Kereső toggle

Háború vagy béke?

Használati útmutató karanténházassághoz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A járvány miatti összezártság ugyanúgy vezethet a házasságok robbanásához, mint megújulásához. Mit tehetnek a párok azért, hogy profitáljanak ebből az időszakból? Interjú Mihalec Gábor párterapeutával.

A járvány megfékezése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minimalizáljuk a társas kapcsolatokat, amit leginkább úgy tudunk megtenni, ha otthon maradunk. Viszont a karácsonyok és a nyaralások negatív tapasztalata, hogy az „összezártság” felerősítheti a házassági feszültségeket – pedig az általunk leginkább szeretett emberekkel vagyunk egy fedél alatt. Mi ennek az ellentmondásnak a magyarázata?

– Ezek az időszakok elviekben arra szolgálnának, hogy feltöltődjünk, erőt merítsünk egymásból – viszont a valóságban mindazok a feszültségek, amelyeket évközben nem dolgoztunk fel, néhány napi bezártság után sajnos elkezdenek láthatatlanul dolgozni közöttünk. Először szúrósak leszünk, beszólogatunk egymásnak, majd egyszer csak „nyílt hadszíntérré” válik az együttlét, erőteljes „robbanásokkal”.  Ilyenkor kétségbeesnek a párok, hogy te jó ég, már itt tartunk, ennyire nem szeretjük egymást – pedig nem feltétlenül erről van szó, némi külső segítséggel egyenesbe lehet hozni a kapcsolatot. Nem véletlen, hogy párterapeutaként a legtöbb megkeresést a karácsonyi ünnepek, illetve a nyári szabadságok után kapom.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: