hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Levezetésként még megmászná a Himaláját
Beszélgetés Szőnyi „Racemachine” Ferenc vasemberrel

2019. 12. 18.
76 kilométer úszás, 3600 kilométer kerékpározás, 844 kilométer futás – a világon egyetlen ember van, aki kétszer teljesítette ezt a brutális, hússzoros vasembertávot. Az 55 éves Szőnyi Ferenc negyvenen túl kezdett el sportolni, és úgy belejött, hogy az ultratávok specialistája lett.   

Hogyan lehet úszás közben aludni?

– Ennek története van. Elég későn, 43 évesen kezdtem el sportolni. Az első triatlon versenyem – egyből egy dupla Ironman (vagyis 7,6 kilométer úszás, 360 kilométer kerékpározás és 84,4 kilométer futás) – 2008-ban volt Bonyhádon. Egy évre rá pedig már jött egy mexikói tízszeres Ironman. Nemcsak a triatlonban voltam zöldfülű, hanem az ultraversenyekben is, így a 38 kilométer úszás eléggé váratlanul ért. Bár fizikailag nagyon erős voltam, lelkileg nem voltam felkészülve erre a sokkra. Megpróbáltam kibúvót keresni, így jött az, hogy akkor kicsit lassítsak, hadd teljen az idő. Egyszer csak azt vettem észre, hogy két tempóra, majd aztán négyre veszem a levegőt: elbóbiskoltam úszás közben. Ez persze hiba, azóta már korrigáltuk.

Ezt a versenyt egyébként megnyerte, mint ahogy az egy évvel későbbi hússzoros Ironmant (76 kilométer úszás, 3600 kilométer kerékpározás, 844 kilométer futás) is. Akkor már nem aludt?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!