Kereső toggle

Magyar ENSZ-tiszt halála

Csecsen rakéta a helikopterre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy magyar tiszt, Török László ezredes is életét vesztette a hétfői abháziai, ENSZ-helikopter ellen elkövetett támadásban. Az orosz külügyminisztérium a grúz kormánynak a csecsen terroristákkal szembeni engedékenységét tette felelőssé a Mi–8-as helikoptert ért szerencsétlenségért, míg a grúzok szerint az oroszok rendelték el a kodori völgyszoros bombázását. Török László, a hősi halált halt magyar ezredes Fotó: HM

A grúz védelmi miniszter, Vahtang Kutateladze szerint "a grúz fél lehallgatta orosz katonák rádióbeszélgetését, melyben a kodori völgy bombázásáról beszéltek, és annak időpontjáról" – jelenti a Kaszpi Hírügynökség. A miniszter arról is beszélt, hogy az orosz katonák "olyan repülőgépeket emlegettek, amelyek átszelték a grúz–orosz határt, és bombázták a kodori völgyet". 

Az orosz kormány szerint viszont az ENSZ-megfigyelőket – köztük Török László ötvennégy éves ezredest, az ENSZ abháziai megfigyelő-szolgálatának parancsnokhelyettesét – szállító helikoptert Abháziába betörő csecsen fegyveresek lőtték le. Az oroszok szerint Moszkva már többször figyelmeztette Tbiliszit, hogy a szakadár Abház Köztársaságba behatoló fegyveres csecsenek és grúzok fenyegetik az ENSZ-megfigyelők, a Független Államok Közössége békefenntartói, valamint a polgári lakosok biztonságát. Az orosz vezetés szerint ugyanis Grúzia menedéket nyújt szakadár csecsen harcosoknak, akiktől cserében segítséget vár Abházia visszafoglalásához. A grúz–orosz konfliktus megoldásában segédkező orosz békefenntartók már augusztusban figyelmeztettek arra, hogy csecsen fegyveresek megpróbálhatnak Abházia hegyein keresztül betörni Oroszországba. 

Mint ismeretes, Abházia 1992-ben kiáltotta ki függetlenségét Grúziától, 1993-ban fegyveres harc robbant ki. Mintegy negyedmillió grúz volt kénytelen elhagyni szülőföldjét a konfliktus idején. ENSZ-megfigyelők 1994 óta tartózkodnak a kaukázusi köztársaságban, feladatuk a grúz–abház tűzszünet betartásának ellenőrzése. 

A Nyugat mostani terrorizmusellenes koalíciójára apellálva az abházok igyekszenek rávenni az orosz parlamentet, a dumát, hogy vigye az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé "a grúzok kettős játékát a nemzetközi terrorizmus elleni harc kérdésében – mivel – Grúzia területén nemzetközi terroristákat képeznek". Időközben – bár hivatalosan még nem jelentették be –, gyakorlatilag mozgósították a tizennyolc és hatvan év közötti férfiakat. A grúz vezetés időközben bejelentette: minden Grúzia légterébe behatoló idegen repülőgépet lelőnek. A merénylet helyszíne: a Grúzia és Oroszország közé ékelt Abházia

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa kedden a leghatározottabban elítélte az ENSZ-helikopter lelövését. Török László ezredes, az ENSZ abháziai megfigyelő-szolgálatának parancsnokhelyettese is, az elmúlt években külszolgálatot teljesített Dél-Vietnamban, Irakban, Angolában, 1995-től öt éven át Kínában volt katonai és légügyi attasé. A három nyelven beszélő dr. Török László ezredes a hadtudomány doktora volt.

Olvasson tovább: