hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kitörésre váró indulatok
Újabb incidens a jeruzsálemi Templom-hegyen

2001. 08. 04.
Irán a közel-keleti térségre nézve súlyos következményekkel járó, provokatív lépésnek tekinti azt az izraeli tervet, hogy Jeruzsálemben, az 1300 éves al-Aksza mecset közelében egy zsidó templomot építsenek – idézte a UPI hírügynökség Kamal Kharrazi iráni külügyminiszter nyilatkozatát. Kharazzi az ENSZ Biztonsági Tanácsának fellépését sürgette a terv megakadályozására. A jeruzsálemi Templom-hegy körül ismételten fellángoló indulatokat az váltotta ki, hogy egy zsidó csoport negyven tagja a hegy lábánál szimbolikus módon elhelyezte a "harmadik templom" alapkövét. Tiltakozásul a hegyen tartózkodó muszlim hívek kövekkel kezdték dobálni a Nyugati Falnál imádkozókat. Az izraeli rendőrség éles lövedékek használata nélkül megfékezte a zavargást.



Heves szóváltás az al-Aksza mecset közelében. Gyújtópont Fotó: Reuters

A konfliktusra azon a napon került sor, amelyen a hagyomány szerint a salamoni és a Heródes-korabeli Templom pusz-tulására emlékeztek. A Templom-hegy Hívei elnevezés? csoport ezen a napon rendszeresen megkísérli – legalább szimbolikusan – megkezdeni egy új templom felépítését az ősi helyen. Ezúttal egy 4,5 tonnás kifaragott sziklatömböt szállítottak a jeruzsálemi Óváros utcáin át a Nyugati Fal közelébe. A felvonulók "a Templom-hegy a miénk" feliratú táblákkal érkeztek, amelyre a hegy tetejéről az "Allah Akbar" kiáltásokkal válaszolt a több ezer főnyi muszlim tömeg. A jeruzsálemi rendőrség szerint elkerülhetetlen volt a hatóság gyors és határozott beavatkozása, mivel a demonstráció szervezői nem értik meg, hogy a "hegy olyan vulkánhoz hasonlít, amely arra vár, hogy kitörjön, és az egész térséget lángokba borítsa" – idézte a Jerusalem Post Mickey Levy rendőrparancsnok szavait.

Az ultranacionalista csoport akcióját elítélte a Nyugati Fal rabbija is, aki szerint a ceremónia "ostoba kísérlet", amely csak arra alkalmas, hogy "az arab közvélemény haragját felingerelje a zsidók ellen" – mondta Samuel Rabinowitz, aki szerint Izraelnek inkább arra kellene törekednie, hogy a Templom-hegyen a hajdani szentélyek maradványainak az utóbbi időkben történt tudatos rombolását megakadályozzák. Jasszer Arafat palesztin vezető egyik tanácsadója, Nabil Abu Rudineh úgy véli, hogy az izraeli kormány egy vallásháborút szeretne kirobbantani a jeruzsálemi iszlám szent helyek ellen elkövetett provokációval. Rudineh szerint ez veszélyes elképzelés, mivel "semmi nem egyesíti jobban az arabokat és muszlimokat, mint a vallás."



Izraeli katonák a Kelet-Jeruzsálemben fekvő Damaszkuszi kapunál. Fokozott készültség Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!