Külföld

AKTUÁLIS
Háromszor állt készen az izraeli kormány az elmúlt 3 évben arra, hogy megelőző támadást indítson iráni atomlétesítmények ellen...
Szédítő hullámvasútba ültette be Kína a világ tőzsdéit augusztus végén. Az elmúlt években a globális gazdaság motorjának tartott országról kiderült, hogy tündérmese volt a 7 százalékos növekedés. Azt még nem tudni, mekkorát hazudtak a pekingi kommunisták a világnak, de hogy nagyot, az biztos.
LEGUTÓBBI LAPSZÁMOK

2015. 08. 19. (XIX/34)

Olajfúró­torony az Arab-félszigeten.
Lassan az autósok is saját bőrükön tapasztalhatják a kőolajpiac forradalmi változásait. Négyhónapos rekord dőlt meg a múlt héten: az árak 21 százalékkal estek az elmúlt hónapban, és egyre alacsonyabbak.
Hiába próbálta egy hétvégi kampányrendezvényen poénnal elütni a témát, Hillary Clintonnak és stábjának jócskán főhet a feje az egyre zavarosabb email-botrány kapcsán.

2015. 08. 14. (XIX/33)

Fotó: AP
Miközben tovább eszkalálódik a migrációs válság Európában, Calais-ban már elérte a négyezret a menekülttábor lakóinak száma, és fokozatosan fény derül az embercsempészek tevékenységének részleteire is.
 Több mint 280 gyermeket bántalmazott szexuálisan egy 25 tagból álló bűnbanda Pakisztán egyik keleti tartományában.
Isztambul a török hadsereg kurd-ellenes támadásai miatt tiltakozók és a rend­õrség össze­csapása után.
Gomba módra szaporodnak a fegyveres támadások Törökországban. A hét elején több halálos áldozattal jártak a biztonsági erőket célzó merényletek, amelyeket főként az ország délkeleti részén követtek el.
Javában zajlik a küzdelem a 2016-os amerikai elnökválasztáson indulni készülő jelöltek között.

2015. 08. 07. (XIX/32)

A „krétai harcos” Janisz Varufakisz pénzügyminiszter távozása után mintha megszelídültek volna a görögök. A legutóbbi tárgyalássorozat is feltűnően békésen és optimista hangu­latban telt.
Putyin és Erdogan decemberi  ankarai találkozója.  A Török Áramlat fontosabb Oroszország számára, mint a célba vett partnereknek.
Miután tavaly decemberben a Déli Áramlat gázvezeték építése meghiúsult, Putyin orosz elnök a törökökkel egyezett meg egy alternatív útvonal kiépítésében.
Súlyos rendőrségi mulasztások előzték meg a jeruzsálemi meleg­felvonuláson történt késelést. Az izraeli fővárosban egy három héttel korábban a börtönből szabadult férfi támadt rá a demonstráció résztvevőire.
A közeljövő legfontosabb nemzetbiztonsági kérdésére hívja fel a figyelmet a YouTube videotörténete, amelyet az orientalista.hu nevű oldal osztott meg a napokban.
Egy tapodtat sem hajlandó engedni nukleáris törekvéseiből Észak-Korea – tették egyértelművé a kommunista diktatúra vezetői az iráni atommegállapodást követően.

2015. 07. 31. (XIX/31)

Ausztriában is fokozódik a feszültség az Ázsiából és Afrikából érkező emberáradat miatt. Ez nem csoda, hiszen az országba érkező menekültek száma jóval nagyobb, mint ahogyan azt korábban várták.
A hidegháború vége óta nem volt ekkora fegyverkezés Európában a szakértők szerint.
Aktualizálta tengerészeti doktrínáját Oroszország.
Szalman király még a nõi rend­õröket is kitiltatta a partról, hogy  a férfiak nyugodtan fürdõzhessenek.
A pénz jöhet, a part azonban mindenkié – vélik a franciák a szaúdi király és mintegy ezerfős kísérete megérkezése után.
Új államot hozna létre a 60 millió, hazáját elhagyó migráns számára egy kaliforniai ingatlanmogul.
Kenyai származása folytán az elnöknek illene tudnia, hogy Afrika nagy része konzervatív értékeket vall.
Hiába kérték előzetesen kenyai politikusok és keresztény vezetők Barack Obamát, hogy legyen tekintettel a kultúrájukra és hitükre, az amerikai elnök az afrikai országban tett látogatása során sem mulasztotta el az alkalmat, hogy a mel
A török elnök legutóbbi húzásaival bebizonyította, hogy nem múló megalománia miatt építtetett 1150 szobás elnöki palotát Ankarában.

2015. 07. 24. (XIX/30)

Olasz tüntetõk üzenik: Nincs út errefelé
Egyre több menekültellenes tüntetésen fejezi ki  elégedetlenségét Európa lakossága – sokszor szélsőjobboldali csoportokkal karöltve – a migránsok növekvő száma miatt.
A sanghaji tőzsde a híres Bund klasszikus épületsorával szemben, a Huangpu folyó túlpartján emel­kedik – modern, elegáns épület. A márványpadlót takarítónők sora fényesíti az üzleti sikert jelképező aranybika körül.
Két izraeli állampolgár lehet hónapok óta a Hamasz fogságában, állítják izraeli források, amit alkualapnak használhat a terrorszervezet a 2014-es háborúban elfogott tagjainak fogolycseréjéhez.
A riadókészültség  a békés délfrancia vidéket is elérte.
A napokban ért véget a muszlimok szent hónapja, a Ramadán.
Ali Hamanei ajatollah.  A legfelsõbb vezetõ egy AK-47-esre támaszkod­va üzent a Nyugatnak.
Az Iránnal kötött atomegyezmény – amelyről múlt heti számunkban írtunk (Egy a jelszónk, a béke. Hetek, 2015. július 17.) – alaposan megmozgatta nemcsak a politikai, hanem a gazdasági érdekelteket is.
Változóban van a multikulturalizmus ideológiájának megítélése Európában. A ha­gyományosan bevándorláspárti országokban is egyre többen emelik fel a hangjukat a „parallel társadalmak” létjogosultságával szemben.

2015. 07. 17. (XIX/29)

Megszületett a megállapodás Görögország ügyében, ami inkább ultimátum, mint közös megegyezés.
Jobb szektoros aktivisták.  A belügy­miniszter lemondását  és rendet követelnek.
Megnyugodtak a kedélyek a kárpátaljai Munkácson a múlt hétvégi lövöldözés után, amely egy országgyűlési képviselő testőrsége és a Jobb Szektor között tört ki, és három ember életébe került.
Két évnyi tárgyalás, féltucatnyi határidő-hosszabbítás és diplomáciai zsákutca után a Hatok (az ENSZ öt állandó tagja és Németország) Bécsben megállapodott Iránnal a perzsa állam atomprogramjáról.
Le Amerikával, halál Izraelre!  – skandálja a lelkes tömeg Teheránban.
„Soha ne tárgyaljunk félelemből, de soha ne féljünk tárgyalni.” John F. Kennedy több mint 50 évvel ezelőtti beiktatási beszédének híres mondatát idézte Barack Obama, amikor bejelentette az iráni atomegyezmény aláírását.