Kereső toggle

Felesleges kötözködésre nincs, egészséges kritikára viszont szükség van

Interjú Németh S. Szilárd vezérigazgatóval

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nehéz időszak előtt áll most a televíziós piac, az ATV azonban a gyors reagálásban és a hitelességben látja a megoldást. A csatorna vezérigazgatója beszélt az Ékszer TV nagy vihart kavart adásáról, az újonnan indult műsorokról és a rekordokat döntő márciusi adatokról is.

Pár napja kiemelten foglalkozott az online sajtó az ATV-n is képernyőre kerülő Ékszer TV adásával, ahol egészen magas áron kínáltak eladásra fertőtlenítő gélt. Mi a véleményed az ominózus műsorról és annak fogadtatásáról?

– Nem mi gyártjuk az Ékszer TV-t. Ez egy külső gyártású műsor, ami az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is évtizedek óta legitim műfajt követ. Az értelmiség ugyan nem szereti, de a piac igen. Műfaji sajátossága, hogy rendkívül szenzitív módon próbálnak eladni termékeket. Törvény rögzíti, hogy mi az, ami belefér, és hogy naponta három óránál hosszabban nem lehet sugározni. Ezt a TV-csatornák ki is használják, az ATV-nek is nagy szüksége van az Ékszer TV jelentette bevételre. Ha minden egyes olyan együttműködést felbontanánk, amit a sajtó kritizál, akkor tönkremennénk.

Nekem az a célom, hogy átvigyem az ATV-s kollégáimat ezen a súlyos gazdasági válságon, ami most következik, és ehhez kellenek partnerek is. Amit kell, azt majd informálisan megbeszélünk az Ékszer TV-vel. A személyes véleményem egy mondatban az, hogy nem volt olyan súlyos ez az ügy, ahogyan azt a sajtó egy része tálalta. Néhány portál amúgy nagyon korrektül utánaolvasott és rá is jött, hogy nem akkora a botrány, mint elsőre látszott.

Én azt tapasztalom, hogy hatalmas kultúrája lett Magyarországon a facebookos álszenteskedésnek, ahogyan ezt a Schobert Norbi vagy jóga ügyben is láthattuk. Olyan, mintha tele lenne az ország szent és tökéletes emberekkel. Nyilván könnyebb másra mutogatni, mint a saját portán körbenézni, de ezek az ügyek mindig gyorsan lecsengenek és kiderül: nagyobb volt a füstje, mint a lángja. És hogy vannak sokkal súlyosabb problémák is.

Békeidőben az ATV épületében naponta akár több százan is megfordulnak. Egy hónappal ezelőtthöz képest nagyot fordult azonban a világ, milyen óvintézkedések vannak érvényben a tévénél?

– Jelentős korlátozásokat vezettünk be az épületben, hogy minimalizáljuk a kockázatot. Bizonyos műsorokban a behívható vendégek számát korlátoztuk, más produkciók felvételét felfüggesztettük. A Híradó esetében más a helyzet, hírműsorokból többet adunk – ám lévén, hogy ez a legnagyobb szerkesztőség az ATV-n belül, a csapatot ötfelé bontottuk az épületen belül, így ők sem nagyon találkoznak egymással. Jóval több telefonos és Skype-interjú készül, több szerkesztőség is home office-ból dolgozik.

Mennyire befolyásolja a műsor minőségét, hogy ennyi a videós bejelentkezés, interjú? Nem befolyásolja túlságosan a nézői élményt?

– Nehezíti a helyzetet, hogy az online hálózatok leterheltsége jelentősen nőtt, technikailag vannak problémák. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy kevés alkalommal történjen ilyen, de sajnos lesznek még gondok a Skype-pal.  A telefonnal az a probléma, hogy stabil ugyan, de nem kimondottan televíziós műfaj. A műsorvezetőink profik, tehát ők megoldják a helyzetet, hogy tartalmilag nagy különbség ne legyen egy stúdióban lebonyolított interjú között és egy telefonos között – de az lenne az ideális, ha mind bent lennének a vendégek a székházban. Amint javul a járványhelyzet, rögtön lépni fogunk. Mind a higiénia tekintetében, mind a dolgozók fegyelmezettsége miatt, az ATV nem egy veszélyes hely járványszempontból.

