Kereső toggle

Külföld

AKTUÁLIS
A tavaly január óta a harmadik súlyos terrortámadást elszenvedett Franciaországban éles vita alakult ki az ellenzék és a kormány között az esetleges biztonsági mulasztásokról és a terrorizmus elleni küzdelem szükséges intézkedéseiről, amelyet a közelgő választások is energizálnak.
Hullottak a brit miniszterek fejei – a lemondott David Cameron híveinek többsége nem „élte túl” Theresa May kormány-átalakítását, az új miniszterelnök a vártnál drámaibb módon változtatott az eddigi felálláson. Legmeglepőbb húzása Boris Johnson külügyminiszteri kinevezése volt, ami jócskán kiverte a biztosítékot az európai politikai elitben.
Tömeges letartóztatásokkal és elbocsátásokkal folyik a megtorlás Törökországban, miután elbukott az ország további iszlamizációjának megállítására tett katonai puccskísérlet.
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2016. 07. 15. (XX/28)

A berlini fal leomlása óta a legnagyobb NATO-csúcstalálkozóra került sor múlt hétvégén Varsóban.
Törésponthoz közelítenek a faji feszültségek az Egyesült Államokban. Múlt hétvégén több városban is tüntetések voltak két afroamerikai férfi halála miatt, akiket rendőrök lőttek agyon Louisiana és Minnesota államokban.
Hullámokban érkezik a Brexit negatív hatása az európai pénzpiacokra: a bizonytalanság először Olaszországban hozott felszínre olyan régóta húzódó súlyos problémákat, amelyek akár egy második Görögországot is csinálhatnak a napfényes I

2016. 07. 08. (XX/27)

Nem csillapodnak a Brexit utórengései a brit belpolitikában: egyik meglepő fordulat éri a másikat. Nemcsak a Munkáspártnál áll a bál a voksolás óta, hanem a toryknál is felizzottak a kedélyek.
Nagy-Britannia kilépésével várhatóan eltolódik a hatalmi egyensúly az Európai Unión belül.
Hónapok óta tartanak a tiltakozások Belgrádban egy megalomán építési beruházás ellen, ami gyakorlatilag teljesen átalakítaná a szerb főváros folyópartját, ahova yacht-kikötőket, felhőkarcolókat építenének.
A bagdadi bevásárlóközpont az öngyilkos merénylet után
Az orlandói és isztambuli támadások után az Iszlám Állam újabb, több száz halálos áldozatot köve­telő terrorcselekményeket követett el, legutóbb Irakban és Bangladesben.
Bill Clinton az eljárás idején „futott össze” a fõállam­ügyésszel.
Kihallgatta a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Hillary Clintont az ünnepi hétvége során. Mint ismeretes: Clinton a magán e-mail szerverét használta hivatalos ügyek intézésére külügyminiszterként.
Még a tavaly novemberi párizsi vérfürdő méreteit is felülmúlta az Iszlám Állam Bagdadban elkövetett szadista tömegmészárlása.

2016. 07. 01. (XX/26)

Nem indult még meg a kilépési folyamat a múlt heti brit népszavazás után, ám egyértelmű, hogy mind az unióban, mind a britek oldalán komoly tervezésre van szükség, amire eddig csak az EU készült fel – ez derül ki a francia és a német
Láttunk már ilyet: sokasodó aggodalmak az utolsó pillanatig csúszó beruházások, építkezések, gazdasági, belpolitikai zűrzavar, környezetvédelmi problémák miatt egy-egy közelgő olimpia előtt.
Újra és újra halljuk az optimista híradásokat arról, hogyan sikerül visszaszorítani az Iszlám Államot. Pontosan két évvel azt követően, hogy 2014.
Fotó: AP
Pánik, káosz, elhagyott csomagok, golyónyomok, vértócsák és leszakadt mennyezet – ilyen körülményekről számoltak be a szemtanúk az isztambuli reptéren történt vérfürdőt követően, amelynek során a terroristák újra az utazókra csaptak l
Fotó: AP
Hat év után kibékült Izrael és Törökország. Jeruzsálem és Ankara a kétoldalú kapcsolatok helyreállításáról írt alá szerződést a héten. A két ország viszonya a 2010. májusi flottillaincidenst követően romlott meg.
Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból.

2016. 06. 24. (XX/25)

Bár lapzártánkkor még nem ismert a brit EU-tagságról rendezett népszavazás eredménye, az biztos: az EU jövőjéről a Brexit-kampánnyal elindult vita nyomot hagy nemcsak a szigetország, de a kontinens országainak közvéleményén is.
Ronald Hopper,  az FBI orlandói ügyön dolgozó nyomozója. Kitakarták Mateen üzenetébõl  az Iszlám Állam nevét.
Folyik a nyomozás az orlandói lövöldözéssel kapcsolatban, és egyre-másra bukkannak fel olyan információk, amelyek tovább árnyalják az egyébként sem egy­szerű helyzetet.
Humanitárius katasztrófa van kibontakozóban Fallúdzsában – állítják segélyszervezetek munkatársai. Az iraki hadsereg több hete ostromolja a várost, amelyet még 2014 elején foglalt el az Iszlám Állam.
Megvonta a bizalmat Tihomir Oreškovic kormányfőtől a horvát parlament a múlt hét végén. A 151 fős nemzetgyűlés 125 igen szavazattal 15 ellenében és 2 tartózkodással a kormányfő visszahívása mellett voksolt.
A közelmúltban nagyszabású rendőrségi razzia keretében házkutatásokat tartottak, titkos sírokat tártak fel, és hét embert vettek őrizetbe a duna­szerdahelyi járásban Szlovákiában.

2016. 06. 17. (XX/24)

A foci EB alatt is gyilkolni tudott az Iszlám Állam Franciaországban.
Ha az események nem vesznek újabb fordulatot a következő napokban, Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, és a parlament visszaveszi a Brüsszelnek átadott hatalmat.
Miközben az amerikai baloldal igyekszik egy általános homofóbellenes hadjárattá változtatni az orlandói mészárlás okozta megrendülést és gyászt, gondosan hallgat arról, hogy ma a homoszexuálisokat üldöző országok sorában jelentős részt képviselnek
Az orlandói mészárlás után az Egyesült Államokban politikai célokra is megkísérelték felhasználni a tragédiát.
A huszadik század elementáris erővel rázta meg az emberiséget, melyet látva a társadalom egy befolyásos szegmense úgy gondolta, hogy a globális kihívásokra csak globális válasz adható.
Amerika történetének a szeptember 11-ei terrortámadás óta legsúlyosabb tömegmészárlása történt Orlandóban vasárnapra virradó éjjel egy melegbárban.

2016. 06. 10. (XX/23)

Az idei elővásztási szezon már eddig is több, korábban elképzelhetetlennek tartott fordulattal szolgált, most íme egy újabb: néhány órával azt követően, hogy Hillary Clinton egyértelműen megszerezte a demokrata jelöltséghez szükséges

Oldalak