Külföld

AKTUÁLIS
Több százan gyűltek össze a Nemzetek Palotája előtt Genfben azért, hogy tiltakozzanak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának legutóbbi jelentése ellen...
LEGUTÓBBI LAPSZÁMOK

2015. 06. 26. (XIX/26)

Az Iszlám Állam ideológiájának „csendes elnézése” ellen figyelmeztetett David Cameron.
Dylann Roof. Majdnem nem csinálta végig, amit elterve­zett, mert annyira ked­vesek voltak vele a gyüle­kezet tagjai.
Akár halálbüntetést is kaphat Dylann Roof, a charlestoni lövöldöző, aki egy istentisztelet során végzett az Emanuel Afrikai Metodista Episzkopális Gyülekezet pásztorával és nyolc másik hívővel.
Ayaan Hirsi Ali, a szomáliai születésű, Hollandiában élő bátor aktivista a Foreign Affairs aktuális számában írt cikkében bemutatta, milyen következményekkel járt az, hogy az Obama-kormányzat tisztviselői – az elnök példáját követve –
A Hetek múlt heti számában amellett érveltünk, hogy a nemzetközi közösségnek azonnali és hathatós segítséget kellene nyújtania azoknak a Szíriával és Irakkal szomszédos országoknak – elsősorban Törökország­nak, Jordániának és Libanonn
A kurd Népvédelmi Egységek harcosai Ain Isszában.
Hétfőn este hivatalosan is megerősítették a hírt, hogy a kurd milícia az Egyesült Államok vezette szövetséges erők légi támogatásával elfoglalta az Iszlám Állam egyik jelentős katonai bázisát.
Habár a hétfő éjszakába nyúló uniós csúcson az érintettek végül pozitívan értékelték az új görög javaslatcsomagot, a héten még összeülnek a felek a végső egyezség megtárgyalására.

2015. 06. 19. (XIX/25)

Egyre nagyobb feszültséget generál a bevándorlási kérdésről szóló vita az európai határországok között, de a bevándorlók hullámai is egyre nagyobbak.
Abu Muntasir, aki megbánta a múltat. A terrort támogató korszakáról kevés az adat.
Sajnálja, hogy utat nyitott a terrorcsoportokhoz való csatlakozás előtt – ezt állította a brit dzsihádista mozgalom keresztapjának tartott Abu Muntasir egy dokumentumfilmben, amelyet a héten mutattak be a szigetországban.
Vincent Lambert. Ki mondhatja meg, mivel okoznak neki nagyobb szenvedést? 
Június 5-én ismertette várva várt döntését a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a „Lambert et autres c. France” ügyben. A döntés helybenhagyja a francia Államtanács 2013.
A MERS-vírus valószínûleg a tevékben honos. Emberek között közel 40 százalékban okoz halált a fertõzés.
Továbbra is kihívást jelent a májusban Dél-Koreában kitört, súlyos atípusos tüdőgyulladást okozó MERS-vírus okozta járvány, amely mára több mint 160 megbetegedést idézett elő, és lapzártánkig 20 halálos áldozatot szedett.
Nukleáris fegyverkezési verseny indulhat el a Közel-Keleten, ha az Iránnal  június végéig megkötendő egyezménnyel nem sikerül leállítani az iráni atomprogramot.
A 12 éves Menachem Zivotofsky izraelinek tekinti magát, és büszke erre a tényre.
Az „utóbbi évek leghülyébb amerikai perének” nevezte a 444.hu a Legfelsőbb Bíróság döntését, amelyben kimondta, hogy a Jeruzsálemben született amerikai állampolgárok útlevelében a városnév mellett nem lehet feltüntetni az országot, va

2015. 06. 12. (XIX/24)

