Kereső toggle

Átláthatónak lenni

Interjú Dragan Martinoviccsal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Kaspersky Lab regionális ügyvezető igazgatója a kibertanácsadó cég átláthatósági programjáról, a kiberbűnözés természetéről, valamint a céget ért vádakról beszélt a Heteknek.

Mely bűncselekmények számítanak kiber típusúnak?

– Régen a legféltettebb dolgainkat lakat alatt őriztük.  A mai információs világunkban az információk, személyes adataink, üzleti titkok, know-how-k jelentik ugyanezt. Ha klasszikus értelemben vett bűncselekményről vs. kiberbűncselekményről beszélünk, akkor megállapíthatjuk, hogy mindkettő jogellenes cselekmény, amit másnak való károkozás szándékával követnek el. A feketepiacon például a személyes adatok képezik az egyik legfontosabb árucikket jelenleg.

Ki lehet kibertámadások áldozata?

– Sajnos bárki. A digitális világban nincsenek elszigetelt területek. Ha elképzelünk néhány hackert, nekik teljesen mindegy, hogy kinek az adatait lopják el, milyen céghez törnek be, milyen vírusokat bocsátanak ki. Számukra mindenki egyforma, mindegy, hogy fizikai személyt támadnak-e meg vagy nagyobb cégeket. A digitális világban nincsenek korlátok, országhatárok, nemzetiségek.

Egy magánszemélynek milyen védelmet javasol?

– A digitális világ biztonságosabbá tételét két dolog kombinációjával érhetjük el. Az első a technológia, a másikat pedig úgy mondanám, hogy a saját viselkedésünk tudatosítása az interneten, a digitális világban. Technológiát illetően a Kaspersky Lab a termékek teljes portfólióját ajánlja, amelyek felhasználhatóak mobiltelefonokon és személyi számítógépeken egyaránt. Emellett széleskörű szolgáltatásaink vannak üzleti ügyfeleknek, például cégeknek, kormányoknak, kis- és nagyvállalkozásoknak. Itt nem csak vírusirtó termékekről beszélünk, hanem egy biztonsági ökoszisztémáról, ami segít biztonságosabban létezni a digitális világban.

Mi a Global Transparency Initiative (átláthatósági program), és miért egyedi az internetbiztonsági piacon?

– A mi technológiánk nem korlátozódik bizonyos típusú rosszindulatú szoftverekre, mindet egyformán kezeli és leplezi le. Ezért három átláthatósági központot nyitunk, egy lesz az USA-ban, egy Európában, egy pedig Ázsiában, ezeket 2020-ra tervezzük megnyitni.

Ide eljöhetnek a különböző kiberbiztonsági cégek és megnézhetik, hogyan védjük meg az ügyfeleinket a rosszindulatú szoftverekkel szemben. Ez egyrészt megteremti a termékeink iránti bizalmat, és elmondhatjuk, hogy független harmadik felek kiválónak értékelték a termékeinket. Másrészt ezeken a központokon keresztül – a kiberbűnözőkkel szembeni hatékonyabb harc érdekében – képesek leszünk információkat megosztani a többi piaci szereplővel. Rajtunk kívül egyetlen biztonsági cég sem csinál ilyet.

Az elmúlt időszakban, főként az amerikai médiában és hivatalnokokon keresztül több, visszaélésekről szóló vád is érte a céget. Mit gondol ezekről?

– Több, mint 20 éve vagyunk a piacon, 400 millió felhasználónk van világszerte, több, mint 25000 cég védelmét látjuk el (69 ezekből a Forbes gazdasági toplistáján szerepel). A vádak teljesen alaptalanok, valószínűleg az USA és Oroszország közötti geopolitikai csatározások áldozatai lettünk. Az átláthatósági programunkkal meg akarjuk mutatni a világnak, hogy semmit sem kell titkolnunk, küzdünk a kiberbűnözéssel, mindegy, honnan ered. A számítógépes biztonsági cégek világában a bizalom a legfontosabb. Az ügyfeleink elégedettek velünk, és nekünk ez a legfontosabb.

Olvasson tovább: