Kereső toggle

Vállalkozni kockázatos, de szabad vagy

Interjú Schobert Norberttel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Agymosó menedzsertanfolyamok, vallásba forduló veganizmus és szénhidrátcsökkentett kutyakaja. A Norbi Update alapítójával beszélgettünk az elmúlt évtizedek tanulságairól és a jövő kihívásairól.

 

Gyermekkorodban te voltál a duci fiú az osztályban, most viszont az ország egyik legismertebb üzletembere vagy… sokan kíváncsiak rá, hogy mi a titkod?

– Én duci kisfiúként is élveztem az életet, nagyokat zabáltam, nagyokat tévéztem, moziztam. Igazából, ami zavart, hogy a lányok egy százkilós tini fiúval csak akkor akarnak járni, ha a szüleinek sok pénze van. Engem maximum ez zavart. A tanárom segítségével elvégeztem az akkori NASA-diétát, amivel sikerült lefogynom. Ezután kezdtem el abban hinni, hogy valami mást is tudok csinálni. Amikor sikerül elérned valamit, amit kitűztél, erre mások csodálkozva néznek és elismernek. Utána hiányzik ez az érzés, engem mindig a kihívások hajtottak, ezeket kerestem. A mai napig három dolog motivál: a népszerűség, a pénz és az újítás vágya.

 

Akkor nem tudatos, tervezett folyamat eredménye áll mögötted?

– Ez csak ilyen agymosó menedzsertanfolyamokon hangzik el, hogy találd ki a célodat, és építsd fel magadat, akkor leszel sikeres. Ez nem igaz. Halad az ember az útján, és próbál jó döntéseket hozni. Miután lefogytam, elkezdtem triatlonozni, két év alatt megtanultam nagyon gyorsan futni és úszni, nyertem országos bajnokságot 88-89-ben, kinyílt előttem egy új élet. Ez a sportkarrier nem tartott sokáig egyébként, mert megsérült a gerincem, utána mentem rendőrnek. Találkoztam az aerobikkal és a taekwondóval, akkor az kezdett el hajtani, hogy ebben a közegben legyek a sztár. Poénból megkértek, hogy kezdjek el öt percet tartani az órából, mert elvégeztem a TF erre vonatkozó szakát. Ez annyira jól sikerült, hogy elkezdtem saját órákat tartani. Élveztem, hogy szerettek az emberek, sokan jártak az óráimra, imádtak a csajok, mellesleg pénzt is kerestem vele. És nem is keveset, mert egyre többet kezdtek rám licitálni a klubok, volt, hogy öt este alatt megkerestem az egész havi rendőri fizetésemet, pedig akkor már kiemelt tiszti parancsnoki fizetésem volt. Ezért hoztam meg azt a döntést, váltok. Hagytam a rendőrséget is, hagytam a jogot is. Aztán láttam, hogy milyen sikert okoznak a fitnesz videókazetták. Észrevettem, hogy Magyarországon és a környező országokban sincsenek olyanok, amiben a tanár beszél közben, pedig Amerika tele volt ilyenekkel. Itt csak aerobik némafilmek voltak, ezért megcsináltam elsőként egyet, óriási siker lett. Sokan vették, hívott a TV, hogy vegyünk fel előre adásokat, hirtelen műsorgyártó lettem, hamarosan megkerestem életem első házát és menő kocsiját. Nagy dolog volt kijönni az albérletből, és beköltözni egy Duna-parti házba egy BMW-vel, nem volt rossz érzés.

 

Hogy jött a fogyás a képbe?

– Én szembesültem egy igénnyel, semmi szándékom nem volt a kövér emberekkel, nem volt erre vonatkozóan sem üzleti tervem. Elkezdtek megkeresni, hogy hallottak az én fogyásomról, és segítsek nekik is lefogyni, aztán ez a módszeremmel nagyon gyorsan sikerült is. Az órám ezután elnépesedett kövér emberekkel, az a féle motiváció, ami évekig hajtott, hogy a legjobb nők járnak az óráimra, egyszer csak eltűnt. Leváltották a közönségemet a túlsúlyos emberek. Erre is készítettem egy kazettát. Közben észrevettem, hogy mindig az étrenddel van a legnagyobb gond, ezért találtam ki a fitneszétel-házhozszállítást 2002-ben. Ezt egyrészt azért szerettem meg, mert nem tudták ellopni a szellemi munkámat, a kazettáimat még a gyárakból is lopták. Másrészt pedig ezzel még hatékonyabban tudtak fogyni az emberek. Akkoriban hetente háromszor tartottam órát Budán, a 30 fős teremben 90-en voltunk, óriási siker volt. Edzések után pedig sorra jöttek oda tanácsot kérni az emberek, nem győztük őket beiktatni, volt előjegyzés, jegyek, minden. Nem bírtuk. Akkor döntöttem el, hogy amit tudok, azt leírom egy könyvben, ez lett a Norbi-titok 2004-ben. Egy év alatt több mint 280 000 példányban kelt el, saját kiadásban. Kerestem 500 milliót egy évben, ez nem titok, csak a könyvvel és a szponzorokkal. Ezt a pénzt nem eltapsoltam, vagy vettem belőle két Lamborginit, hanem az Update fejlesztésébe fordítottam.

