hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öntudatos polgár nélkül nincs független sajtó
Beszélgetés Tibori Szabó Zoltánnal, a kolozsvári Szabadság alapítójával

2016. 07. 28.
Tibori Szabó Zoltán a Babes-Bólyai egyetem tanára, a kolozsvári Szabadság című napilap alapítója, újságíró, szerkesztő. A határon túli újságírás ismert, már-már legendás alakja, számtalan kötet szerzője, amelyek közül több is az erdélyi és a román holokauszt máig ismeretlen tényeit tárja az olvasók elé. A 21. századi újságírás kihívása mellett ezekről is beszélgettünk.

Az 1989. decemberi fordulat után pár napon belül megjelent Kolozsváron a Szabadság, mint napilap. Tudatos lépés volt az újságalapítás, vagy az események hozták?

– A lapindítás december 22-én délben már elhatározott dolog volt a részünkről, de a neve csak valamikor az éjszaka során kristályosodott ki bennünk.

A nyomdagépek már izzottak, de a név még nem volt biztos, amikor Kántor Lajos barátom fogalmazta meg azt, amire akkor mindenki vágyott: SZABADSÁG – csupa nagybetűvel, mert az volt a nyomdai klisék között. Így jelent meg másnap először az új kolozsvári napilap.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!