobbá tudjuk tenni a társadalmat" – fogalmazott a BBC Világszolgálatának igazgatóhelyettese, aki fontosnak tartja, hogy az új rádió "nem azt akarja csinálni, amit az itteni rádiók".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!