hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csecsen rakéta a helikopterre
Magyar ENSZ-tiszt halála

2001. 10. 14.
Egy magyar tiszt, Török László ezredes is életét vesztette a hétfői abháziai, ENSZ-helikopter ellen elkövetett támadásban. Az orosz külügyminisztérium a grúz kormánynak a csecsen terroristákkal szembeni engedékenységét tette felelőssé a Mi–8-as helikoptert ért szerencsétlenségért, míg a grúzok szerint az oroszok rendelték el a kodori völgyszoros bombázását. 



Török László, a hősi halált halt magyar ezredes Fotó: HM

A grúz védelmi miniszter, Vahtang Kutateladze szerint "a grúz fél lehallgatta orosz katonák rádióbeszélgetését, melyben a kodori völgy bombázásáról beszéltek, és annak időpontjáról" – jelenti a Kaszpi Hírügynökség. A miniszter arról is beszélt, hogy az orosz katonák "olyan repülőgépeket emlegettek, amelyek átszelték a grúz–orosz határt, és bombázták a kodori völgyet". 

Az orosz kormány szerint viszont az ENSZ-megfigyelőket – köztük Török László ötvennégy éves ezredest, az ENSZ abháziai megfigyelő-szolgálatának parancsnokhelyettesét – szállító helikoptert Abháziába betörő csecsen fegyveresek lőtték le. Az oroszok szerint Moszkva már többször figyelmeztette Tbiliszit, hogy a szakadár Abház Köztársaságba behatoló fegyveres csecsenek és grúzok fenyegetik az ENSZ-megfigyelők, a Független Államok Közössége békefenntartói, valamint a polgári lakosok biztonságát. Az orosz vezetés szerint ugyanis Grúzia menedéket nyújt szakadár csecsen harcosoknak, akiktől cserében segítséget vár Abházia visszafoglalásához. A grúz–orosz konfliktus megoldásában segédkező orosz békefenntartók már augusztusban figyelmeztettek arra, hogy csecsen fegyveresek megpróbálhatnak Abházia hegyein keresztül betörni Oroszországba. 

Mint ismeretes, Abházia 1992-ben kiáltotta ki függetlenségét Grúziától, 1993-ban fegyveres harc robbant ki. Mintegy negyedmillió grúz volt kénytelen elhagyni szülőföldjét a konfliktus idején. ENSZ-megfigyelők 1994 óta tartózkodnak a kaukázusi köztársaságban, feladatuk a grúz–abház tűzszünet betartásának ellenőrzése. 

A Nyugat mostani terrorizmusellenes koalíciójára apellálva az abházok igyekszenek rávenni az orosz parlamentet, a dumát, hogy vigye az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé "a grúzok kettős játékát a nemzetközi terrorizmus elleni harc kérdésében – mivel – Grúzia területén nemzetközi terroristákat képeznek". Időközben – bár hivatalosan még nem jelentették be –, gyakorlatilag mozgósították a tizennyolc és hatvan év közötti férfiakat. A grúz vezetés időközben bejelentette: minden Grúzia légterébe behatoló idegen repülőgépet lelőnek. 



A merénylet helyszíne: a Grúzia és Oroszország közé ékelt Abházia

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!