Kereső toggle

Gáztámadás a misén

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tizennégy római katolikus hívő vesztette életét szerda este a Nigéria délkeleti részén található Enuguban egy terrortámadás következtében – jelentették helybéli újságok. A halottakon nincsenek fegyvertől származó sebek, feltételezik, hogy az áldozatok megfulladtak vagy agyontaposták őket. Bár a nigériai szövetségi kormányzat vizsgálata még tart, a szemtanúk elmondása alapján politikai indíttatásból elkövetett gáztámadásra lehet gyanakodni.

"Hajnali öt órakor, amikor a főkaput kinyitották, egy szirénázó kisbusz közelítette meg az épületet. A hátsó ajtó kivágódott és valaki valamit a levegőbe lőtt. Ezt követően egy teherautó érkezett, amely elállta a főbejáratot – állítja dr. Okwesilieze Nwodo politikus, aki a szövetségi kormányt kérte fel az eset kivizsgálására. – Azok, akik a főbejárathoz mentek, elájultak. Hirtelen elment az áram, a lámpák füstölögve kialudtak…" – írja le a történteket Nwodo.

Az egyházmegye kommunikációs igazgatója szerint az áldozatok megpróbáltak elmenekülni a fegyveresek elől, akik megrohamozták a templomot. "Kisiettem a bejárathoz, és furcsa szagot éreztem… Gyengének éreztem magam, nem tudtam tovább menni…" – állítja Chinedu Anuonam szemtanú. A szerda esti, egész éjszakán át tartó istentiszteleten több tízezer ember vett részt, hogy hallhassa a karizmatikus Ejike Mgaba prédikációját. Mgaba régóta élesen kritizálja a jelenlegi kormányt. Saját bevallása szerint már több esetben zaklatták ügynökök a kormány részéről, ezért többen az eset láttán államilag szponzorált terrorizmusról beszélnek. 

Az akció tovább mélyíti az utóbbi hónapokban kiéleződött politikai feszültséget Nigériában. Januárban legalább ezer személy vesztette életét abban a tömeghisztériában, amely egy lagosi katonai barakkban történt robbanás után tört ki.

Olvasson tovább: