Kereső toggle

"A hálapénz közellenség"

Interjú Kincses Gyulával, a MOK elnökével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magánegészségügy rohamos térhódításának egyetlen ellenszere az állami ellátás minőségi fejlesztése – mondta lapunknak Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke. Szerint a decemberi kormányhatározat reménykeltő, mivel a kormány eltökéltségét tükrözi az egészségügy finanszírozási és strukturális átalakításának elindítására.

Önt az Újratervezés csoport jelöltjeként novemberben elsöprő többséggel szavazták meg a Magyar Orvosi Kamara új elnökévé. Mit gondol arról, hogy a kinevezését sokan újabb ellenzéki térnyerésnek állították be?

– Nem örülök neki. Nem vagyok pártpolitikus, és meggyőződésem, hogy a Kamara kizárólag független szakmai szempontok szerint tud hatékonyan működni. Mi konstruktív partnerként, nem pedig ellenfélként viszonyulunk a kormányhoz.

Csoportjuk kezdettől fogva azt hangsúlyozta, hogy az egészségügy reformját a 40 ezer tagot számláló orvoskamara reformjával kell kezdeni.

– Igen, mivel nagyon fontosnak tartjuk, hogy az orvosoknak legyen egy jól szervezett, egységes érdekképviseletük, aminek alapfeltétele az orvostársadalmon belüli érdemi párbeszéd megteremtése. A szakma megfelelő támogatása nélkül ugyanis a Kamara szerepe továbbra is súlytalan lesz, a fejünk fölött hozott szakpolitikai döntések pedig továbbra sem lesznek realizálhatók.         

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: