Kereső toggle

Felettünk repülnek Irakba?

Magyarország az USA mellett

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarország kész segítséget nyújtani az Egyesült Államoknak egy esetleges Irak elleni katonai fellépés esetén – nyilatkozta Kovács László külügyminiszter.

A Külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy hétfőn az amerikai fél diplomáciai úton is átnyújtotta Magyarországnak azt a kérést, amelyet Madeleine Albright amerikai külügyminiszter tolmácsolt a Washingtonban tárgyaló magyar, cseh és lengyel külügyminiszternek. A három külügyminiszter szerdán részt vett azon az ünnepélyen, amelyen Bill Clinton amerikai elnök átadta a szenátusnak a NATO-bővítés szenátusi ratifikálásához szükséges dokumentumokat. Kovács László kifejtette, hogy a nemzetközi koalíció felépítésén fáradozó amerikai kormány nem szabta a NATO-hoz való csatlakozás feltételéül az Irak elleni támadásban való részvételt, a helyzet súlyossága miatt azonban ezt a tagjelöltek magától értetődőnek tekinthetik.

A Honvédelmi Minisztérium egyelőre nem ismeri egy konkrét katonai felkérés tartalmát, ezért nem tud arról nyilatkozni, hogy a Magyar Honvédség milyen támogatást nyújthatna egy Irak elleni katonai akcióhoz. Bármilyen magyar szerepvállalás az iraki válság megoldásában csak parlamenti felhatalmazással történhet – közölte Erdélyi Lajos, a honvédelmi tárca szóvivője. Washingtoni hírek szerint többek között arról lehet szó, hogy átrepülhetnének az ország felett az akcióban részt vevő repülőgépek, illetve szükség esetén használhatnák a magyar katonai repülőtereket. Emellett szóba jöhet logisztikai, kutató-mentő, műszaki és egészségügyi támogatás is. A három kormány álláspontja szerint erő alkalmazására Irak ellen csak végső esetben szabad sort keríteni.

Olvasson tovább: