Kereső toggle

Külföld

AKTUÁLIS
Erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot szerda hajnalban. Lapzártánkkor úgy tudni: a katasztrófában több mint kétszázan életüket vesztették, és több mint száz embert eltűntként tartanak nyilván.
A hónap második fele Hillary Clinton számára alakult kifejezetten rosszul. A média által számára biztosított védőernyő ellenére, az újabb 15 ezer, eddig titkolt e-mail előkerülése és a Clinton Alapítvány körüli botrányok ha tompítottan is, de eljutottak a közvéleményhez.
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2016. 08. 19. (XX/33)

Fidel Castro múlt szombaton töltötte be 90. életévét. A jeles esemény alkalmából szokásához híven nem mulasztott el elmarasztaló üzenetet intézni az Egyesült Államokhoz, illetve Barack Obamához.
Soha nem látott mélységbe süllyedt az orosz–ukrán diplomáciai kapcsolatok szintje egy krími affér után, amely elképzelhető, hogy egy meg sem történt összetűzés miatt alakult ki.
Továbbra is szükségállapot van Venezuelában, ahol az alacsony olajárak és az ország eladósodottsága nyomán hiperinfláció, valamint élelmiszer- és gyógyszerhiány sújtja a lakosságot.
Nőtt a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam terroristái a menekültek közé vegyülve próbálnak Líbiából Európába jutni – állítja az olasz parlament nemzetvédelmi bizottságának elnöke.
Két, gyökeresen eltérő irányban folytatódott augusztus második felében az amerikai elnökválasztási kampány.

2016. 08. 12. (XX/32)

Ősszel kerül sor Olaszországban a parlament működését alapjaiban megváltoztató alkotmányreformról szóló népszavazásra.
Szórólapokon népszerűsítik a levélszavazást Románia valamennyi határátkelőhelyén és a nemzetközi repülőtereken a külföldön élő, szabadságra hazatérő román állampolgárok körében.
A július közepén lezajlott furcsa törökországi puccs és következményei önmagában is zavarba hozták Törökország nyugati szövetségeseit.
Az oktatási intézmények­ben zajló erős Izrael-ellenes propaganda egyre több nyugati fiatalt idegenít el a zsidó államtól.
Határozott lépésre szánta el magát az izraeli kormány az úgynevezett BDS-kampány aktivistáival szemben.
Fotó: AP
Három hónappal a november 8-ai elnökválasztás előtt a Washington Post vezető elemzője magabiztosan eredményt hirdetett. Stuart Rothenberg szerint hacsak „nem történik csoda”, Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok új elnöke.

2016. 08. 05. (XX/31)

Fotó: AP
Végső ostromra készülnek Aszad seregei az oroszok támogatásával Aleppó ellen, melynek néhány százezerre apadt lakosságát hol hordóbombákkal, hol egyéb tiltott fegyverekkel tizedeli a rezsim hadserege.
Amikor július elején a WikiLeaks portál nyilvánosságra hozta Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltjének több mint 1200 olyan e-mailjét, amelyet még külügyminiszterként írt és küldött el az iraki háborúval kap
Súlyos felelŐsség terheli a Nemzetközi Valutaalap vezetőségét az eurózóna válságáért – írja a Telegraph, amelynek birtokába került az IMF független kiértékelő hivatalának lesújtó jelentése.
Lezajlottak a pártkonvenciók, hivatalosan is jelöltek lettek a jelöltek, így a hivatalos menetrend szerint is elkezdődött az amerikai elnökválasztási kampány.
Az európaiak több mint 70 százaléka úgy véli, hogy a multikulturalizmus romboló hatással lesz hazájára és több mint felük szerint a bevándorlók miatt további terrorcselekmények fognak történni az öreg kontinensen – derül ki a Pew Research Center...
Hibás döntés volt – ennyit már kénytelen volt elismerni a francia miniszterelnök a múlt heti templomi merénylet egyik elkövetőjének szabadon engedése kapcsán.

2016. 07. 29. (XX/30)

Az elmúlt héten megrendezett republikánus konvenció után ezen a héten a demokratákon volt a sor.
A demokrata jelölőgyűlés legfontosabb kérdését egy olyan republikánus elemző fogalmazta meg, aki maga a legvégsőkig, és még azon túl is harcolt Donald Trump elnökjelöltsége ellen.
Aleppónál továbbra is folynak a harcok a szír kormányerők és az ellenzékiek között orosz, amerikai, szaúd-arábiai, török és iráni támogatással.
Kedvezmények várhatnak a britekre a Brexit-tárgyalások során.
A Hit Gyülekezete alapító vezető lelkészének írása: A Nyugat-Európában immár naponta bekövetkező megdöbbentő és tragikus események között is példátlan gonosztett az, ami kedden egy normandiai kisvárosban történt. Az Iszlám Állam két gyilkosa...
Lassan nem telhet el nap iszlám terrorizmushoz vagy bevándorlókhoz köthető merényletekről szóló hírek nélkül.

2016. 07. 22. (XX/29)

Franciaország és az iszlám terrorizmus története jóval korábbra nyúlik vissza, mint a 2015. január 7-ei Charlie Hebdo merénylet.
Többek szerint megakadályozható lett volna az elmúlt héten Nizzában történt terror­támadás, amennyiben a kor­mány bizonyos, más országok­ban már hatékonyan működő biztons­ági intézkedéseket bevezetett volna.
Habár másfél évtized telt el a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás óta, az Európát másfél éve rendszeresen sújtó támadások igazolják, hogy nem idejétmúlt foglalkozni a 9/11-hez vezető geo­-politikai tényezőkkel.
A tavaly január óta a harmadik súlyos terrortámadást elszenvedett Franciaországban éles vita alakult ki az ellenzék és a kormány között az esetleges biztonsági mulasztásokról és a terrorizmus elleni küzdelem szükséges intézkedéseiről,
Hullottak a brit miniszterek fejei – a lemondott David Cameron híveinek többsége nem „élte túl” Theresa May kormány-átalakítását, az új miniszterelnök a vártnál drámaibb módon változtatott az eddigi felálláson.
Tömeges letartóztatásokkal és elbocsátásokkal folyik a megtorlás Törökországban, miután elbukott az ország további iszlamizációjának megállítására tett katonai puccskísérlet.

Oldalak