Említetted a jelenlegi helyzet gazdasági vetületét is. Általánosságban az ATV-t pénzügyileg hogyan érinti a járvány?

– Egyelőre futnak a megrendelt kampányok, de a komoly változás tavasz végén várható, amikor főleg hirdetői oldalon lesznek komoly kihívások. Nem tragikus a helyzet, de vannak visszalépő partnereink, bizonyos iparágakat nagyon súlyosan érint a válság: a bankszektort, az autóipart, a turizmust stb. Ezt mindenki meg fogja érezni a médiapiacon. Én abban bízom, hogy lehetnek talán olyan szektorok, ahol a pörgés legalább olyan erős lesz, mint tavaly. A furcsa az egészben az, hogy közben az ATV és a többi televízió nézettsége csúcsokat dönt, ahogyan az atv.hu is. Van olyan vállalásunk, amit márciusban 174 százalékosan teljesítettünk. Az április már nehezebb, a május pedig szerintem egy komoly mélypont lesz a piacon.

Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? Lehetett olvasni online portálokról, akiknél elbocsátások voltak, bércsökkenések stb. Várható, hogy az ATV is lépni fog ilyen irányban? Megoldható ez máshogy?

– Egy ilyen intézménynél nagyon fontos a gyorsaság: le kell reagálni az új körülményeket, ez megnöveli a túlélési esélyeket. Mi már a veszélyhelyzet elrendelésekor azzal kalkuláltunk, hogy ez egy nagyon nehéz időszak lesz. Leállítottuk több műsor gyártását mind az ATV-n, mint az ATV Spiriten, mind a Spirit FM-en. Ilyen például a Jakupcsek Plusz és a Húzós is. Ezzel már önmagában sok pénzt spóroltunk. A szórakoztató műsorainkat nagyjából mind felfüggesztettük, egyedül a #Bochkor marad, amit közönség nélkül veszünk fel. Sajnos el kellett halasztanunk az 500 – Az ország géniusza című vetélkedő újabb évadát, holott már szinte a bejelentés előtt álltunk az IKO Műsorgyártóval. Ez lett volna az ATV legdrágább műsora, szívügyünk is volt, mert egy kedvező ajánlatot sikerült kialkudni hosszas tárgyalások után, de felelősen ezt most nem tudjuk bevállalni. A műsort biztonsági okokból sem lehetett volna legyártani.

A kormány gazdaságélénkítő intézkedései pozitívan érintettek minket, a munkavállalók bérével kapcsolatos kiadáscsökkenések jól jönnek az ATV-nek. Nagy szükség van erre. Nekem személy szerint napi feladat, hogy bizonyos partnerekbe lelket öntsek, hogy tartsanak ki a tévé mellett egy ilyen időszakban.

Mennyire megoldás ilyenkor az „előre menekülés”? Vannak olyan ATV-s projektek, tervek, amik kifejezetten a jelenlegi szituációra reflektálnak?

– Nagyon is. Költséghatékony módon, de csináltunk egy-két olyan fejlesztést is, amin láthatja a néző, hogy az ATV nemcsak fűnyírót használ, hanem ültet is. Megerősítettük a hírműsorokat program szempontból; fél 9-kor indítottunk új híradót és hosszabb híradókat adunk. Az ATV Spiriten is elindítottunk hiánypótló műsorokat. Egyrészt senki se tud istentiszteletre járni, ezért mindennap Hit és élet címmel félórás műsort sugárzunk, amelyben a Hit Gyülekezete vezető lelkészével a hívők spirituális tartalomhoz jutnak. Ha ez a járvány lemegy, ezt a műsort akkor is szeretnénk folytatni, és közönséggel csinálni, mert nagyon jók a visszajelzések.

Az oktatási területen is szüksége van az embereknek segítségre, ezért elindítottuk a Spirit sulit, ami a Bornemisza Péter Gimnázium médiaképes oktatóinak az előadásait dolgozza fel. Ezt a műsort maga a gimnázium gyártja a saját kiépített televíziós stúdiójában és broadcast eszközeivel. Napról napra színvonalas tananyag készül, napközben többször is sugározzuk ezeket a műsorokat – hogyha valaki a reggeli adásról lemaradt, délután tudja pótolni. Online is elérhetővé tesszük ezeket a műsorokat, egyfajta közszolgálati funkciót lát el az ATV Spirit ebben az helyzetben.