 

Ezek alapján, amiket most elmondtál, tele van az életed jó döntésekkel. Pedig sokszor nyilatkoztad már, hogy tízből nyolc ötleted kudarcba fullad…

– Igen, volt néhány béna ötletem. Gyártottam például szénhidrátcsökkentett kutyakaját. Ennek az a sztorija, hogy édesanyám szétetette a kutyánkat, teljesen dagadt lett. Rájöttem, hogy a kutyakajakonzerv tele van szénhidráttal, a húsevő állatoknak húst kellene enniük, nem pedig húsízű gabonát. Hatalmas bukás lett, én voltam rajta a kutyámmal, rengeteget legyártattam. Utólag nem is értem, hogy jöhettem ki vele Update márkanév alatt, ami embereknek szállítja az ebédet… na mindegy. (nevet) Csináltam például gyerekeknek animált tornakazettát, senkit nem érdekelt, tízmilliókat buktam rajta. A gyerekek nem tornáznak, a szüleik tornáznak a hiúságuk miatt.

 

Hiúság? Nem az egészség a motorja?

– Sokkal előrébb van a szexus, mint az egészségtudatosság, az csak a másodlagos általában.  Jönnek hozzám cukorbetegek is, de amíg nem szembesülnek vele, hogy az életmódjuk halálosan káros lehet, addig az motiválja az embert a fogyásban, hogy vonzó legyen a külsejük. Az egész élettapasztalatom azt mutatja, hogy a mai embereket az mozgatja, hogy szexuálisan vonzóak legyenek, férfiakat és nőket egyaránt. Ezért vesznek be olyan bogyókat, amikről azt sem tudják, mi van bennük, káros az egészségükre, de az ígéret szerint karcsúak lesznek tőle. Vízhajtók, szteroidok, tesztoszteronok, koffeinek. Azt sem tudják, mi van ráírva a dobozra.

 

Az Update kezdetekor még sehol nem voltak az egészséges ételvallások. Piaci rést láttál ebben?

– Inkább életérzést. A szénhidrátcsökkenetett fogalom még sehol nem volt, nálam volt először lowcarb péksüti, tészta, cukormentes fagyi, csoki. Ezután jöttek, 5-6 évre rá ezek az egészséges ételvallások, amikben én egyébként nem hiszek, minden radikális diétát tiltanék. Mindent szabad és lehet enni, csak mértékkel.

 

Mit gondolsz a veganizmus terjedéséről?

– Egy szélsőséges divat. Akik elkezdik, azok érezhetnek csodás változásokat, mert alapvetően nemcsak a húst, a tojást és a tejet vonják meg maguktól, hanem az egészségtelenül cukros ételeket, a finomított szénhidrátokat is. Egy vegán nem fog nekiállni vattacukrot enni, minőségi kajákat próbálnak enni. De az ember egy ragadozó, nem véletlenül vannak hegyes szemfogaink és örlőfogaink, hogy addig túléljünk, amíg nem jutunk újra húshoz, és az emésztőrendszerünket tekintve sem kérődzünk. A növények nagy részét meg sem tudjuk emészteni, a sok gabona, a nem agyonfőzött bab kicsinálja a bélrendszert, egyszerűen nem tudod lebontani őket. A fehérjéket pedig a húsból és a tojásból tudjuk a leghasznosabban beszerezni, és a legfontosabb zsírsavakat is az állati fehérjékből tudjuk kivonni. Emellett tönkreteszik a vörösvérsejtszámukat, az izmokat leépítik, hosszú távon esetleges meddőséget és impotenciát, ételallergiákat, glutén-, laktózérzékenységet okoz. Sokan vallási okból váltanak a vegán életmódra, de könyörgöm, Jézus Krisztus is evett húst, az állatok pedig nem egyenrangúak az emberekkel, az állatok táplálékok.