A Fehér Palota: ezerszobás elnöki rezidencia
Egy időre le kell hogy tegyen egyeduralmi terveiről Erdogan török miniszterelnök, miután nacionalista pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vasárnapi válasz­tásokon elveszítette parlamenti többségét.
Bűnvádi eljárást kezdeményezett a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Ponta miniszterelnök ellen.
Miközben Ukrajna keleti részén a kvázi-népköztársaságok vezetői az orosz médiafogyasztókat olyan kijelentésekkel kezdték el meglepni, hogy Donyecket különleges státuszban meg kell tartani az ország kötelékében, valamint a Krímet is az
Továbbra sincs egyezség a görög kormány és az ország hitelezői között.
Kábítószer-kereskedelem, túszokért követelt váltságdíj, olajeladás, külföldi adományok– csak néhány azok közül a módszerek közül, melyek az Iszlám Állam pénzügyi fennmara-dását biztosítják.
Minden harmadik lányt 18 éves kora előtt kényszerítenek házasságba, így 2020-ra világszerte 142 millióra nőhet a gyermekházasságok száma – figyelmeztet a Girls Not Brides mozgalom. Ehhez elég annyit csinálnunk, mint eddig: semmit.

2015. 06. 05. (XIX/23)

Olaszország nagyságú terület állhat az Iszlám Állam ellenőrzése alatt Szíriában és Irakban - ezt állítják szakértők a dzsihádista csoportról, amely továbbra is megállíthatatlanul nyomul.
Szexuálisan bántalmaztak éhező és a háborús konfliktus miatt kitelepített gyermekeket francia katonák a Közép-afrikai Köztársaságban – derül ki egy, az ENSZ által készített, kiszivárogtatott dokumentumból.
Szavazásra várók a párizsi román követségnél
A külföldön élő román állampolgárok választójogának korlátozását kéri számon a Ponta-kormányon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal a bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet június 5-én készül a bukaresti törvényhozás elé terjeszteni.
Ashin Wirathu, a muszlimellenes mozgalom vezetõje.
A múlt pénteken Bangkokban tartott nemzetközi tanácskozás sem hozott megoldást annak a hetek óta a tengeren hánykódó több ezer rohingya menekültnek az ügyében, akik a szebb jövő reményében indultak útnak Mianmarból Malajziába.
„Bejelentjük az egész világnak, hogy mi Vlagyimir Putyin harctéri tüzérsége vagyunk, és ha parancsot kapunk, tetteinkkel is bizonyítani fogjuk ezt.” Ramzan Kadirov csecsen elnöknek ezzel, a felfegyverzett harcosokkal megtömött stadion
A Gallup felmérése szerint az amerikaiak 51 százaléka komolyan aggasztónak tartja egy amerikai földön elkövetett terrortámadás eshetőségét.
Május 23-a nem csak az írek számára jelentett fordulópontot, úgy tűnik, a németeknél is „beindult a gépezet”.

2015. 05. 29. (XIX/22)

Nincs megállapodás, és már pénz sincs a görög államkasszában, hogy a júniusban esedékes 1,6 milliárd eurót visszafizessék az IMF-nek.
Ukrán hadifoglyok Donyeck fõterén – hivatalosan nem is minõ­sülnek hadifoglyoknak, így nemzetközi segítséget sem remélhetnek.
A kelet-ukrajnai konfliktus háborús bűncselekményeit összefoglaló jelentést adott ki az Amnesty International (AI).
A Riverside Museum Glasgow-ban, és tervezõje, Zaha Hadid. Arab nõként és bevándorlóként vívta ki az elismertséget.
Annak ellenére, hogy a gazdagabb arab országokban lassacskán háttérbe szorulni látszik a nők társadalmi szerepéről alkotott hagyományos iszlám felfogás, igazi üzleti sikert és karriert a nyugati országokban érnek csak el.
Az ausztrálok körében nagy vihart kavart a közelmúltban két honfitársuk, Andrew Chan és Myuran Sukumaran kivégzése, akikét még 2005-ben tartóztatattak le az indonéz hatóságok kábítószer-kereskedelem miatt.