Picit visszatérve a rekordokat döntő nézettségi mutatókra. Ha ez a televíziós piacra egyaránt jellemző, akkor ebből a hírversenyből hogyan tud az ATV győztesen kikerülni?

– Igazából minden hírműsor erős most Magyarországon, a Tényektől kezdve az M1-en és az RTL Klub Híradóján át az ATV Híradóig, mindenki erősödött. Az az 1 óra 20 perc, amit átlagosan hetente hírműsorokra fordítottak az emberek, most olyan 1 óra 45 percre nőtt. Ezzel párhuzamosan az ATV-nek körülbelül 20 százalékkal nőtt a nézettsége. Vállalásainkat az Atmedia felé messze túlszárnyaltuk, volt hogy a fizetési plafon fölé értünk.

A márciusunk minden idők talán legjobb hónapja volt az ATV-s és az atv.hu-s fronton is. Az online oldalunk egyedi látogatószáma négyszer döntött csúcsot pár napon belül, egyik nap 580 ezer egyedi látogatónk volt.

Ebben a hírversenyben olyan hiteles attitűddel lehet kitűnni, amikor az ember nemcsak azt mondja, ami a hivatalos kommunikációban megjelenik, hanem egészséges kritikával áll a helyzethez. Ez nem felesleges kötözködést jelent, hanem az ország közhangulatának a leképezését. Ha elhallgatunk olyan kritikákat, amit az emberek belül éreznek, akkor hiteltelenné válunk. Ha nem azokat a kérdéseket teszik fel a műsorvezetők, amiket az emberek is feltennének, akkor hiteltelenné válnak, és egy árok épülne a televízió és a nézők közé. Mi a nézőket képviseljük a vendégeink felé és lehetőséget adunk nekik, hogy elmondják a véleményüket. Ez különösen megvalósul az interaktív műsorainkban is, nem véletlen, hogy a betelefonálós műsorok és a szavazások is nagyon népszerűek, gondoljunk csak a Fórumra, A nap hírére és a Heti Naplóra Sváby Andrással. Ha teret adunk a néphangulatnak egy ilyen krízisben, az előnyt jelenthet az olyan intézményekkel szemben, ahol félnek attól, hogy megfogalmazzák a nép olyan véleményeit is, amik nem kedvesek a fülüknek. Mi ezt nem mérlegeljük, azt várom el a kollégáktól, hogy ne pártlogikában vagy szekértáborban gondolkozzanak. Nálunk láthatnak értelmes interjút Szijjártó Péterrel a Spirit FM-en Gavra Gábor műsorában, és bőven adunk felületet az ellenzéki kritikáknak is. A szélsőséges kijelentéseket a műsorvezetők lereagálják és a szalonképesség irányába terelik a beszélgetéseket. Ha pedig egy politikustól nem érkezik válasz, akkor újra felteszik a kérdésüket.

Mennyire tartod legitimnek azokat az aggályokat, melyek szerint a kormány új rendelkezése – ami a „rémhírterjesztés” égisze alatt, akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé – a sajtószabadság elleni támadásnak tekinthető?

– Eddig is voltak törvényi korlátok. Egy dolog, hogy mi van a törvényben, és egy másik dolog, hogy azt hogyan alkalmazzák. Én úgy látom, hogy a bíróság nagyjából mindig érett és józan ítéleteket hozott sajtóval kapcsolatos perekben. Tehát ezt nem látom olyan jelentős kérdésnek, mint sokan mások. A passzusok szigorítva lettek, de ez veszélyhelyzet esetén valahol normális is. Nem tartok attól, hogy most itt újságírókat kezdenek el bebörtönözni, ennél most mindenkinek nagyobb problémái vannak. Ugyanakkor remélem, hogy a veszélyhelyzet elmúlásával a dolgok visszaállnak a normális mederbe.

Olvasson tovább: