Kereső toggle

A zsidó‒palesztin vita nem a földről szól

– mondja Wim Kortenoeven holland Közel-Kelet-szakértő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A civilizációk összecsapása az iszlámmal elkerülhetetlen, és ez az összecsapás nem fogja tiszteletben tartani a határokat” – állítja Wim Kortenoeven holland szerző és politikai tanácsadó, aki a Közel-Kelet és az arab-izraeli kapcsolatok szakértőjeként több nagy sikerű könyvet írt a témában.

2010-től 2012-ig Geert Wilders Szabadság pártjának képviselője volt. Hogyan fogadta a párt és más euroszkeptikus pártok jó szereplését az idei EP-választásokon?

– A UKIP és Nigel Farage jó szereplésének nagyon örültem, ha Nagy-Britanniában élnék, én is rájuk szavaztam volna. Olyan nemzettudatos koncepciót képviselnek, ami szerintem példaértékű, és egyáltalán nem rasszisták, ahogy ezt sokan állítják róluk. Wildersékkel kapcsolatban, nos, ha 2012-ben megvolt az okom, hogy kilépjek a pártból (amit a rituális vágások betiltásáért benyújtott törvényjavaslat miatt tettem meg, az ugyanis ellehetetlenítette volna a hollandiai zsidó közösségek életét), ma legalább tízszer annyi okom lenne erre. De legalább így, hogy most már „csak” politikai tanácsadóként tevékenykedem, nyíltan beszélhetek. Nagyon nagy hibának tartom a Marine Le Pennel való szövetségkötést, mert a francia Nemzeti Front egy antiszemita párt. Nemcsak az édesapa, Jean-Marie Le Pen alatt volt az, hanem máig is az, meg is mondom, hogy miért: a párt alelnöke, második embere az Európai Parlamentben szoros kapcsolatot ápol a Jobbik képviselőivel, akiket azt hiszem, hogy a Hetek olvasóinak nem kell bemutatnom. Ezt súlyos hibának tartom.

A radikális pártok egyik fő témája a bevándorlás kérdése. Ön szerint hogyan lehetne megoldani az európai bevándorláspolitikát?

– Ezt már nem lehet megoldani. Kezelgetni lehet, de megoldás nincs. A nyugati politikusoknak be kellene látniuk, hogy vannak problémák, amelyekre egyszerűen nincs megoldás, és kész.

Ilyennek látja a palesztin–izraeli konfliktust is?

– Igen. Ráadásul ezt a kérdést végzetesen leegyszerűsítik. A palesztin–izraeli konfliktus nem egy darab földért zajlik, alapvetően nem területi vitáról van szó. A Nyugat viszont teljesen így közelíti meg, ezért nem értik, hogy miért nem lehet megegyezni a határokban, hogy lehet ennyit vitatkozni egy kis darab földön, amikor a világon számtalan területi vitára sikerült már megoldást találni. Persze tudom, hogy például Trianonnál is rossz megoldás született, és ez is máig alapot ad bizonyos konfliktusoknak, de a különbség az, hogy ezek nem egzisztenciális konfliktusok, mint a zsidó–palesztin kérdésben. A zsidó identitás ugyanis a Szentföldhöz van kötve, ezért a palesztinokkal fennálló konfliktusuk is alapvetően identitási és nem területi kérdés.

Az egyik legnagyobb gond a Hamasz legitimálása a nemzetközi színtéren – pedig a Hamasz rajta van nemcsak az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió terrorista szervezeteket tartalmazó listáján is (az EU listájára Hollandia erős nyomására került fel). Obama nemrégiben egy amerikai fogoly kiszabadítása kapcsán egyértelműen megtörte az amerikai külpolitikának azt az alapelvét, hogy terroristákkal nem tárgyalnak.

Problémát jelent az is, hogy az úgynevezett mérsékelt iszlamistáknak is ugyanazon a Koránon és Hadíszon alapul az identitása, mint a dzsihádistáknak, és ha döntésre kényszerítik őket, akkor a radikalizmust választják, különben az identitásukat kellene megtagadniuk.

Ezek szerint a hamaszosok sem tudnak kibújni a „terrorista bőrükből”…

– Nézze, nem akarom, hogy elfogultsággal vádoljanak. A terrort nem a Hamasz találta ki. A terrorizmus ősi dolog, az első világháborút is az robbantotta ki, de a zsidó Irgun is terrormerényletet hajtott végre például a King David Hotel felrobbantásakor. Mégis nagy különbség van az iszlamista terrorszervezetek és az előbb említettek között. A Hamasz Alapokmányában ugyanis máig benne van, hogy a céljuk valamennyi zsidó elpusztítása, nemcsak Izraelben, hanem világszerte – tehát a szervezetük konkrétan népirtásra jött létre, és ezt azóta sem vonták vissza. Nem is fogják, hiszen a hitük szerint a Mahdi azért fog visszajönni az idők végén, hogy a zsidók elleni háború élére álljon.

Ezt képviseli az Iszlám Állam nevű terrorhadsereg is?

– Igen, bár az ő elsődleges ellenségük az általuk eretneknek tartott síiták, a zsidók és a keresztény Nyugat elpusztítása csak utánuk következik, de rajta van a listán. Ők olyanok, mint a második világháború japán kamikázéi, ha egyszer elindultak, szinte megállíthatatlanok. Jelenleg ez a nemzetközi politika egyik legnagyobb kihívása, amire egyelőre nem igazán találni megoldást.

Olvasson tovább: