Kereső toggle

A Youtube tarol, Kína fenyegetés, többet imádkoznak: így változtatta meg a diákokat a járvány

Tízből három diák jóval többet gondolkozik spirituális dolgokon

Nyírő Márk 2020.05.20. 11:17
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy amerikai kutatás arra volt kíváncsi, hogy a koronavírus járványügyi intézkedései mennyire befolyásolták a fiatalok viselkedését, szokásait és a világról alkotott képüket.

A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy gyakrabban imádkozik és 28 százalékuk gyakrabban gondolkozik spirituális dolgokról, amióta a COVID-19 járvány van. Minden negyedik diák heti rendszerességgel vesz részt vallási összejövetelen, s közel a hallgatók fele mondta azt, hogy számára rendkívül fontos mind az imádkozás, mind a szellemi tevékenység. 

Komolyan vették a járványt

A megkérdezettek 80 százaléka nagyon komolyan vette a COVID-19 járványt, ugyanígy tízből nyolc azt válaszolta, hogy aggódik a hozzátartozója miatt.

Az Echelon Insights kutatócég és a The Federalist hírlap közös áprilisi felmérése során 1600 diákot kérdeztek meg a tapasztalataikról. A diákok egyik fele középiskolai diák, a másik pedig egyetemi vagy főiskolai hallgató. A 13-22 éves diákok 82 százaléka komoly figyelemmel kísérte a koronavírussal kapcsolatos híradásokat, 70 százalékuk aggódva követte a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket.

A közösségi oldalak közül a Z generációhoz tartozó válaszadók a Youtube-ot (79%) és az Instagramot (73%) favorizálták inkább a Facebookkal (58%) és a Twitterrel (44%) szemben.

Az amerikai hallgatók elítélik Kínát

A tanulmány kitért Amerika és Kína kapcsolatára is, a megkérdezettek túlnyomó többsége inkább ellenfelet lát Kínában mintsem partnert, ahogy a koronavírus miatt is Kínát teszik felelőssé.

Számszerűleg: csupán minden ötödik megkérdezett véli azt, hogy Kína Amerika szövetségese, viszont minden második megkérdezett gondolja azt, hogy Kína fenyegetést jelent Amerikára nézve. A középiskolások majdnem fele Kínát hibáztatja a koronavírus elterjedése miatt, mert a kínai vezetők megpróbálták eltitkolni a járvány súlyosságát.

Máshogy állnak a jövőhöz

A felsőoktatásban résztvevő megkérdezettek csaknem fele máshogy gondol a jövőre a koronavírus világjárvány miatt, mint azelőtt. A kutatás szerint többet szeretnének félretenni – a megkérdezettek 28 százaléka hetente tesz félre. Ha fontossági sorrendet kellene felállítaniuk, akkor ez a generáció a házvásárlást és jelentős anyagi bevételszerzést jóval előrébb tartja annál, hogy megházasodjon, gyereket vállaljon, vagy híres legyen.

(The Federalist)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.