 

Akkor nem lesz Norbi Update vegán menü?

– Dehogynem, ha akkora trend lesz, simán. Nincsenek ilyen szempontból elveim, nem vallási vezető vagyok, nem is ítélem el a vegánokat, ha valaki vegán, és nálam szeretne enni, én megcsinálom a kevés szénhidrátos vegán menüt. Most is vannak egyébként olyan termékeink, amiket fogyaszthatnak.

 

Nekem úgy tűnik, hogy te étkezésben azokat az elveket preferálod, amik a fogyasztói társadalom és a multinacionális cégek megjelenése előtt elérhetőek voltak…

– Ezt jól látod. Nekem nagyon tetszik az 1700-as, 1800-as évek táplálkozása. Ez ott kezdődött, hogy sehol nem kaptál cukrot, sem cukrozott élelmiszereket. Nem ettek sem zabot, sem bulgurt, sem quinoát, amik egyébként eredetileg állati takarmányok 2000 forintos csomagolásba pakolva, és többet ártanak, mint használnak. Húst ettek, tejtermékeket, kemencés kenyeret, mindent adalékmentesen. Nem volt túl sok kaja, ebből kifolyólag nem voltak elhízva az emberek, és nem ülőmunkát végeztek, hanem sok mozgás volt a hétköznapi rutinjukban.

 

Te napi szinten sportolsz? Hogy néz ki egy átlagos napod?

– Reggel hatkor felkelek, kávézom, napozom, játszom a kutyámmal, elviszem a gyerekeket iskolába, két órát teniszezek vagy futok minden nap, tizenegykor bemegyek az irodába, délután pedig hazamegyek a családomhoz. Ennyi. Unalmas életem van, nem járok kaszinóba, bulizni, kártyázni.

 

Unalmas? Sok ember irigyli az unalmas életed…

– Jó, nem unalmas, mert rendkívül szórakoztató. A családommal és a barátaimmal is sokat szoktunk biciklizni az erdőben, hajókázni a Dunán.

 

A feleséged hozzáállása mennyiben járult hozzá a sikeredhez?

– Réka mindig motivált, hihetetlen nő, öröm vele együtt élni és együtt dolgozni. Mindig sikeres volt, és tette a dolgát, nem szerettem volna elpuhulni mellette. Mindig minden jó ötletemet támogatja, a hülyeségekről meg lebeszél. (nevet)

Mostanában kevesebbet látunk a képernyőn. Van ennek valamilyen oka?

– Régen az volt a tendencia, hogy minél többet vagyok a képernyőn, annál jobban megy a vállalkozásunk. Ma már pont fordítva van, két éve mérem, minél többet vagyok a tévében és a bulvársajtóban, annál kevesebb a vásárlás. Az emberek ma már utálják a tündöklő csillagokat, nincsenek idolok, néhány embert ismernek el a teljesítménye miatt – Réka például ilyen. Az egész influencer világ azért van, mert az emberek életérzéseket követnek. A szakmámra koncentrálok, néha posztolok a közösségi médián, ebből generál a bulvársajtó híreket, amik miatt az emberek azt hiszik, hogy ott vagyok mindenhol, és szeretek szerepelni, de ez egyáltalán nincs így.

Mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, akik most kezdenek vállalkozásba?

Azt, hogy mindenképpen kezdjenek bele, mert az ember életében két út van. Vagy alkalmazott, vagy vállalkozó. Vállalkozni kockázatos, de szabad vagy. Az alkalmazotti létforma számomra egy rabság, akinek a lelke nem bírja ezt, de szeret keményen dolgozni, az vállalkozzon! Kicsiben akármit el lehet kezdeni, szolgáltatni, kereskedni, tök mindegy, hogy mit csinálsz, de ha azt szívvel-lélekkel csinálod, ma Magyarországon meg tudod magad szedni. Ma minden területen lehet vállalkozni, csak az emberek nem mernek. Gyorsan akarnak meggazdagodni, kölcsönből. Soha ne akarjunk hitelből vállalkozni. Ha nincs pénzem, akkor nem veszek fel hitelt, mert akkor még szegényebb vagyok. Akkor ki kell termelni alkalmazottként, félre kell tenni, és akkor kezdhetünk bele.

 

Olvasson tovább: