hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gáztámadás a misén

2002. 03. 16.
Tizennégy római katolikus hívő vesztette életét szerda este a Nigéria délkeleti részén található Enuguban egy terrortámadás következtében – jelentették helybéli újságok. A halottakon nincsenek fegyvertől származó sebek, feltételezik, hogy az áldozatok megfulladtak vagy agyontaposták őket. Bár a nigériai szövetségi kormányzat vizsgálata még tart, a szemtanúk elmondása alapján politikai indíttatásból elkövetett gáztámadásra lehet gyanakodni.

"Hajnali öt órakor, amikor a főkaput kinyitották, egy szirénázó kisbusz közelítette meg az épületet. A hátsó ajtó kivágódott és valaki valamit a levegőbe lőtt. Ezt követően egy teherautó érkezett, amely elállta a főbejáratot – állítja dr. Okwesilieze Nwodo politikus, aki a szövetségi kormányt kérte fel az eset kivizsgálására. – Azok, akik a főbejárathoz mentek, elájultak. Hirtelen elment az áram, a lámpák füstölögve kialudtak…" – írja le a történteket Nwodo.

Az egyházmegye kommunikációs igazgatója szerint az áldozatok megpróbáltak elmenekülni a fegyveresek elől, akik megrohamozták a templomot. "Kisiettem a bejárathoz, és furcsa szagot éreztem… Gyengének éreztem magam, nem tudtam tovább menni…" – állítja Chinedu Anuonam szemtanú. A szerda esti, egész éjszakán át tartó istentiszteleten több tízezer ember vett részt, hogy hallhassa a karizmatikus Ejike Mgaba prédikációját. Mgaba régóta élesen kritizálja a jelenlegi kormányt. Saját bevallása szerint már több esetben zaklatták ügynökök a kormány részéről, ezért többen az eset láttán államilag szponzorált terrorizmusról beszélnek. 

Az akció tovább mélyíti az utóbbi hónapokban kiéleződött politikai feszültséget Nigériában. Januárban legalább ezer személy vesztette életét abban a tömeghisztériában, amely egy lagosi katonai barakkban történt robbanás után tört ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!